Trudnoća Planiranje trudnoće 10. siječnja 2017.

Više od polovice žena zaboravi uzeti pilulu

kontracepcija, pilule
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Za najveći broj neželjenih trudnoća, posebno među tinejdžerkama, glavni krivac je neredovito uzimanje antibebi pilula i nepridržavanje uputa liječnika

Učiniti kontracepcijske pilule dostupnim bez recepta neće smanjiti broj neželjenih trudnoća, tvrde britanski liječnici. U analizi objavljenoj na web stranici britanskog medicinskog časopisa, autorica Sara Jarvis, profesorica na Kraljevskom medicinskom koledžu, tvrdi da je za najveći broj neželjenih trudnoća u Velikoj Britaniji, posebno među tinejdžerkama, glavni krivac neredovito uzimanje anibebi pilula i nepridržavanje uputa liječnika.

Istraživanja ginekologa, seksologa i psihologa pokazala su da više od polovice žena, koje koriste pilule kao jedino sredstvo za sprječavanje trudnoće, bar jednom ili dva puta tijekom svakog ciklusa "promaše" dan za uzimanje pilula dok blizu četvrtine jednostavno zaboravi da uzme tri pa i više puta.

Ove žene, tvrde liječnici, tri puta češće su izložene riziku da neželjeno zatrudne od žena koje pilule uzimaju redovito - prenosi časopis Woman 's Health.

Profesorica Jarvis je ukazala da je dostupnost antibebi pilulama bez recepta do sada malo utjecala da se smanji broj neželjenih trudnoća među adolescenticama. Ona je također uvjerena da se optimalno rješenje nalazi u dugoročnoj kontracepciji koju pružaju spirala, ali i druga sredstva koja se implantiraju pod kožu ili se daju u vidu injekcija.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.