Trudnoća Planiranje trudnoće 17. rujna 2023.

Plodni dani - kako izračunati trajanje ovulacije?

plodni dani
Foto: Freepik ; Ovulacija se događa oko 14 dana prije sljedeće menstruacije
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prirodno planiranje trudnoće zahtijeva jako dobro poznavanje svog tijela i samo ako se pravilno koristi, ali i za sprečavanje neželjene trudnoće, no samo kod žena koje imaju pravilne cikluse. U ovom članku opisujemo kako izračunati plodne dane kako bismo pomogli ili izbjegli začeće.

Kada pokušavaš zatrudnjeti, od velike je važnosti znati kada počinje ovulacija i kada ti nastupaju plodni dani. Neke će možda htjeti pratiti svoje plodne dane kako bi izbjegle trudnoću. Žene su najplodnije unutar dana ili dva nakon ovulacije, kada jajnici oslobađaju jajnu stanicu. No, moguće je zatrudnjeti u danima prije ovulacije.

U ovom članku opisujemo kako izračunati plodne dane kako bismo pomogli ili izbjegli začeće.

menstruacija, kalendar, ovulacija Možda te zanima... Kakve su vam šanse da zatrudnite u svim fazama menstrualnog ciklusa Trudnoća

Menstrualni ciklus

Menstrualni ciklus označava vremenski razmak između dvije menstruacije, odnosno razdoblje od prvog dana posljednje menstruacije do prvog dana sljedeće menstruacije. Kod prosječne osobe on traje između 28 i 32 dana. Neki ljudi imaju kraće cikluse, dok drugi imaju mnogo duže, piše Medical news today.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Kako izračunati plodne dane

Prvi dan mjesečnice smatra se prvim danom menstrualnog ciklusa. To razdoblje obično traje od 3 do 7 dana. Varijacije u menstrualnom ciklusu obično se događaju u folikularnoj fazi koja se događa prije ovulacije. Lutealna faza, koja se javlja od ovulacije do sljedeće menstruacije, obično traje 14 dana.

Ovulacija i začeće

Ovulacija je oslobađanje jajašca iz jednog od jajnika. Nakon otpuštanja, jaje se pomiče u jajovod, gdje ostaje oko 24 sata. Obično se događa 12 do 16 dana prije početka sljedeće mjesečnice. Mnoge žene misle da ovuliraju 14. dan, ali to je samo prosjek. Većina žena zapravo će ovulirati na različiti dan ciklusa mjesečnice, a i to će se razlikovati od ciklusa do ciklusa. Zapravo, 46 % ciklusa mjesečnice razlikuju se za sedam ili više dana. 

S obzirom na to da je ovulacija otpuštanje jajne stanice iz jajnika, to se događa gotovo trenutačno – folikul puca, a jajna stanica se vrlo brzo izbacuje u jajovod. Trudnoća nastaje ako spermatozoidi putuju do jajovoda i za to vrijeme oplode jajnu stanicu. Ako spermatozoidi ne oplode jajnu stanicu, ona prelazi u maternicu i razbija se, spremna napustiti tijelo tijekom sljedeće menstruacije.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Žene su najplodnije dana ili dva nakon ovulacije

Kako izračunati plodne dane?

Prema Američkom koledžu opstetričara i ginekologa, ovulacija se događa oko 14 dana prije nego što žena očekuje sljedeću menstruaciju, ako mjesečni ciklus traje 28 dana.

Većina žena ovulira između 11. i 21. dana ciklusa. Prvi dan posljednje menstruacije prvi je dan ciklusa. Ovulacija se ne događa uvijek istog dana svaki mjesec i može varirati dan ili više s obje strane očekivanog datuma.

Liječnici dio ciklusa oko ovulacije nazivaju 'plodnim' ili 'fertilnim prozorom' jer je šansa za trudnoću u ovom trenutku najveća. Na primjer, ako žena ovulira 14. dan, može zatrudnjeti tog dana ili unutar sljedeća 24 sata. Međutim, 'plodni prozor' počeo je nekoliko dana prije ovulacije jer spermiji mogu preživjeti do 5 dana unutar ženskog tijela. Dakle, čak i ako žena nema spolne odnose 14. ili 15. dan, ipak je moguće zatrudnjeti ako je imala nezaštićen spolni odnos od 9. do 13. dana.

Studija objavljena u časopisu Human Reproduction pogledala je podatke o 5.830 trudnica. Istraživači su otkrili da vjerojatnost da će osoba zatrudnjeti naglo raste 7 dana nakon prvog dana posljednje menstruacije. Ta je vjerojatnost trudnoće najveća 15. dan i vraća se na nulu na 25. dan.

Za žene koje su sudjelovale u istraživanju vjerojatnost da će biti unutar plodnog prozora bila je:

  • 2 posto na 4. dan njihovog ciklusa
  • 58 posto 12. dana ciklusa
  • 5 posto 21. dana ciklusa

Istraživanje također izvještava da starije žene i žene s redovitim ciklusom imaju tendenciju da zatrudne ranije u svom ciklusu.

Bitno je napomenuti da bi ovi nalazi trebali poslužiti samo kao smjernica. Svaka osoba i svaki ciklus su različiti. Osobi može biti korisno zacrtati svoj mjesečni ciklus i uzeti u obzir znakove ovulacije kako bi lakše odredili točan dan ovulacije svakog mjeseca.

Ako žena nauči prepoznavati promjene u svom organizmu tijekom menstruacijskog ciklusa može lako utvrditi kad su joj plodni dani. Tri su metode izračuvananja ovulacije: kalendarska, temperaturna i Billingsova metoda.

Prepoznajte znakove ovulacije

Plodni dani - metode računanja

Kalendar plodnih dana

Kalendarska metoda izračunavanja plodnih dana zasniva se na činjenici da je period od ovulacije do sljedeće menstruacije uvijek stabilan 14-15 dana, dok je prvi dio ciklusa nestabilan i može trajati 7-21 dan. Žena bi trebala šest mjeseci bilježiti trajanje ciklusa te plodne dane izračunati po obrascu - prvi plodni dan: najkraći menstruacijski ciklus -3 dana, zadnji plodni dan: najdulji menstruacijski ciklus +3 dana.

Ako žena ima 28 dnevni ciklus ovulacija je 14 dan ciklusa i njeni plodni dani su od 11-17 dana, s obzirom da spermatozoidi žive oko 2 dana pa odnos 2, po nekima i 3 dana prije ovulacije može dovesti do oplodnje. Nadalje, i jajna stanica živi do 2 dana te odnos 1-2 dana iza ovulacije može dovesti do oplodnje. Ako žena ima skraćen ciklus (npr. 24 dana) ovulacija je vjerojatno desetog dana ciklusa pa su joj plodni dani od 7-13 dan ciklusa. Ako žena ima ciklus od 32-33 dana ovulacija je 18-19 dan ciklusa. te su joj plodni dani od 15-22 dan ciklusa. Ako žena ima nepravilne cikluse onda je ova metoda za izračunavanje plodnih i neplodnih dana nepouzdana. 

Kako odrediti plodne dane uz neredovit ciklus?

Mjerenje bazalne temperature

Korisna metoda kod praćenja plodnih dana i predviđanju ovulacije je mjerenje bazalne temperature.

"Bazalna temperatura označava najnižu temperaturu tijela koja se mjeri tijekom odmora, odnosno spavanja. Za najtočnije vrijednosti potrebno ju je mjeriti odmah ujutro nakon buđenja, prije ustajanja iz kreveta ili bilo kakve aktivnosti", kaže ginekologinja Petra Podobnik Brlečić.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Tijekom menstruacijskog ciklusa vrijednosti bazalne temperature mijenjaju se pod utjecajem hormona, a nakon ovulacije može se primijetiti razlika od 1/4 do 1/2 stupnja Celzijusa. 

"U prvoj, folikularnoj fazi ciklusa temperatura je nešto niža (u prosjeku ispod 36.6 °C), dok je nakon ovulacije, u drugoj, luteralnoj fazi ciklusa temperatura povišena (36.6 °C-37.2°C). To se događa zbog djelovanja hormona progesterona koji je povišen u drugoj fazi ciklusa. Na taj način mjerenje bazalne temperature kod više od 80 posto žena može odrediti točan dan ovulacije. S obzirom da i kod potpuno pravilnih ciklusa veliki broj žena nema ovulaciju točno 14. dan ciklusa, mjerenjem bazalne temperature se puno točnije može predvidjeti ovulacija i na taj jednostavni način planirati začeće", objašnjava ginekologinja.

No budući da se razlike u vrijednostima mjere u decimalama, jako je važno slijediti neka pravila pri korištenju ove metode. Bazalna temperatura mjeri se neposredno prije ustajanja (u ležećem položaju), toplomjer treba držati u ustima ispod jezika pet minuta i zabilježiti temperaturu (najbolje na pripremljenom grafikonu). Za mjerenje je potrebno koristiti točan termometar, po mogućnosti koji pokazuje vrijednosti na 2 decimale (digitalni), postoje i posebni termometri koji su baš namijenjeni mjerenju bazalne temperature.

Kako se mjeri bazalna temperatura?

"Tek mjerenjem kroz nekoliko mjeseci ćete proučavajući bifazičnu krivulju na grafikonu moći predvidjeti vašu ovulaciju, ona je obično oko jedan dan nakon blagog pada i naglog porasta temperature. Ako jajna stanica nije oplođena, temperatura će početi padati i dobit ćete menstruaciju. Ako bazalna temperatura ostane povišena 16 dana nakon ovulacije, postoji velika mogućnost trudnoće", kaže ginekologinja.

Važno je napomenuti da na vrijednosti može utjecati neprospavana noć, bolest, uzimanje lijekova ili alkohola. Stoga bazalnu temperaturu mjerite dok ste potpuno zdravi i ne uzimate lijekove protiv bolova koji bi mogli utjecati na rezultat, poželjno je da noć prije spavate barem šest sati i da je počnete mjeriti od prvog dana menstruacije.

Znače li skraćeni ciklusi smanjenu plodnost?

Billingsova metoda računanja plodnih dana

Osim mjerenja bazalne temperature, tzv. Billingsova metoda, odnosno praćenje cervikalne sluzi (vaginalnog iscjetka) također je prirodna metoda planiranja obitelji. Dr.sc. Erden Radončić, spec. ginekologije i opstetricije, objašnjava što je cervikalna sluz i kako se prati.

"Na početku svakog ciklusa počne rasti jedan folikul koji će ovulirati. Rjeđe se može desiti da krenu rasti dva folikula, pa od tuda prirodni blizanci koji su u ovom slučaju dvojajčani. Jednom kad se tzv. dominantni folikul utvrdi i krene intenzivno rasti – počinje i intenzivno stvaranje hormona estradiola. Njegov je zadatak pripremiti tijelo za možebitnu trudnoću, ako do oplodnje dođe. Tipični učinak estrogena najbolje se reflektira na najosjetljivijem organu – maternici. S jedne strane, sluznica maternice buja, i podeblja se do kojih 8 do 12 ili katkada više milimetara. Zadatak sluznice jest stvaranje hranljivog medija koji omogućava oplođenom jajašcu preživljavanje od oko 5 do 6 dana nakon fertilizacije", kaže ginekolog te objašnjava da je donji dio maternice (grlić) iznimno je bogat žljezdanim tkivom koje na poticaj estradiola stvara bogatu sluz.

Ona ima dvojni zadatak:

  • filtraciju samo najsposobnijih spermija
  • pomoć u preživljavanju spermija, koji uz sluz, tipično iznosi 1-3 dana, a katkada (rijetko) čak i čitavih 5 dana

"Jednom, kada estradiol u krvi naraste iznad određene granice, on pokreće proces ovulacije, putem tzv. pozitivne povratne sprege – kada se iz hipofize masovno otpušta hormon LH, koji dovede do sazrijevanja jajne stanice, njenog otpuštanja i spremnosti za fertilizaciju. U isto vrijeme, počinje se i stvaranje velikih količina progesterona, koji djeluje na sluznicu maternice na spomenuto stvaranje hranljivih tvari koji pomažu zametku preživljavanje u prvih 5 do 6 dana", kaže.

U trenutku pojave progesterona sluz, koja je bila obilna, rastezljiva i bistra, mijenja svoj sastav u gustu i nepropusnu, čime su daljnja "vrata" za spermije u tom ciklusu zatvorena.

Ginekolog objašnjava da je žena fertilna upravo u danima sluzavog iscjetka, a infertilna izvan ovog razdoblja u svakom ciklusu, što je i osnova Billingsove metode planiranja obitelji. No dodaje da joj je pouzdanost relativno slaba kao kontracepcija, ali bolja u smislu zanošenja. 

"Važno je istaknuti da su plodni dani individualni i 'klizni', odnosno ne moraju biti uvijek od jednog te istog dana u svakom ciklusu. Kod žena s dugim razmakom između menstruacija plodni dani počinju kasnije od onih s kraćim", kaže.

Plodnu sluz dakle može prepoznati tijekom ciklusa svaka žena. Poteškoće nastaju u slučaju da žena ima učestale infekcije kad i u druge dane ima pojačanu sekreciju. Ali taj pojačani sekret zbog infekcije ipak ima drugačije karakteristike i nema onu rastezljivost koja se vidi jedino kod plodne sluzi. U infekciji osim toga žena obično ima i druge simptome kao što su peckanje, svrbež, crvenilo i iritacija.

Simptomi ovulacije

Bilo da pokušavaš ostati trudna ili ne, ovo su znakovi ovulacije koji ti mogu pomoći da upoznaš svoje tijelo.

1. Grčevi u trbuhu

Grčevi u trbuhu možda su jedan od najčešćih simptoma ovulacije. Neke žene imaju oštre grčeve na jednoj strani trbuha, dok ih druge pak uopće nemaju. Blagi grčevi obično se događaju u donjem dijelu trbuha i na jednoj strani zdjelice, na istoj strani s koje se oslobađa jajašce.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Grčevi u trbuhu su jedan od najčešćih simptoma ovulacije

2. Osjetljive dojke

Bol u dojkama, a također i bol u bradavicama, smatra se sekundarnim simptomom ovulacije. Reproduktivni hormon progesteron potiče grudi da počnu zadržavati tekućinu, zbog čega se malo povećaju. To često dovodi do bolova, i posebno osjetljivosti grudi. 

3. Nadutost

Povećanje razine progesterona uzrokuje ne samo da grudi zadržavaju vodu, već i ostatak tijela. Ovo zadržavanje tekućine često rezultira neugodnim nadimanjem, posebno u predjelu trbuha.

4. Povećani libido

Ovo je jedan od glavnih simptoma ovulacije. Jedno istraživanje pokazalo je da se tijekom ovulacije događa porast seksualne aktivnosti za 24 posto. Ovakav porast libida može se pripisati velikom porastu hormona testosterona, koji također može biti posljedica izbijanja akni u ovo doba mjeseca. 

5. Lagano krvarenje

Krvarenje također može biti i jedan od simptoma ovulacije. Tijekom ženskog ciklusa, dva hormona pokreću ciklus - estrogen tijekom rane polovice, a progesteron tijekom druge polovice. Kako ciklus odmiče, progesteron djeluje na izgradnju debelog zida na maternici, a zatim se on oslobađa tijekom menstruacije ako jaje nije implantirano. Neke žene imaju male ružičaste ili smećkaste mrlje krvi tijekom ovulacije jer proizvodnja progesterona nije dovoljno visoka da sluznica ostane netaknuta. 

6. Pojačani osjet mirisa

Ovo je definitivno jedan od 'čudnih simptoma', kojeg većina žena vjerojatno nije svjesna. Znanost to ne može objasniti, ali jedno istraživanje iz 2013. godine otkrilo je da se mirisi u ovom periodu pooštravaju, a posebno su osjetljiviji na miris mošusa i muških feromona oko lutealne faze ciklusa, odmah nakon ovulacije. 

9. Promjena na grliću maternice

Neki simptomi ovulacije mogu biti gotovo neprimjetni. Obično će se za vrijeme ovulacije grlić maternice malo otvoriti kako bi sperma lakše putovala do jajašca. Možeš izmjeriti grlić maternice tako da umetneš dva prsta u vaginu i primijetiš što osjećaš tijekom mjeseca. Kako se ovulacija približava, primijetiti ćeš omekšavanje ili lagano otvaranje tog područja.

Plodni i neplodni dani: Druge metode računanja 

Ako želiš zatrudnjeti, postoje brojne metode koje ti mogu pomoći u utvrđivanju plodnih dana. Jedna od njih su ovulacijski testovi. U ženskom se tijelu tijekom ovulacije aktivira hormon LH (luteinizirajući hormon). LH trakicama se utvrđuje koncentracija hormona te je li i kada došlo do ovulacije. Tijekom ovulacije koncentracija hormona raste te između 24 i 48 sati prije ovulacije dostiže maksimum.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; LH trakice služe za određivanje početka ovulacijskog procesa

LH trakice služe za određivanje početka ovulacijskog procesa. Na tržištu postoji velik broj proizvođača i vrsta različite osjetljivosti, ali se u većini slučajeva svode na osjetljivosti od 20 i 40IU. "Ova razlika je bitna, jer u žena koje imaju povišen LH tonus, osjetljivije trakice će biti stalno pozitivne i prije stvarne ovulacije,a u tom je slučaju mudrije uzeti one s manjom osjetljivošću. U praksi i u našim uvjetima populacijske genetike, savjet je da se koriste uvijek trakice s manjom osjetljivošću", objašnjava ginekolog Erden Radončić, dr. med, specijalist ginekologije i porodništva.

Kako najbolje iskoristiti plodne dane?

Dr. sc. Erden Radončić objasnio je princip rada LH testova: "Radi se od semikvantitativnom određivanju hormona LH, koji neposredno uoči ovulacije naglo počne rasti. To je tipično oko 12.-13. dana idealnog ciklusa od 28 dana. Ona sadrži uvijek tzv. testnu traku i kontrolnu trakicu, koja u svakom slučaju potamni, i u odnosu na koju se testni dio trake u biti i referira po jačini (intenzitetu) crte. Što je testna pruga jače izraženija - to je realnija šansa za ovulacijski ciklus. Neki proizvođači umjesto ovog pristupa, radije postave smajliće, čime se postupak procjene daleko pojednostavljuje."

Kakve su vam šanse da zatrudnite u svim fazama menstrualnog ciklusa?

Možda te zanima... Koliko seksa zapravo treba da bi došlo do trudnoće? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.