Trudnoća Planiranje trudnoće 12. srpnja 2018.

Trećina žena prirodno će začeti nakon liječenja neplodnosti

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U istraživanju znanstvenici su otkrili da se 87 posto spontanih začeća dogodilo u roku od dvije godine nakon liječenja neplodnosti. Ovo potvrđuje i nova trudnoća poznate voditeljice Nevene Rendeli, a za objašnjenje pitali smo ginekologa dr. Erdena Radončića

Ženama koje se bore s neplodnošću može utješiti istraživanje koje je pokazalo da jedna od tri žene koje se bore s tim problemom zatrudni prirodnim putem. Naša voditeljica Nevena Rendeli prošli tjedan objavila je da očekuje treće dijete, a njezina priča potvrđuje ovo istraživanje. Njezine jednogodišnje blizanke Lea i Mare začete su potpomognutom oplodnjom, a sada je Nevena ponovno trudna bez pomoći medicine. Pitali smo Nevenu kako se osjeća i je li spontana trudnoća bila veliko iznenađenje.

"Iskreno, nakon rođenja blizanki nisam puno razmišljala o novoj trudnoći, previše je tu posla bilo u prvoj godini da bi mi takvo što uopće palo na pamet. Ali da, znala sam da postoji mogućnost jer suprug i ja smo spadali u kategoriju idiopatskih neplodnosti dakle nije bilo medicinskog razloga zašto se trudnoća ne događa. U svakom slučaju nisam razmišljala da će se dogoditi tako brzo i u tom pogledu bila je iznenađenje. U početku šok, a kasnije i sreća. Od tada mi se javljaju žene koje ne mogu zanijeti s nekom nadom da bi se i njima moglo slično dogoditi. Neću reći čudo jer u čuda ne vjerujem, ali da je ugodno iznenađenje jest!", rekla nam je Nevena.

Možda te zanima... Nevena Rendeli: 'Mare je bila živac i u trbuhu, a Lea mirna beba' Roditelji

Mnogi parovi potvrđuju da su neočekivano zatrudnjeli nakon što su izgubili svaku nadu da će ikada postati roditelji, ali do sada nije bilo dokaza koji su ukazivali da je to istina. Znanstvenici iz Greenwich NHS Trust s Imperial Collega i King's Collegea iz Londona pratili su 403 para šest godina nakon što su se podvrgnuli tretmanu potpomognute oplodnje. 

Iskustva s medicinski potpomognutom oplodnjom

Devedeset i šest posto parova nije uspjelo začeti i vjeruju da nikad neće imati djecu, ali tri od deset posto parova dobilo je dijete u godinama poslije. "Bez obzira na ishod liječenja neplodnosti, jesu li začeli ili ne, postoji oko 30 posto šanse da će začeti u idućih šest godina", kaže voditelj istraživanja dr. Samuel Marcus, opstetričar i ginekolog u bolnici Queen Elizabeth Hospital u Londonu.

Možda te zanima... Inseminacija - kako djeluje i kada pomaže? Trudnoća

"Ne postoji jednostavno objašnjenje za spontana začeća nakon duge smanjenje plodnosti. Jedna od mogućnosti je da su tretmani liječenja neplodnosti postali dostupniji, sve se više koriste u ranom liječenju neplodnosti i za manje teške slučajeve kao što su neobjašnjiva neplodnost, blaga muška subfertilnost i slabija endometrioza", dalje objašnjava dr. Samuel Marcus za Telegraph.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Problemi neplodnosti su kompleksni i nerijetko privremeni

Kako objašnjava naš ginekolog Erden Radončić iz Poliklinike Repromed danas se u MPO postupke ulazi i bez iscrpljivanja drugih mogućnosti te je u mnogim centrima to primarni oblik liječenja: "Problemi neplodnosti su kompleksni i nerijetko privremeni. Dostupnost MPO postupaka, pritisak da se začne u određenoj životnoj dobi što zbog okoline, što zbog karijernih razloga, dovelo je do toga da se u MPO postupke ulazi i bez iscrpljivanja svih ostalih mogućnosti te je izvantjelesna oplodnja u mnogim centrima primarni oblik liječenja. S druge strane, osim klasičnih indikacija muške subfertilnosti, u mnogim slučajevima MPO se primjenjuje i zbog anovulacija, stanja koje se s vremenom u određenom postotku spontano popravlja. Stoga ne čudi da primjena lijekova koji potiču multiplu oogenezu u mnogim ovakvim slučajevima koincidira sa spontanim uspostavljanjem kasnijih ovulacijskih ciklusa te par ostvari trudnoću", kaže dr. sc. Radončić.

"U slučajevima muške subfertilnosti, poznata je oscilacija u broju i pokretljivosti muških spolnih stanica koja privremeno može biti bolja ili nešto gora – te se u suvremenom liječenju neplodnosti zbog tih činjenica inzistira na višestrukoj provjeri fertilnosti (spermiogram) kako bi se stekao bolji uvid u indikacije za MPO", objasnio je dalje za Klokanicu. 

par krevet Možda te zanima... Koji su najčešći uzroci neplodnosti? Trudnoća

Psihološki učinak opuštanja i dobar spolni život

U ovom istraživanju znanstvenici su otkrili da se 87 posto spontanih začeća dogodilo u roku od dvije godine nakon liječenja neplodnosti. Oko 31 posto žena koji nisu uspjele začeti tijekom liječenja imale su dijete prirodnim začeće. Gotovo četvrtina žena koje su djecu dobile putem potpomognute oplodnje također su imale još djece koje su začele prirodnim putem.

"Ipak, ovako visok postotak spontanog  zanošenja nakon MPO postupaka koji je naveden u istraživanju, u određenom smislu može biti i posljedica kriterija za dijagnostiku neplodnosti u ispitivanim centrima (engl. overdiagnosis), što je donekle opravdano u smislu stalnog napredovanja struke koja još uvijek u vezi neplodnosti teško može razgraničiti plodnost od neplodnosti određenih potkategorija. Kao ilustracija, značajno je recimo ublažavanje kriterija morfoloških promjena muških spolnih stanica prema kojima je do 2010. godine (WHO manual) za normalnu fertilnost muškaraca zahtijevalo minimum 30 posto morfološki urednih spermija, dok je nakon te godine izdavanjem WHO Petog manuala, taj kriterij snižen na svega 4 posto. Dakle, u međuvremenu se spoznalo, da su po prvim kriterijima mnogi muškarci bili proglašavani subfertilnim (sa smanjenom plodnošću) iako su uredno postajali očevi. Drugim riječima, mnoge postavke koje danas vrijede podložne su stalnim revizijama i primjeni novih spoznaja struke", kaže dalje dr. Radončić.

Vodič kroz liječenje neplodnosti - korak po korak

"I na koncu, postoji i određeni psihološki učinak opuštanja i smanjenje ili čak potpuna eliminacija frustracije zbog nemogućnosti začeća, kada se poboljša spolni život i učestalost spolnih odnosa kod posto parova, te se trudnoća i spontano dogodi. U ovu kategoriju nerijetko spada i podgrupa koju kolokvijalno zovemo idiopatski oblik neplodnosti a čini ju oko 15 posto parova, kod kojeg unatoč urednim nalazima do trudnoće ne dolazi niti unutar tri godine nastojanja", dalje objašnjava ginekolog Radončić. 

par, poklon, vijest, trudnoća Možda te zanima... Nakon 6 potpomognutih oplodnji, ostala sam trudna prirodnim putem Trudnoća

Istraživanje daje novu nadu za mnoge parove

Iako mnogi parovi izvantjelesnu oplodnju vide kao "posljednje utočište", znanstvenici se nadaju da će njihova otkrića ponuditi novu nadu za parove koji ne uspijevaju zatrudnjeti tijekom liječenja. Prof. Allan Pacey, glavni urednik časopisa Human Fertility u kojem je istraživanje objavljeno, izjavio bi da istraživanje također moglo pomoći liječnicima da učinkovitije savjetuju svoje pacijente.

"Ovo su stvarno korisne informacije koje liječnici mogu koristiti kako bi savjetovali pacijente o njihovim mogućnostima za začeće. Ove informacije sugeriraju da postoji jasna mogućnost spontane trudnoće nakon tretmana liječenja neplodnosti", kaže prof. Pacey. 

Međutim, istraživači su otkrili da roditelji koji su doživjeli spontanu trudnoću nisu uvijek bili sretni. "Mogli biste pomisliti da je većina posto parova koja je doživjela spontanu trudnoću bila sretna. Međutim, neki se nisu tako osjećali zbog fizičkog, emocionalnog i financijskog tereta koji su osjećali, a mislili su i da liječenje onda bilo nepotrebno. Nadalje, mnogi su zbog toga neplodnosti misle da im nije potrebna kontracepcija, a kada se susretnu s neočekivanom trudnoćom nastaju mnogi problemi", objašnjava Marcus.

Možda te zanima... Što trebaš znati o neplodnosti u 20-ima, 30-ima i 40-ima Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci