Trudnoća Planiranje trudnoće 25. lipnja 2023.

Seks i u neplodnim danima povećava šansu za začeće

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novo istraživanje otkriva da redovita seksualna aktivnost uzrokuje razvoj tipa imuniteta koji podržava i olakšava začeće i trudnoću, stoga ne propuštaj seks i u neplodnim danima

Ako radiš na djetetu, vjerojatno znaš da je idealno razdoblje za seks prije i za vrijeme plodnih dana, a ginekolozi često preporučuju redovit seks tijekom cijelog mjeseca.

menstruacija, kalendar, ovulacija Možda te zanima... Kakve su vam šanse da zatrudnite u svim fazama menstrualnog ciklusa Trudnoća

Prema novom istraživanju, više seksualne aktivnosti, u bilo koje vrijeme, pa čak i u neplodnom razdoblju, može poboljšati šanse za začeće. Trideset žena sudjelovalo je u istraživanju pod nazivom WISH – Žene, imunitet i seksualno zdravlje, koje je vodila Tierney Lorenz, znanstvenica iz Kinseyevog Instituta za istraživanja o seksu, spolu i reproduktivnosti na Sveučilištu u Indiani.

"Uobičajena pretpostavka je da bi partneri koji rade na djetetu trebali imati redovite seksualne odnose kako bi povećali šansu žene da zatrudni, pa i tijekom takozvanog neplodnog razdoblja, iako nije bilo jasno zašto. Ovo istraživanje je prvo koje je otkrilo da seksualna aktivnost uzrokuje proizvodnju tipa imuniteta koji podržava i olakšava začeće i trudnoću", izjavila je Lorenz. 

Naime, redovit seks mijenja određene tipove T-limfocita, koji djeluju kao obrambeni mehanizam tijela.

Možda te zanima... Koliko seksa zapravo treba da bi došlo do trudnoće? Trudnoća

Imunološki sustav priprema tijelo na trudnoću

Istraživači su skupljali uzorke sline od 30 zdravih žena koje nisu u menopauzi, 16 ih se suzdržavalo od seksa, a 14 ih je bilo seksualno aktivno, u vrijeme svih faza menstrualnog ciklusa; menstruacije, folikularne, ovulacijske i lutealne faze.

Tijekom lutealne faze menstrualnog ciklusa, kod seksualno aktivnih žena pronađene su značajno više razine tzv. 'pomagačkih' T-limfocita tipa 2, koji pomažu tijelu da prihvati sve promjene koje se pojavljuju u trudnoći. Također su kod istih žena tijekom folikularne faze menstrualnog ciklusa, pronašli i više razine 'pomagačkih' T-limfocita, ali tipa 1 koji djeluju kao obrambeni mehanizam tijela od bolesti.

"Imunološki sustav reagira na socijalno ponašanje: seksualnu aktivnost. Imunološki sustav spolno aktivnih žena pripremao ih je unaprijed za mogućnost trudnoće", izjavila je Lorenz.

U drugom istraživanju skupljali su isti tip sline od 32 zdrave žene, od kojih je 15 seksualno aktivno, a 17 u apstinenciji. I ovog puta, seksualno aktivne žene imale su tzv. 'pomagačke' T-limfocite koji govore tijelu da je spremno za trudnoću.

seks, ovulacija, začeće Možda te zanima... Najčešće greške dok pokušavate zatrudnjeti Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.