Trudnoća Planiranje trudnoće 25. rujna 2014.

Kako se mjeri bazalna temperatura?

bazalna temperatura
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Korisna metoda u planiranju trudnoće je mjerenje bazalne temperature, o čemu pričaju i čitateljice na forumu, a ginekologinja Petra Podobnik Brlečić objašnjava kada i kako ju je najbolje mjeriti

Računanje plodnih dana na menstrualnom kalendaru i poznavanje vlastitog tijela i fizičkih simptoma koje nam pokazuje, korisne su metode kod planiranja trudnoće. Jedna od metoda praćenja plodnih dana je i mjerenje bazalne temperature, o čemu na forumu pričaju i žene koje rade na bebi.

"Ja sam od ovog mjeseca počela mjeriti bazalnu temperaturu. Mjerim je svako jutro, točno u sedam sati, pola sata gore-dolje ne igra veliku ulogu, ali ipak ako je moguće bolje svaki dan u isto vrijeme. Imam digitalni toplomjer, ali onaj koji iza točke ima dvije decimale. Može se mjeriti i sa živinim toplomjerom, samo je bitno da ga navečer protresete jer ujutro prije mjerenja trebate biti potpuno mirne, ne okretati se, niti raditi nagle pokrete (sve to djeluje na temperaturu). Znači čim otvorite oči, odmah mjeriti. Može se mjeriti oralno (kao ja) ili rektalno. Možda izgleda i zvuči komplicirano, ali kad se ufurate u to, onda je čak i zanimljivo. Onome tko ciljano radi na bebi, ova metoda je velika pomoć", napisala je engy.

Nina0209 također je nedavno počela mjeriti bazalnu temperaturu i na forumu je podijelila svoje iskustvo: "Ovaj ciklus sam počela mjeriti temperaturu svaki dan kad ustanem, ispod jezika digitalnim toplomjerom, podatke upisujem u aplikaciju na mobitelu i moj kalendar". 

Točnije predviđanje ovulacije

Pitali smo ginekologinju Petru Podobnik Brlečić što je bazalna temperatura i kada ju je najbolje mjeriti.  

"Bazalna temperatura označava najnižu temperaturu tijela koja se mjeri tijekom odmora, odnosno spavanja. Za najtočnije vrijednosti potrebno ju je mjeriti odmah ujutro nakon buđenja, prije ustajanja iz kreveta ili bilo kakve aktivnosti", kaže i dodaje da tijekom menstruacijskog ciklusa, vrijednosti bazalne temperature kod žena se mijenjaju pod utjecajem hormona te se razlika od 1/4 do 1/2 stupnja Celzijusa može primijetiti nakon ovulacije. 

"U prvoj, folikularnoj fazi ciklusa temperatura je nešto niža (u prosjeku ispod 36.6 °C), dok je nakon ovulacije, u drugoj, luteralnoj fazi ciklusa temperatura povišena (36.6 °C-37.2°C). To se događa zbog djelovanja hormona progesterona koji je povišen u drugoj fazi ciklusa. Na taj način mjerenje bazalne temperature kod više od 80 posto žena može odrediti točan dan ovulacije. S obzirom da i kod potpuno pravilnih ciklusa veliki broj žena nema ovulaciju točno 14. dan ciklusa, mjerenjem bazalne temperature se puno točnije može predvidjeti ovulacija i na taj jednostavni način planirati začeće", objašnjava ginekologinja te ističe da, s obzirom da se razlike u vrijednostima mjere u decimalama, izrazito je bitno slijediti neka pravila pri korištenju ove metode

  • Bazalna temperatura se mjeri neposredno prije ustajanja (dok ste još uvijek u ležećem položaju) i to u ustima, ispod jezika treba držati toplomjer pet minuta i zabilježiti temperaturu (najbolje na pripremljenom grafikonu). 
  • Za mjerenje koristite točan termometar, po mogućnosti koji pokazuje vrijednosti na 2 decimale (digitalni), postoje i posebni termometri koji su baš namijenjeni mjerenju bazalne temperature. 

Mjeriti nekoliko mjeseci

"Tek mjerenjem kroz nekoliko mjeseci ćete proučavajući bifazičnu krivulju na grafikonu moći predvidjeti vašu ovulaciju, ona je obično oko jedan dan nakon blagog pada i naglog porasta temperature. Ako jajna stanica nije oplođena, temperatura će početi padati i dobit ćete menstruaciju. Ukoliko bazalna temperatura ostane povišena 16 dana nakon ovulacije, postoji velika mogućnost trudnoće", kaže ginekologinja i dodaje da na vrijednosti može utjecati neprospavana noć, bolest, uzimanje lijekova ili alkohola

Stoga se bazalna temperatura mjeri ako ste potpuno zdravi i ne uzimate nikakve lijekove protiv bolova koji bi mogli utjecati na temperaturne vrijednosti. Bilo bi poželjno da spavate barem šest sati i da temperaturu počnete mjeriti od prvog dana menstruacije.

Mjerite li bazalnu temperaturu i je li vam pomogla u planiranju trudnoće? Napišite nam na forumu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.