Trudnoća Planiranje trudnoće 01. studenoga 2023.

Endometrioza: Simptomi, liječenje i trudnoća

endometrioza
Foto: Freepik ; Endometrioza
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Endometrioza je raširena bolest od koje boluje svaka peta žena mlađa od 40 godina. U nastavku članka pročitaj sve o simptomima, zašto se pojavljuje napuhnuti endo trbuh, liječenju i trudnoći.

Nadutost koja se pojavljuje s endometriozom, poznatija kao #endobelly - predstavlja jedan od neugodnijih simptoma endometrioze. Donji dio trbuha može nabubriti, izazivajući tjelesnu i mentalnu bol, a nadutost može potrajati danima, tjednima ili pak nestati nakon samo nekoliko sati.

Možda možeš misliti kako je nadutost normalni dio ciklusa svake žene, ali ovo nije normalna nadutost i endometrioza nije normalan ciklus. "Žene općenito mogu osjećati nadutost dan ili dva prije svog ciklusa", govori ginekologinja Karli Goldstein no dodaje kako je nadutost koja se pojavljuje s endometriozom drastičnija te traje dulje

Što je endometrioza?

Endometrioza je kronična upalna bolest ženskih reproduktivnih organa u kojem se sluznica koja oblaže unutrašnju površinu maternice može naći na neuobičajenim mjestima kao što su jajnici, jajovodi, stijenke abdomena, pa čak i uz crijeva ili mjehur.

"Endometrioza je poremećaj u kojem se sluznica endometrija nalazi izvan njenog uobičajenog mjesta (maternica) te se to tkivo implantira u okolnim organima (najčešće jajnik, jajovod, potrbušnica, ali često i u dubokim strukturama - mokraćnim putevima, crijevima, svezama koje drže maternicu u fiksnom stanju itd), hormonski reagira na cikličke promjene hormona jajnika te se širi i uzrokuje brojne probleme, između drugog i začepljenje jajovoda s posljedičnom neplodnošću", objašnjava ginekolog dr. sc. Erden Radončić.

Najčešće se javlja kod žena tijekom reproduktivnog perioda, između 20. i 40. godine života, ali se može sresti i kod žena koje su u menopauzi. Smatra se da svaka peta žena mlađa od 40 godina ima endometriozu, a da svega 2 do 4 posto žena u menopauzi ima ovaj poremećaj. Rizik za endometriozu je 10 puta veći ukoliko je obiteljska anamneza pozitivna, odnosno ukoliko postoji podatak da je poremećaj imala majka ili baka.

 | Author: Instagram/fitendolife Foto: Instagram/fitendolife

Za sada su aktualne dvije teorije koje objašnjavaju zbog čega se sluznica maternice nalazi izvan svog osnovnog organa tj. maternice, ali i jedna i druga imaju svoje nedostatke i nijedna ne može potpuno objasniti zbog čega se stanice endometrija nalaze na netipičnim mjestima. Lokalizacija je najčešća u maloj zdjelici, na površini jajnika, između mokraćnog mjehura i debelog crijeva, na ligamentima maternice, rijetko na površini dijafragme i to češće s desne strane.

Simptomi endometrioze

Primarni simptom endometrioze je bol u zdjelici, često povezana s menstruacijom, piše MayoClinic. Iako mnoge žene imaju grčeve tijekom menstruacije, bolovi uzrokovani endometriozom su mnogo intenzivniji od uobičajenih menstrualnih grčeva. Bol se također može povećati tijekom vremena.

Uobičajeni znakovi i simptomi endometrioze uključuju:

 • Bolne menstruacije (dismenoreja).
 • Bol u zdjelici i grčevi mogu početi prije i trajati nekoliko dana tijekom menstruacije. Bolovi se mogu pojaviti u donjem dijelu leđa i trbuhu. 
 • Bol tijekom ili nakon spolnog odnosa (dispareunija) česta je pojava kod endometrioze.
 • Bol pri pražnjenju crijeva ili mokrenju. Najvjerojatnije ćete osjetiti ove simptome tijekom menstruacije.
 • Prekomjerno krvarenje. Možda ćete imati povremene obilne menstruacije ili krvarenje između mjesečnica (intermenstrualno krvarenje).
 • Neplodnost. Ponekad endometrioza otkrije sasvim slučajno tijekom ginekološke rutinske obrade kada se žena javi liječniku zbog problema sa začećem

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Endometrioza simptomi Endometrioza: Ostali znakovi i simptomi

Možete osjetiti umor, proljev, zatvor, nadutost ili mučninu, osobito tijekom menstruacije.

Ozbiljnost vaše boli možda nije pouzdan pokazatelj opsega vašeg stanja. Mogli biste imati blagu endometriozu s jakom boli ili uznapredovalu endometriozu s malo ili bez boli.

Endometrioza se ponekad pogrešno smatra drugim stanjima koja mogu uzrokovati bol u zdjelici, kao što su upalna bolest zdjelice (PID) ili ciste jajnika. Može se zamijeniti sa sindromom iritabilnog crijeva (IBS), stanjem koje uzrokuje napade proljeva, zatvora i grčeva u trbuhu. IBS može pratiti endometriozu, što može zakomplicirati dijagnozu.

Ukoliko se sluznica koja oblaže unutrašnju površinu maternice nalazi na dijafragmi, javljaju se jaki bolovi pod desnim rebrenim lukom koji imitiraju napadaj žučnih kamenaca. Ruptura (prskanje) endometrijalne ciste može napraviti akutnu infekciju trbušne šupljine.

Endo trbuh - zašto se pojavljuje napuhnut trbuh? 

"Ne znamo točan razlog zbog kojeg se ovo događa. Više istraživanja je provedeno, ali ne postoji dovoljno dobar dokaz. Iako zaista možeš vidjeti da se nešto događa, ako napravimo CT pregled, neće postojati opipljiv razlog zbog kojeg se to događa. Zbog toga je endo trbuh toliko frustrirajuć za pacijentice", govori dr. Goldstein.

Endometrioza je kompleksno stanje i na različite načine pogađa žene, ali postoje dvije teorije kad je u pitanju uzrok nadutosti kod endometrioze. Prva teorija je da endo trbuh prati menstrualni ciklus, a druga je da pacijentice s endometriozom mogu biti osjetljivije u pogledu načina na koji njihova crijeva procesiraju stvari. "Odnosno, endo trbuh može biti nuspojava crijeva koja previše rade", dodaje dr. Goldstein. 

Ovo je jedan od razloga zbog kojeg se ženama s endometriozom preporučuje protuupalna dijeta ali dr. Goldstein naglašava kako svaka žena mora sama vidjeti koja je hrana najbolja za nju i na što će reagirati. 

 

Endometrioza i prehrana

Za borbu protiv upale i boli uzrokovane endometriozom, najbolje je konzumirati uravnoteženu prehranu bogatu hranjivim tvarima koja je prvenstveno na biljnoj bazi i puna vitamina i minerala. U svoju prehranu svakako dodajte:

 • vlaknaste namirnice, kao što su voće, povrće, mahunarke i cjelovite žitarice
 • namirnice bogate željezom, kao što su tamno lisnato zelje, brokula, grah, obogaćene žitarice, orašasti plodovi i sjemenke
 • namirnice bogate esencijalnim masnim kiselinama, kao što su losos, sardine, haringe, pastrve, orasi, chia i lanene sjemenke
 • namirnice bogate antioksidansima koje se nalaze u šarenom voću i povrću, kao što su naranče, bobičasto voće, tamna čokolada, špinat i cikla

Što izbjegavati?

Određeni način života može utjecati na napredovanje endometrioze i povećati rizik od njenog razvoja. Iako je potrebno provesti daljnja istraživanja kako bi se u potpunosti povezala određena hrana ili životne navike s razvojem ili pogoršanjem ovog stanja, sljedeći čimbenici mogu negativno utjecati na endometriozu:

 • Prehrana bogata trans mastima. Istraživanje je pokazalo veće stope dijagnoza endometrioze među ženama koje konzumiraju više trans masti. Trans masti se pretežno nalaze u prženoj, prerađenoj i brzoj hrani. 
 • Konzumacija crvenog mesa. Neka istraživanja su pokazala povećani rizik od razvoja endometrioze uz visok unos crvenog mesa.
 • Gluten. Jedna studija koja je uključivala 207 žena s endometriozom pokazala je da kod 75 posto žena s endometriozom smanjena bol nakon eliminacije glutena iz prehrane. 
 • Hrana s visokim sadržajem FODMAP-a (fermentabilne oligo-, di-, mono-saharide i poliole). Jedna studija je otkrila da su se simptomi značajno poboljšali kod osoba sa sindromom iritabilnog crijeva (IBS) i endometriozom koji su slijedili dijetu s niskim sadržajem FODMAP.
 • Hrana koja može utjecati na regulaciju hormona, posebno na ravnotežu estrogena, može negativno utjecati na endometriozu. Osim toga, izbjegavajte ili ograničite hranu koja može potaknuti upalu u tijelu i dovesti do daljnje boli ili progresije poremećaja. Ove namirnice uključuju:
 • alkohol
 • kofein
 • gluten
 • crveno meso
 • zasićene i trans masti

Kako se riješiti endo trbuha?

Budući da ne postoji službeni stav oko toga što uzrokuje nadutost trbuha kod endometrioze, ne postoji ni službeni lijek. Međutim, postoje neke stvari koje bi mogle pomoći u smirivanju simptoma. Dr. Goldstein savjetuje pregled kod specijalista za endometriozu, savjetovanje dijetetičara te protuupalnu dijetu.

Endometrioza i trudnoća

Dijagnoza endometrioze se postavlja na osnovu anamneznih podataka i vizualizacijskih metoda, među kojima je najsigurnija laparoskopija (pregled trbušne šupljine optičkim instrumentom kroz mali rez na trbuhu) ili magnetnom rezonancom. Marker Ca 125 najčešće je povećan, mada ne kod svih pacijentica. Terapija ovisi o životnoj dobi žene i želje za trudnoćom.

Neplodnost kod žena je poseban problem tijekom reproduktivnog perioda. Smatra se da je kod 20 do 50 posto žena neplodnost posljedica endometrioze.

Endometrioza je poremećaj u kojem se sluznica endometrija nalazi izvan maternice te se to tkivo implantira u okolnim organima, hormonski reagira na cikličke promjene hormona jajnika te se širi i uzrokuje brojne probleme, između drugog i začepljenje jajovoda s posljedičnom neplodnošću.

"Jedina terapija koja donekle pomaže jest kirurška - sve medikamentozne varijacije liječenja u pravilu su kratkotrajne i djeluju dok djeluju i lijekovi. Medicinski potpomognuta oplodnja je u slučajevima endometrioze dobar izbor, no prije svega, treba učiniti opsežnu obradu jer nerijetko nije samo jedan faktor prisutan, već se najčešće radi o udruženim čimbenicima koje svakako prije postupka treba pažljivo procijeniti", objašnjava ginekolog dr. sc. Erden Radončić.

Kada posjetiti liječnika? Posjetite svog liječnika ako imate znakove i simptome koji mogu ukazivati ​​na endometriozu. Endometrioza može biti izazovno stanje za liječenje. Rana dijagnoza, multidisciplinarni medicinski tim i razumijevanje dijagnoze mogu rezultirati boljim upravljanjem simptomima.

Endometrioza - prirodno liječenje

Ako tražite olakšanje od simptoma endometrioze, svakako razgovarajte o alternativama sa svojim liječnikom. Postoje prirodni kućni lijekovi koje možete koristiti za brzo smanjenje simptoma.

Kurkumin – Kao primarni aktivni sastojak kurkume, kurkumin je moćni dodatak. Ima protuupalna i antioksidativna svojstva. Kurkumin se može naći kao dodatak prehrani bez recepta.

Đumbir – Poznato je da smanjuje ozbiljnost simptoma povezanih s menstruacijom, postoje i dokazi koji upućuju na to da đumbir može smanjiti bol u endometriozi. Čaj od đumbira također pomaže u ublažavanju mučnine.

Kamilica – Studije su pokazale da konzumacija kamilice može smanjiti simptome PMS-a, pa čak i usporiti rast stanica endometrija. Osim toga, pijuckanje čaja od kamilice je samo po sebi umirujuće djelovanje.

Matičnjak – Poznato da smiruje grčeve i ublažava menstrualne bolove, matičnjak također ublažava osjećaj tjeskobe i potiče opuštanje tijekom intenzivne menstrualne boli.

Toplina - Toplina je jedan od najboljih kućnih lijekova koji vam stoje na raspolaganju. Ona opušta mišiće zdjelice, što može smanjiti grčeve i bol. Za učinkovito liječenje grčeva možete koristiti tople kupke, boce s toplom vodom ili jastučiće za grijanje. U kupku možete dodati i par kapi esencijalnog ulja kao što je ulje na bazi ružmarina ili lavande.

Masaža zdjelice - Masiranje trbuha i leđa ublažit će bol koji prati endometriozu. Masažu je najbolje primijeniti neposredno pred sam početak svakog menstrualnog ciklusa, a dozvoljeno je i korištenje bilo kakvog eteričnog ulja. Simptomi se mogu pogoršati ako masirate zdjelicu tijekom menstruacije. Lezite i opustite se, pa masirajte kružnim pokretima bolne dijelove tijela. Putem masaže, smanjit ćete i upalu koja prati endometriozu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.