Trudnoća Liječenje neplodnosti 16. travnja 2018.

Inseminacija - kako djeluje i kada pomaže?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Koji su najčešći razlozi zašto se radi intrauterina inseminacija (IUI), kako pomaže u liječenju neplodnosti te kada se ipak preporučuje izvantjelesna oplodnja (IVF)

Gotovo 17 posto parova u Hrvatskoj ima problema s neplodnošću, a metode medicinski potpomognute oplodnje danas su sve uspješnije.

Medicinski potpomognuta oplodnja uključuje intrauterinu inseminaciju (IUI) ili izvantjelesnu oplodnju (IVF postupakengl. In Vitro Fertilization) koji obuhvaća IVF postupak u užem smislu te ICSI postupak (intracitoplazmastku injekciju spermija).

Što je intrauterina inseminacija (IUI)?

Intrauterinska oplodnja (IUI) je jednostavan postupak u kojem se spermiji direktno ubrizgavaju u maternicu u vrijeme ovulacije pomoću tankog katetera. On stvara direktan put spermijima za oplodnju jajne stanice, učinkovito zaobilazi cerviks i njezinu sluznicu što inače može smetati u oplodnji.

Neobjašnjiva neplodnost, blokirani jajovodi, endometrioza i muški problemi s neplodnošću kod kojih partner ima manji broj spermija ili smanjenu pokretljivost, najčešći su razlozi zašto se radi intrauterina inseminacija (IUI).

spermiogram, kod liječnika Možda te zanima... Kako čitati nalaz spermiograma? Trudnoća

Kako funkcionira IUI?

"Postupak intrauterine inseminacije obavlja se tijekom mjesečnog ciklusa pacijentice. Par bi trebao imati jedan pokušaj svaki mjesec", objašnjava dr. Joseph Doyle, reprodukcijski endokrinolog iz klinike koji se bavi neplodnošću Shady Grove Fertility u Marylanu. Postupak počinje unutar prvih nekoliko dana menstrualnog ciklusa s osnovnim testom za trudnoću i ultrazvukom.

Potrebno je posjetiti liječnika dva do tri puta tijekom ciklusa kako bi se odredilo vrijeme ovulacije. Liječnik će obaviti ultrazvuk i krvne pretrage kako bi se izmjerile razina estrogena, veličina maternica i rast jajnih stanica (folikula). Traje li mjesečni ciklus duže, možda će se morati obaviti dodatni posjet. Posljednji posjet obično se obavlja postupak IUI.

neplodnost Možda te zanima... Najuspješnije metode liječenja neplodnosti Trudnoća

Ovisno o zdravstvenom stanju, dobi pacijentice i razlozima zbog kojih je potreban ovaj postupak, liječnik može propisati lijek za poticanje ovulacije. Obično se lijek uzima oko pet dana tijekom ciklusa kako bi se potaknula ovulacija. Iako je manje uobičajeno, neke žene lijek uzimaju 14 dana, sve dok ne dođe do ovulacije.

"IUI ne povećava šanse za višestruku trudnoću, ali lijekovi koji se uzimaju u ovom postupku mogu povećati takve šanse", objašnjava liječnica Courtney Marsh, asistentica profesora za reproduktivnu medicinu na Sveučilištu Kansas. Različiti lijekovi nose različite rizike za višestruku trudnoće. No lijekovi su često neophodni kako bi se povećali izgledi za trudnoću, osobito ako je par pokušavao začeti od 12 do 18 mjeseci prije nego li je došao na liječenje. U tom slučaju, liječnici koriste lijekove kako bi povećali broj dostupnih jajnih stanica.

Što trebate znati o neplodnosti u 20-ima, 30-ima i 40-ima

"Koristimo lijekove kako bismo potaknuli jajnike da proizvode dvije do tri jajne stanice. Naša prva pomisao je da ako se prva jajna stanica ne oplodi, možda će druga ili treća. Dio ovog postupka je samo igra brojeva. Povećamo broj jajnih stanica i približavamo spermije njima", objašnjava dr. Doyle. U njegovom radu, 15% žena zatrudni putem ovog postupka; 92% rodi jedno dijete, dok 8% budu višestruke trudnoće.

beba, roditelji Možda te zanima... Iskustva s medicinski potpomognutom oplodnjom Trudnoća

Vrijeme je vrlo bitno za ovaj postupak

Jednom kad liječnik odredi vrijeme ovulacije, zakazuje se postupak IUI. Zatim se dalje planira svaki sljedeći korak, od toga kada se uzimaju lijekovi do toga kada se od partnera uzima uzorak spermija.

"Postoji tim zadužen da taj dio kako bi do postupka preživjeli najbolji spermiji. Moraju plivati do vrha. Najbolja sperma stavlja se u postupak", objašnjava dr. Marsh. U postupku se kateter direktno postavlja u maternicu i zatim se ubrizgava sperma. Postupak traje oko pet  minuta, a potrebno je još ležati desetak minuta nakon njega. Nakon 9 do 14 dana može se napraviti kućni test na trudnoću ili posjetiti liječnika te napraviti pretrage krvi ili urina.

IUI vs. IVF

Stopa uspjeha intrauterinske inseminacije je između 5% i 20%, ovisi o ženinoj dobi i ostalim zdravstvenim faktorima. Ako se trudnoća ne dogodi tijekom tri postupka, liječnik može preporučiti izvantjelesnu oplodnju (IVF postupak). U postupku izvantjelesne oplodnje žena dobiva lijekove za stimulaciju jajnika svaki dan. Stope uspjeha ovise o dobi i povijesti bolesti, ali su obično veći od IUI, negdje su u rasponu od 13 do 43%.

Imate li iskustva s postupkom inseminacije, uključite se na naš forum!

par, doktor, neplodnost Možda te zanima... Vodič kroz liječenje neplodnosti - korak po korak Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.