Trudnoća Planiranje trudnoće 13. listopada 2022.

Koji su položaji u seksu najbolji za začeće?

Foto: Shutterstock ; Koji su položaji u seksu najbolji za začeće?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Medicinska istraživanja još nisu potkrijepila teoriju da su neki položaji za začeće djelotvorniji od drugih. Dakako, ne može biti naodmet da i sami obavite istraživanje te iskušate nekoliko položaja koji se često hvale kao najpogodniji za uspješno začeće

Je li istina da su neki položaji bolji kad je o začeću riječ? Postoji li bolji način da to učinite? Ili je svaki način dobar? Možete li zatrudnjeti ako to jednostavno obavite – ili ćete morati biti kreativni? Ili čak stručnjakinja? Iako nema potrebe da posežete za starom knjigom Kama Sutra (osim ako ste raspoloženi za vruću gimnastiku), ne morate se ni vraćati osnovama (kao što je misionarski položaj). Iz knjige 'Što očekivati prije trudnoće' autorica Heidi Murkoff i Sharon Mazel u izdanju V.B.Z. donosimo vam dio o seksualnim položajima koji se preporučuju za uspješno začeće:

Najvažnije je da se sperma vašega partnera nađe blizu vrata vaše maternice. To je zato što su zdravi spermiji prilično dobri plivači – čak i ako plivaju uzvodno, bez pomoći gravitacije – a u pravilu im nisu potrebni dodatni poticaji. Osim toga, iako spolni odnos s ciljem začeća služi sasvim novoj svrsi, važna je i druga svrha: uživanje u krevetu (ili gdje god izabrali mjesto na kojem ćete začeti dijete).

Naposljetku, to ćete činiti često dok nastojite zatrudnjeti pa biste se mogli opustiti i uživati. I nemojte se neprirodno izvinuti ako ste zadovoljniji u dobrom starom položaju. Medicinska istraživanja još nisu potkrijepila teoriju da su neki položaji za začeće djelotvorniji od drugih. Dakako, ne može biti naodmet da i sami obavite istraživanje te iskušate nekoliko položaja koji se često hvale kao najpogodniji za uspješno začeće. Naposljetku, nije naodmet usmjeriti "momčiće" u pravom smjeru – a tromi spermiji čak bi mogli dobiti poticaj (ili gravitacijsku pomoć) koja im je potrebna za obavljanje posla, ili im pomoći da lakše dođu do vrata vaše maternice.

Ležanje na leđima i blago podignuti kukovi

Budući da je vaša rodnica prirodno nagnuta prema leđima, ležanje na leđima (pri čemu je muškarac gore) – i s malim jastukom ispod kukova, ako želite – može omogućiti nakupljanje spermija na samom vratu maternice. No ako je jastuk prevelik, mogli biste uputiti spermije iza vrata maternice umjesto točno kroz njega, stoga tek blago podignite kukove kako biste pomogli gravitaciji (umjesto da stvorite strmu padinu).

Ako je vaša maternica nagnuta (prema naprijed; možete pitati liječnika ako ne znate), tzv. pseći položaj (na koljenima, s penetracijom odostraga) može spermijima omogućiti lak pristup vratu vaše maternice. 

Za sada biste mogli izbjegavati položaje u kojima sperma može iscuriti (iako je potreban samo jedan spermij, a kad je o plodnosti riječ brojnost povećava izglede), uključujući svaki položaj u kojemu vi opkoračujete partnera – sjedeći, stojeći, žena na muškarcu i tako dalje – iako ni takva promjena nije nužna za začeće i zapravo bi mogla biti nepovoljna ako ustanovite da vam je neugodna (ako ne uživate, počet ćete se užasavati aktivnosti u kojoj nastojite zatrudnjeti – a to vas neće nikamo odvesti). Koji god položaj izabrali, pazite da vaš partner ejakulira duboko u vašu rodnicu – i da ostane u vama što duže (potrebna vam je i zadnja kap sperme).

Stoj na glavi

Pitate se kako je najbolje provesti vrijeme nakon spolnog odnosa da biste postigli najbolje moguće rezultate? Vjerojatno ste već čuli sve. Ležanje dvadeset ili trideset minuta nakon spolnog odnosa kako bi spermiji brže stigli do vrata vaše maternice. Podizanje koljena ili nogu kako biste iskoristili gravitaciju. Ili stoj na glavi – ili izvijanje u neki drugi položaj nalik perecu, koji može pomoći zadržavanju sperme? Ali nipošto nemojte ustati i poći mokriti. 

No jesu li ti savjeti imalo utemeljeni?

Iako ne mogu škoditi – a možda bi mogli malo pomoći – nemojte se previše osloniti na njih. Maženje s dragim dvadeset minuta nakon vođenja ljubavi blagotvorno je za vaš odnos, a ako pomaže da začnete, tim bolje. No napredni joga položaji nisu potrebni. Nije ni potrebno prisiljavati se da nakon spolnog odnosa ostanete opruženi ako nemate vremena (nakon ranojutarnje ljubavi ili brzinskog seksa u vrijeme stanke za ručak kad morate natrag na posao). Imajte na umu da su zdravi spermiji mali ljudi sa zadatkom – a mnogi od njih će taj zadatak obaviti i bez pomoći gravitacije. Naposljetku, zbog toga je muška ejakulacija toliko silovita – kako bi te "momčiće" odaslala prema njihovoj meti.

Jeste li isprobali ove položaje i koji su se kod vas pokazali kao najuspješniji? Podijelite svoje iskustvo s drugim roditeljima na forumu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.