Trudnoća Planiranje trudnoće 16. prosinca 2016.

Kakve su vam šanse za začeće u dvadesetima, tridesetima i četrdesetima

biološki sat, trbuh, začeće, plodnost
Foto: Thinkstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Žene se rađaju sa svojom ovarijskom rezervom, a kako odmiče životna dob, smanjuje se broj jajnih stanica. Saznajte kako se ženska plodnost mijenja od adolescencije do četrdesetih godina

Žensko tijelo je u dvadesetima fizički najspremnije za začeće i trudnoću. Nakon adolescencije i neredovitih ciklusa, početkom dvadesetih ciklus je kod većine žena uravnotežen i puno je lakše predvidjeti ovulaciju, pa tako brže i lakše dolazi do same trudnoće. 

"Idealno biološko razdoblje za ostvarenje roditeljstva su dvadesete godine, jer je tada dovoljno ginekoloških godina u životu žene iza nje, što je dovelo do sazrijevanja ginekoloških organa i stabilizacije endokrinološke osovine hipotalamus – hipofiza – jajnik", kaže prim.dr.sc. Ulla Marton, specijalistica ginekologije i porodiljstva.

U dvadesetima je manji rizik za razvoj komplikacija u trudnoći, ali loše životne navike kao što su pušenje, nezdrava prehrana i upuštanje u rizičan seks koji vodi do spolno prenosivih bolesti, mogu dovesti do poteškoća sa začećem i iznošenjem trudnoće.

 

trudnica trudnoća trudnički trbuh | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

 

Iako su rane dvadesete dobro vrijeme za trudnoću, to se ne odnosi na tinejdžerske godine. Prema podacima udruge roditelja 'Korak po korak', maloljetničke trudnoće rizičnije su od ostalih jer srednjoškolska dob nije optimalna za rađanje, a važan je faktor i socioekonomska nezrelost. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, kod maloljetnih majki velika je stopa smrtnosti pri porođaju.

Jajne stanice stare i smanjuje se njihov broj

No, za mnoge žene ni dvadesete nisu najbolje vrijeme za trudnoću, posebno ako još nisu pronašle zadovoljavajuću vezu, završile školovanje i financijski se osigurale. Tek u tridesetima mnoge žene osjećaju ispunjenje u svim područjima života i emotivno su potpuno spremne za majčinstvo. Međutim, do tad ostare i jajne stanice.

Ginekologinja Ulla Marton objašnjava da se žene rađaju sa svojom ovarijskom rezervom, a kako odmiče životna dob, smanjuje se broj jajnih stanica, tj. ovarijska rezerva. A značajno se smanjuje i broj 'ovulacijskih' ciklusa, posebno nakon 35. godine.

Veći rizik za kronične bolesti i kromosomske greške

U tridesetima je potrebno dulje vremena da dođe do trudnoće, od tri do šest mjeseci, a veći je rizik za razvoj kroničnih bolesti kao što su dijabetes i visoki krvni tlak, što može zakomplicirati trudnoću.

"Ulaskom u 40-e oplodna moć žene bilježi još dramatičniji pad. U idealnim okolnostima tek od svih oplođenih jajnih stanica rađa se tek 30 posto djece, u 25 posto slučajeva nije moguća adekvatna proizvodnja jajne stanice, a u 25 posto slučajeva uzrokom neplodnosti se smatra neadekvatni transportni prostor kod žene, a to su oštećenja jajovoda, nepovoljna promjena sluznice maternice na hormonske signale", kaže prim dr.sc. Ulla Marton. 

Sa životnom dobi raste rizik za zanošenje, ali i iznošenje trudnoća, zbog mogućih kromosomskih poremećaja ploda i bolesti majke koje idu s tom dobi, a potrebno je i duže vremena da dođe do začeća. 

Saznajte sve o trudnoći na jednom mjestu

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.