Trudnoća Trudnica 18. rujna 2017.

Vaginalne infekcije u trudnoći - simptomi i liječenje

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zbog hormonskih i imunoloških promjena u trudnoći vaginalne infekcije su češće i jako je bitno razlikovati normalni iscjedak od znakova infekcije. Pravilnim prepoznavanjem i liječenjem infekcija u trudnoći smanjuje se rizik od pobačaja i prijevremenih poroda

Tijelo žene se tijekom trudnoće mijenja i obilniji vaginalni iscjedak je jedna od tih promjena. Ukoliko je vaginalni iscjedak bijel ili proziran i nema mirisa, najvjerojatnije je znak zdrave rodnice. Zbog hormonskih i imunoloških promjena u trudnoći vaginalne infekcije su češće i jako je bitno razlikovati normalni iscjedak od znakova infekcije. Pravilnim prepoznavanjem i liječenjem infekcija u trudnoći smanjuje se rizik od pobačaja i prijevremenih poroda.

Bakterijska vaginoza

Najčešća infekcija tijekom trudnoće je bakterijska vaginoza. Uzrokovana je prekomjernim umnožavanjem Gardnerelle vaginalis, normalne stanovnice rodnice, a najvjerojatnije zbog hormonskih promjena u trudnoći. Dakle riječ je o poremećenoj vaginalnoj flori, više nego o infekciji, ali zahtijeva liječenje jer narušena flora je dobar preduvjet nastanku drugih infekcija koje mogu uzrokovati pobačaje i prijevremene porode. Karakterizira je miris vaginalnog iscjetka „po ribi“, svrbež lokalnog područja i peckanje pri mokrenju.

1 od 5 trudnica ima ovu infekciju. Liječenje ovisi o razdoblju trudnoće, a lijek izbora je metronidazol ili klindamicin u obliku vaginaleta ili tableta, osim u prvom tromjesečju trudnoće. Liječenje partnera u ovom slučaju nije obvezno. Za prevenciju ove infekcije preporučuje se održavanje higijene, pamučno donje rublje, presvlačenje mokrih kupaćih kostima i izbjegavanje dugih kupki.

kupka, trudnica Možda te zanima... Kupke u trudnoći - opuštajuće ili opasne? Trudnoća

Gljivične infekcije

Vaginalne gljivične infekcije se učestalije javljaju u trudnoći, a karakterizirane su istim simptomima kao i izvan trudnoće: svrbež, peckanje i bijeli sirasti iscjedak bez mirisa. Liječe se protugljivičnim vaginaletama u kombinaciji sa probioticima. Ove infekcije u pravilu ne ugrožavaju trudnoću niti plod, ali su sklone ponavljanju. Za prevenciju ove infekcije vrijede slični savjeti kao kod bakterijske vaginoze, uz dodatak: izbjegavanje ugljikohidrata i učestalije konzumiranje oralnih i vaginalnih probiotika.

Streptokok

Prema podacima Mayo klinike 20 do 25 % zdravih žena  u svom probavnom sustavu i rodnici ima Beta-hemolitičkog streptokoka grupe B (BHSB). Najčešće je njegova prisutnost bez simptoma. Međutim, prolaskom kroz porođajni kanal, u slučaju prisutnosti BHSB-a, dijete se može inficirati i razviti teške oblike infekcije poput upale pluća i upale moždanih ovojnica, stoga su preporuke uzeti bris rodnice i perinealnog područja između 35. i 37. tjedna trudnoće. U slučaju prisutnosti BHSB-a, nužno je provesti odgovarajuću terapiju i profilaksu u porodu kako bi se izbjegle komplikacije. Na žalost, ne postoji način prevencije infekcijom ove bakterije kod žena.

Streptokok kod djece najčešće uzrokuje gnojnu anginu (bakterijska upala grla) i šarlah (gnojna angina uz osip po tijelu). Možda te zanima... Streptokok kod djece i trudnica: Simptomi, uzroci i liječenje Trudnoća

Ureaplasma

Ureaplasma urealyticum je parazitska bakterija i infekcija ovom bakterijom u trudnoći može dovesti do upale plodovih ovoja, prijevremenog prsnuća vodenjaka i prijevremenog poroda. Ukoliko se infekcija ne liječi može također prelaskom kroz posteljicu dovesti do upale pluća i moždanih ovojnica ploda. Postoji podatak da 40 % inficiranih trudnica prenosi infekciju na plod. Najčešće je asimptomatska, a otkriva se obriskom grlića maternice. Liječi se antibioticima te je potrebno liječiti oba partnera. Najčešće se prenosi spolnim putem, ali infekcija ovom bakterijom se može steći i kontaktno (vlažnim ručnicima, saunama, bazenima, nečistim predmetima za intimnu upotrebu). Sigurni i zaštićeni odnosi te održavanje intimne higijene su načini prevencije infekcije ovom bakterijom.

Klamidija

Chlamydia trachomatis je bakterija koja se prenosi spolnim putem i najčešće je asimptomatska. Infekcija ovom bakterijom tijekom trudnoće i poroda može dovesti do infekcije ploda i njegovih ovojnica, te do prijevremenog prsnuća vodenjaka i prijevremenog poroda. Svako treće dijete inficirane majke će prolaskom kroz porođajni kanala dobiti konjunktivitis, a svako šesto upalu pluća. Ova bakterija se otkriva uzimanjem obriska grlića maternice, a liječi antibioticima. Potrebno je liječiti oba partnera.

žensko tijelo Možda te zanima... Tiha infekcija koja dovodi do izvanmaternične trudnoće i neplodnosti Trudnoća

Genitalni herpes

Genitalni herpes ima 2 % trudnica. Češće se javlja u trudnoći zbog imunoloških promjena u organizmu trudnice. Uzrokovan je najčešće Herpes simplex virusom tip 2 (HSV 2) , rjeđe Herpes simplex virusom tip 1 (HSV 1). Prenosi se kontaktom, a plod se može inficirati tijekom trudnoće, tijekom poroda i nakon poroda. Klinička slika inficiranog djeteta varira od lokalnih simptoma (infekcija kože, oka i usta) do mentalne retardacije, epilepsije, upale središnjeg živčanog sustava ili cijelog organizma s trajnim posljedicama. Može se pojaviti po prvi put u trudnoći ili se ponavljati. Ovaj virus se izolira iz kulture tkiva, a liječi se antivirusnim lijekom (najčešće aciklovir). Preporuke su, u slučaju akutne infekcije ili početnih simptoma tijekom poroda, dovršiti porod carskim rezom i to unutar 6 sati od prsnuća vodenjaka.

carski rez porod porođaj Možda te zanima... Carski rez je ozbiljna operacija koja se ne smije raditi na zahtjev Trudnoća

HPV

Infekcija Humanim papiloma virusom (HPV) u trudnoći neće utjecati na zdravlje vašeg djeteta, a nisu zabilježeni ni slučaju prijenosa ovog virusa tijekom poroda. HPV je najčešći uzročnik raka grlića maternice i prenosi se spolnim odnosima. Ukoliko je infekcija prisutna, a nema kliničke manifestacije, može se otkriti PAPA testom koji bi trebao biti dio rutinskog prvog pregleda u trudnoći. Daljnji tretman HPV-a u trudnoći ovisi o rezultatima PAPA testa, ali se trudnice najčešće prate i liječenje odgađa nakon poroda, no svakako za ovakav postupak ne smije biti znakova invazije (prodora i širenja bolesti). Ukoliko ovaj virus ima kliničku manifestaciju npr. bradavice na spolnom području, postoji mogućnost da se njihov broj i veličina uvećaju u trudnoći, a daljnji postupak i liječenje ovise o kliničkoj slici i razdoblju trudnoće. Liječenje HPV-a je zapravo jačanje imuniteta kako ovaj virus ne bi uzrokovao kliničke manifestacije, a u slučaju kliničkih manifestacija liječenje je kirurško ili kemokirurgijom (premazivanje promjena različitim agensima). Carskim rezom se dovršava porod kod žena kod kojih kliničke manifestacije stvaraju mehaničku prepreku u porodnom kanalu.

Možda te zanima... Imam CIN1 i HPV, a želim dijete Trudnoća

Trihomonijaza

Trichomonas vaginalis je parazit koji također može uzrokovati prijevremeni porod. Vodeći simptom infekcije Trichomonasom je iscjedak koji je žutozelen, pjenušav i neugodnog je mirisa. Infekcija se prenosi spolnim putem, a liječi se antibioticima, obavezno oba partnera. Izolira se analizom iscjetka ili PAPA testom.

Tijekom trudnoće je bitno raditi na prevenciji vaginalnih infekcija što se postiže održavanjem zdrave vaginalne mikroflore. Preporučuje se odgovorno spolno ponašanje, pravilne prehrambene navike, povećano korištenje oralnih i vaginalnih probiotika te dobra intimna higijena.

Ukoliko postoje kliničke manifestacije bilo koje infekcije, jako ih je bitno prepoznati i liječiti na vrijeme. Ako planirate trudnoću, savjetuje se ginekološki pregled i eventualno liječenje infekcija prije trudnoće kako bi izbjegli brojne komplikacije koje mogu nastati tijekom trudnoće i poroda. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.