Trudnoća Planiranje trudnoće 21. prosinca 2016.

Kad u ciklusu imate najveće šanse za začeće?

ovulacija, kalendar, plodni dani
Foto: Thinkstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Plodni dani razdoblje su u ciklusu kad je najvjerojatnija šansa za začeće, a oni počinju malo prije same ovulacije

Dobro poznavanje svog menstrualnog ciklusa može vam poboljšati šanse za začeće. "Menstruacijski ciklus se dijeli na folikularnu fazu - razdoblje sazrijevanja jajne stanice te luteinsku fazu nakon ovulacije. Prva faza je varijabilna i različitog trajanja, ovisno o dužini menstruacijskog ciklusa, dok druga faza ima trajanje od obično 14 dana", objašnjava ginekologinja Petra Podobnik Brlečić.

U razdoblju prije ovulacije preporučuju se spolni odnosi najmanje dva do tri puta tjedno, najbolje svaki drugi dan, a može se početi odmah poslije zadnjeg dana mentruacije. 

Sedmog dana ciklusa pojavljuje se vaginalni iscjedak koji je elastičan na dodir, a koji će za nekoliko dana postati bjelkast i kremast. To još ne znači da je jajna stanica već otpuštena, ali označava da se približava ovulacija i da je cervikalna sluz postala 'prijateljsko' okruženje za spermu. Sperma može preživjeti i do pet dana 'zarobljena' u vaginalnoj sluzi.

Iako jajna stanica još nije oslobođena, ovo je idealno vrijeme za redovit seks, posebno ako ćete ovulaciju imati ranije nego ste planirali. Ovulacija je proces kojim tijelo otpušta jedno ili više zrelih jajnih stanica iz jajnika prema jajovodu, u kojem se može dogoditi oplodnja spermijem, a ona je 14. dan u idealnom ciklusu od 28 dana. Šansa za začeće sada je velika, ako je spolni odnos unutar 36 sati jer oslobođene jajne stanice ne žive dulje od 12 sati, a idealno je kad se spermiji sretnu s jajnim stanicama od četiri do šest sati nakon oslobađanja.

No iako su plodni dani razdoblje u ciklusu kad je najvjerojatnija šansa za začeće, moguće je zatrudnjeti i odmah nakon završetka menstruacije.

"Teoretski je moguće zatrudnjeti i tijekom menstruacije, pogotovo zadnjeg dana, ukoliko žena ima kraće cikluse te raniju ovulaciju. Na primjer, kod trajanja ciklusa od 24 dana, ovulacija može biti i oko 9. do 10. dana ciklusa, što znači da će odnos i peti dan ciklusa moći dovesti do začeća, ukoliko je sjeme 'izdržljivo'", kaže Petra Podobnik Brlečić, spec. ginekologije i opstetricije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.