Trudnoća Liječenje neplodnosti 24. listopada 2013.

Kako čitati nalaz spermiograma?

spermiogram, kod liječnika
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prema statistikama muški čimbenik neplodnosti zauzima visokih 40 posto, ali o neplodnosti u apsolutnom smislu može se govoriti samo u slučaju potpunog odsustva spermija - azoospermije, a u svim drugim slučajevima u današnje doba govori se o smanjenoj plodnosti, kaže ginekolog Erden Radončić

"Procjena fertilne sposobnosti muškarca je jedna od prvih pretraga kojom započinjemo specijalističku obradu parova koji ne mogu ostvariti željenu trudnoću. Razlog tome je visoka učestalost tzv. muškog čimbenika neplodnosti, koji u statistikama problematike neplodnosti zauzima vrlo visokih 40 posto uzroka. Prema važećim kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije, ako par unatoč nezaštićenim spolnim odnosima u trajanju od najmanje 12 mjeseci i dalje ne zanosi, sa stručnog je stanovišta dovoljan znak predložiti i započeti kliničko-laboratorijsku obradu mogućih uzroka", kaže dr. sc. Erden Radončić, spec. ginekologije i opstetricije.

Spermiogram ili analiza sjemene tekućine muškarca rutinska je pretraga u ispitivanju plodnosti muškog partnera.

"Ejakulat se prema važećim kriterijima daje nakon apstinencije od tri do pet dana, ali ne i dulje od 7 dana. U rjeđim situacijama dozvoljeno je i donošenje uzorka od doma, no uvijek je uputno napomenuti da se isti mora dobiti isključivo masturbacijom i pravilno skupiti u za to posebno dizajnirane posude koje se lako mogu nabaviti slobodnoj prodaji ili u samim centrima za liječenje neplodnosti", kaže ginekolog i dodaje da je optimalno uzorak dati na licu mjesta, u specijaliziranim laboratorijima koji posjeduju određen tehničko-stručni kadar, ali i iskustvo u procjeni oplodne sposobnosti, što je zapravo najvažnija stavka.

Analiza ejakulata obuhvaća više parametara

Dr. sc. Erden Radončić objašnjava da analiza ejakulata obuhvaća više parametara: boja i količina ejakulata, vremensko razdoblje likvefakcije (neposredno nakon davanja, za nekoliko sekundi se uzorak spontano zgruša, a zatim tijekom 20 do 30 minuta ponovno postane tekuć; to vremensko razdoblje se naziva likvefakcija). Boja i miris mogu odavati prisutnu infekciju, viskozitet nakon likvefakcije odaje suptilne biokemijske poremećaje sastava sjemene tekućine, prisutnost antitijela, itd.

Erden Radončić | Author: Daniel Kasap/PIXSELL Foto: Daniel Kasap/PIXSELL Ginekolog dr. sc. Erden Radončić dr. med., specijalist ginekologije i porodništva

"Nakon makroskopskog izgleda i procjene, slijedi mikroskopski pregled pokretljivosti i broja spermija. Upravo za ovaj dio posla potrebno je najveće iskustvo i preporuka je da procjenu obavlja klinički embriolog koji se svakodnevno bavi radom u embriološkom laboratoriju", objašnjava ginekolog.

Koje su normalne vrijednosti?

Danas su na snazi tzv. kriteriji iz Petog WHO manuala; po njima minimalni volumen ejakulata je 1,5mL, pH sjemene tekućine 7,2, viskoznost <2CM, nazočnost leukocita <1 milijun/mL, mlađe stanice spermiogeneze <5 milijuna po 1mL. Minimalni broj spermija po 1mL po tim istim kriterijima treba biti 15 milijuna.

"Pokretljivost spermija je važna odlika iz bar dva razloga: prvi je očit, samo pokretan spermij može doći do prilike oploditi jajnu stanicu, a drugi - biološki važniji - postoji dobra korelacija između pokretljivosti spermija i njegovog zdravog genskog materijala koji nosi", objašnjava ginekolog.

Razlikujemo četiri podskupine pokretljivosti; tzv. kinetika A označava progresivno pokretne spermije, koji svojim gibanjem prelaze određeno rastojanje u jedinici vremena, i ova frakcija je najbitnija u oplodnoj sposobnosti. Kinetika B je također važna, i označava spermije koji slabije prelaze put u odnosu na prvu skupinu (cik-cak gibanje). Zbroj ove dvije skupine je iznimno važna kategorija u procjeni i ona bi trebala biti bar >32 posto.

Podskupina C označava pokretne u mjestu, a skupina D potpuno nepokretne spermije. Podskupina C je u najtežim poremećajima katkada i jedini izbor stanica kojima se radi izvantjelesna oplodnja.

"Ovi su kriteriji i prije bili slični, a najveća razlika je po novome - udio morfološki normalnih spermija. Po prijašnjim preporukama, taj je broj trebao biti minimalnih 30 posto svih spermija, no Peti WHO Manual donosi najveće promjene upravo snižavanjem kriterija na minimalnih 4 posto. Do tog kriterija, stručnjaci koji su sudjelovali u samoj izradi preporuka došli su na temelju brojnih istraživanja, po kojima je kriterij od ranijih 30 posto bio prestrog, odnosno primjenom istih, daleko veći broj parova s takvim nalazom završavao je na nekoj od metoda potpomognute reprodukcije (ili ICSI proceduru), što govori u prilog 'overdiagnosis', budući da je ne mali broj parova pod tim kriterijima uspijevao normalno zanijeti", kaže ginekolog i dodaje da nije sve tako crno-bijelo.

S druge strane postoji i dobar dio stručnjaka koji smatraju da je granica od 4 posto također pretjerana u suprotnom smislu, pa je stoga generalan stav da svaki laboratorij izradi svoje vlastite kriterije na temelju iskustva i populacijskih specifičnosti, što nije lako i zahtjeva velik trud i sustavno istraživanje, objašnjava.

Izbacivanjem štetnih navika može se poboljšati plodnost

Dr. sc. Radončić tvrdi da se o neplodnosti u apsolutnom smislu može govoriti samo u slučaju potpunog odsustva spermija (azoospermija), a u svim drugim slučajevima u današnje doba govori se o smanjenoj plodnosti.

"Potpuni nedostatak spolnih stanica može biti genetski determiniran (različiti oblici kromosomskih aberacija novorođenčadi), ali i sekundaran, uslijed različitih stanja poput upale, izostanak spuštanja testisa nakon rođenja, tumora, liječenje istih agresivnim terapijama i zračenjima, urođenom nedostatku sjemenih kanalića i tako dalje. Unutar potonje podskupine, stanja smanjene pokretljivosti broj određuju i stupanj subfertilnosti ili infertilnosti", objašnjava.

Ginekolog kaže da je blage oblike subfertilnosti ili nekada broja moguće poboljšati. Opće preporuke su izbjegavanje štetnih navika, smanjenje prekomjerne tjelesne težine, sport umjerenog karaktera, kvalitetna prehrana i drugo.

"Teži oblici, nažalost, teže se popravljaju, no generalno je stav da se na svakakav način pokuša ispitati može li se dodatnim pretragama (hormoni, pregled urologa i drugo) poboljšati izgled za uspjeh uz pomoć metoda potpomognute reprodukcije, kada je to jedini nužan put", kaže.

Pratite nas i na Facebooku!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.