Trudnoća Liječenje neplodnosti 05. srpnja 2017.

Iskustva s medicinski potpomognutom oplodnjom

beba, roditelji
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Čitateljice na forumu dijele svoja iskustva s medicinski potpomognutom oplodnjom, pišu koliko postupaka im je bilo potrebno da bi konačno ostvarile trudnoću i kako su se osjećale na često dugom i teškom putu do željenog majčinstva

Vrijeme potrebno da bi došlo do začeća razlikuje se od para do para i ovisi o više faktora. No, liječnici smatraju da se može govoriti o neplodnosti ako do trudnoće ne dolazi više od godinu dana uz redovite spolne odnose bez zaštite. 

"Problem neplodnosti danas je toliko čest, a i promijenjeni su svjetonazori, pa su reprodukcijske poteškoće prestale biti skrivena tajna nesretnog para koji traga za roditeljstvom. Liječenje neplodnosti značajno je naprednije i uspješnije nego prije 50 godina. Danas liječenje može biti uspješno za 80 posto neplodnih parova, a takvom rezultatu najviše pridonosi liječenje medicinski pomognutom oplodnjom", rekao je prof. dr. sc. Velimir Šimunić, spec. ginekolog, govoreći o metodama liječenja neplodnosti.

par, doktor, neplodnost Možda te zanima... Vodič kroz liječenje neplodnosti - korak po korak Trudnoća

Naša čitateljica medsr otvorila je na forumu temu o medicinski potpomognutoj oplodnji  i pozvala druge buduće roditelje da joj napišu svoja iskustva: "Molim mame i buduće mame da pišu o iskustvima s IVF-om. Mi krećemo za koji tjedan, prirodni protokol, prvi puta."

U raspravi na forumu čitateljice koje su postale mame uz pomoć medicinski potpomognute oplodnje opisale su svoja iskustva.

Ivana Crnković Možda te zanima... 'Nakon odstranjenja jajovoda i 4 in vitro oplodnje, napokon sam trudna' Roditelji

Ne odustati nakon neuspješnih oplodnji

"Imam divnog malog sina starog 19 mjeseci, dobivenog uz pomoć potpomognute oplodnje. Imala sam 37 godina kad sam ga rodila. Moja dijagnoza je PCOS, a mužev spermiogram je nešto malo lošiji. Ni on ni ja vjerojatno ne bismo imali većih problema sa zatrudnjivanjem da smo sa zdravim partnerima, ali ova naša kombinacija nije obećavala", napisala je Prugica i opisala svoj put do željene trudnoće: 

"Dvije i pol godine je trajala naša borba, uspjeli smo zatrudnjeti u četvrtom postupku. Svi postupci su bili pune stimulacije, ali, na žalost, po starom Milinovićevom zakonu, gdje nije bilo zamrzavanja embrija. Moje tijelo užasno burno reagira na stimulaciju, ma kako minimalna bila. U dva postupka sam imala hiperstimulaciju, jednom sam bila i hospitalizirana. Tri punkcije sam imala na živo, jednom 19 js, drugi put 2, a treći put 9. Strava što sve žena može preživjeti. Ne pišem vam ovo da vas preplašim, nego da se pripremite, malo je sretnica kojima uspije od prve ili druge. Kad se sjetim svog prvog neuspjeha - danima nisam mogla doći k sebi, raspala sam se kao kula od karata, baš zato jer sam previše očekivala. No neka vas neuspjeh ne obeshrabri. Odmah nakon negativne bete napravite plan za dalje. Neka vas to drži", savjetuje.

Tihana Kunštek Možda te zanima... Nakon 10 godina i 25 potpomognutih oplodnji, rođen je moj dječak ispod duge Roditelji

Mama Ivmila napisala je: "Nakon šest potpomognutih oplodnji dobili smo naše malo zlato koje sad ima četiri mjeseca. Naše pozitivno iskustvo je u Mariboru. Samo hrabro i pozitivno razmišljajte".

Strpljenje, opuštenost i optimizam 

I nina35 i njen suprug više su se godina borili s neplodnošću, najprije s otkrivanjem problema, a kasnije tijekom postupaka. 

"Mi smo išli na potpomognutu u Vuk Vrhovac kod doktora Alebića. Za njega imam sve pohvale. Nakon pet godina otkrivanja problema (muž ima azoospermiju) i nakon tri stimulacije, dobili smo blizance (Unu i Jakova) prije tri mjeseca. Iz osobnog iskustva preporučila bih vam samo strpljenje i što je više moguće opuštenu situaciju. Znam da svaka žena reagira drugačije. Ja sam prvi put bila kao na iglama, nervozna. Uz sve to suprug je dobio otkaz na poslu, a ja sam nezaposlena. Dobili smo sedam jajnih stanica, od toga se samo jedna oplodila i nije se primilo. Drugi put jedna jajna stanica i nije se oplodila. Onda smo uzeli godinu dana pauze da se malo odmorimo i napunimo baterije. Treći put smo opet dobili sedam jajnih stanica, četiri su se oplodile, dvije oplođene su mi vratili nazad, a dvije zamrznuli", napisala je nina35 i dodala da je ovo samo kratki dio cijele njihove priče. 

39-godišnja elfi napisala je: "Treba biti optimist s dozom strpljenja, paketom jakih živaca i krenuti u postupak asistirane oplodnje. Krećem krajem mjeseca jer nemam više vremena - sekundarni sterilitet, hasimoto i 39 godina sve u jednom paketu. Puno uspjeha želim članicama na putu do bebača, a vama koje ste trudne i rodile uživajte u čarima majčinstva".

Imate li iskustva s medicinski potpomognutom oplodnjom? Uključite se u raspravu na našem forumu i podijelite svoje iskustvo s drugim budućim mamama!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.