Trudnoća Planiranje trudnoće 02. siječnja 2014.

Koja je idealna težina za začeće?

težina, vaga
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pročitajte kako tjelesna težina utječe na plodnost i koji je indeks tjelesne mase idealan ako želite zatrudnjeti, a sudjelovanjem u raspravi ispod članka gdje ste nam pisali kako ste odlučili početi raditi na bebi, mogli ste osvojiti našu knjigu tjedna "Što očekivati prije trudnoće" u izdanju V.B.Z.-a

Kako se upustiti u spolni odnos kako bi došlo uspješnog začeća, od odabira trenutka do položaja i logistike, te održavati uzbudljivost "spolnog odnosa na zahtjev"? Koja je hrana najbolja za plodnost? Kako da svoje tijelo dovedete u najbolje moguće stanje za buduće dijete? Kada potražiti pomoć u pogledu plodnosti? Knjiga 'Što očekivati prije trudnoće', puna praktičnih i umirujućih savjeta, obvezan je priručnik za sve buduće roditelje.


Što očekivati prije trudnoće | Author: Promo Foto: Promo

Heidi Murfoff jedna je od autorica svjetskog bestselera za buduće roditelje 'Što očekivati u trudnoći', a u knjizi 'Što očekivati prije trudnoće', koju je napisala zajedno s Sharon Mazel, bavi se razdobljem planiranja trudnoće. Daje jasne i detaljne savjete kako se pripremiti za najzdraviju trudnoću i za najzdravije dijete te otkriva što vam sve može pomoći da što prije začnete dijete o kojemu sanjate.

Dobitnici knjige tjedna

Kako ste odlučili početi raditi na bebi? Tri odgovora na ovo pitanje koja ste nam ostavili u raspravi ispod članka od četvrtka 2. siječnja do srijede 8. siječnja 2014. u 11 sati nagradili smo našom knjigom tjedna 'Što očekivati prije trudnoće' autorica Heidi Murkoff i Sharon Mazel u izdanju V.B.Z.

Knjigu su osvojile Zabica, Miss_Miu i MalaRadost. Čestitamo dobitnicama koje ćemo obavijestiti i mailom.

U nagradnim natječajima mogu sudjelovati samo registrirani korisnici Klokanice, pa ako još niste, registrirajte se

Iz knjige 'Što očekivati prije trudnoće' prenosimo vam dio o idealnoj tjelesnoj težini za trudnoću:

Vaša tjelesna težina i vaša plodnost

Jeste li pretili, premršavi ili je vaša tjelesna težina najpogodnija za začeće? Tjelesna težina je znatno povezana s plodnošću, ali je ta veza i prilično složena - i obuhvaća mnogo više od igre brojevima. Postizanje optimalne tjelesne težine jedan je od najvažnijih koraka koje možete načiniti dok svoje tijelo pripremate za začeće.

Kako ustanoviti je li vaša tjelesna težina idealna za trudnoću? Za slučaj da niste primijetili, tijela se pojavljuju u različitim oblicima. Visoki, mršavi oblici; niski, bucmasti oblici; mišičaviji oblici; mesnatiji oblici; krupniji u gornjem dijelu; krupniji u donjem dijelu; nigdje krupni; posvuda krupni. A u pogledu ustanovljavanja "idealne" veličine tijela za začeće, mnogo toga ovisi o njegovu obliku.

Upravo se zbog toga većina liječnika ne oslanja samo na broj kilograma dok nastoje ustanoviti je li vaša tjelesna težina idealna za začeće – ili dovoljno blizu idealnoj – ili ćete je morati povećati odnosno smanjiti prije no što prionete povećanju broja ukućana. I dalje se koriste vagom (da se ne biste poveselili izbjegavanju vaganja), ali broj kilograma preračunavaju u pokazatelj zvan indeks tjelesne mase, ili ITM, koji opisuje odnos tjelesne težine i visine te pruža bolji uvid u količinu masnog tkiva nego sama vaga.

Izračunajte svoj indeks tjelesne mase

Upamtite da je masno tkivo presudno za plodnost: premalo masnog tkiva moglo bi značiti premalo estrogena, dok bi previše masnog tkiva moglo značiti previše estrogena. Obje mogućnosti mogle bi značiti probleme s plodnošću. Indeks tjelesne mase izračunava se tako da se težina izražena u kilogramima podijeli s kvadratom visine izražene u metrima. Primjerice, za ženu tešku 65 kilograma i visoku 165 centimetara računamo: 65 ÷ 1,65 × 1,65 = 24

Izračunajte svoj indeks tjelesne mase pomoću alata na Zdravoj Kravi!

Kad izračunate svoj indeks tjelesne mase, možete ustanoviti u kojoj ste kategoriji:

  • Vaš indeks tjelesne mase manji je od 18,5? Svrstavate se u kategoriju pothranjenih – i trebali biste povećati svoju tjelesnu težinu prije no što zatrudnite.
  • Vaš indeks tjelesne mase je između 18,5 i 24? Svrstavate se u kategoriju prosječne tjelesne težine idealne za trudnoću.
  • Vaš indeks tjelesne mase je između 25 i 29? Svrstavate se u kategoriju osoba prekomjerne tjelesne težine – i bilo bi najbolje da skinete koji kilogram prije no što zatrudnite.
  • Vaš indeks tjelesne mase je 30 ili veći? Svrstavate se u kategoriju pretilih – i vrijeme je da mršavljenje shvatite ozbiljno, prije no što zatrudnite.

Imajte na umu da vaš indeks tjelesne mase katkad ne otkriva cijelu priču o tjelesnoj težini i masnom tkivu. Primjerice, ako redovito vježbate (osobito s utezima), tablica indeksa tjelesne mase mogla bi vas svrstati u težu kategoriju zbog vaših mišića (koji su teži od masnog tkiva). No dokle god imate normalnu količinu masnog tkiva (čak i ako vam mišići slabo pridonose tjelesnoj težini), vaše tijelo vjerojatno proizvodi odgovarajuću količinu estrogena da bi održavalo redovitost vaših ciklusa – i vašu plodnost. S druge strane, ako ste nešto teži zbog mekih naslaga na trbuhu i bedrima (a ne zbog tvrdih trbušnih mišića i kvadricepsa), vaše tijelo možda proizvodi previše estrogena, što može smanjiti vašu plodnost.

Jeste li mršavi? Isto pravilo može se primijeniti i na tu situaciju. Možete biti vrlo mršavi (ili čak pothranjeni po standardnim mjerenjima indeksa tjelesne mase), ali ipak imati lijepe naslage – pa najveći dio vaše tjelesne težine ne proizlazi iz masnog, nego iz mišićnog tkiva.

Vaše naslage (koliko god minimalne u usporedbi s težim ženama) vjerojatno će biti dovoljne za stvaranje estrogena koji je vašemu tijelu potreban za skladno funkcioniranje reproduktivnog ciklusa. Mršavi ste i sportski tip, s mnogo mišića, ali s malo dragocjenog masnog tkiva? Čak i ako ste teški koliko i mršava osoba s naslagama masnog tkiva, moguće je da proizvodite mnogo manje estrogena – što bi moglo poremetiti vaše cikluse i narušiti plodnost.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.