Trudnoća Planiranje trudnoće 08. prosinca 2016.

Mjerenje bazalne temperature predviđa plodne dane

bazalna temperatura žena
Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Saznajte kako se mjeri bazalna temperatura i na što je potrebno paziti kod ove metode predviđanja plodnih dana i ovulacije

Korisna metoda kod praćenja plodnih dana i predviđanju ovulacije je mjerenje bazalne temperature. 

"Bazalna temperatura označava najnižu temperaturu tijela koja se mjeri tijekom odmora, odnosno spavanja. Za najtočnije vrijednosti potrebno ju je mjeriti odmah ujutro nakon buđenja, prije ustajanja iz kreveta ili bilo kakve aktivnosti", kaže ginekologinja Petra Podobnik Brlečić.

Tijekom menstruacijskog ciklusa vrijednosti bazalne temperature mijenjaju se pod utjecajem hormona, a nakon ovulacije može se primijetiti razlika od 1/4 do 1/2 stupnja Celzijusa. 

"U prvoj, folikularnoj fazi ciklusa temperatura je nešto niža (u prosjeku ispod 36.6 °C), dok je nakon ovulacije, u drugoj, luteralnoj fazi ciklusa temperatura povišena (36.6 °C-37.2°C). To se događa zbog djelovanja hormona progesterona koji je povišen u drugoj fazi ciklusa. Na taj način mjerenje bazalne temperature kod više od 80 posto žena može odrediti točan dan ovulacije. S obzirom da i kod potpuno pravilnih ciklusa veliki broj žena nema ovulaciju točno 14. dan ciklusa, mjerenjem bazalne temperature se puno točnije može predvidjeti ovulacija i na taj jednostavni način planirati začeće", objašnjava ginekologinja.

Mjeriti ujutro u ležećem položaju

No budući da se razlike u vrijednostima mjere u decimalama, jako je važno slijediti neka pravila pri korištenju ove metode. 

Bazalna temperatura mjeri se neposredno prije ustajanja (u ležećem položaju), toplomjer treba držati u ustima ispod jezika pet minuta i zabilježiti temperaturu (najbolje na pripremljenom grafikonu). Za mjerenje je potrebno koristiti točan termometar, po mogućnosti koji pokazuje vrijednosti na 2 decimale (digitalni), postoje i posebni termometri koji su baš namijenjeni mjerenju bazalne temperature. 

"Tek mjerenjem kroz nekoliko mjeseci ćete proučavajući bifazičnu krivulju na grafikonu moći predvidjeti vašu ovulaciju, ona je obično oko jedan dan nakon blagog pada i naglog porasta temperature. Ako jajna stanica nije oplođena, temperatura će početi padati i dobit ćete menstruaciju. Ako bazalna temperatura ostane povišena 16 dana nakon ovulacije, postoji velika mogućnost trudnoće", kaže ginekologinja.

Važno je napomenuti da na vrijednosti može utjecati neprospavana noć, bolest, uzimanje lijekova ili alkohola. Stoga bazalnu temperaturu mjerite dok ste potpuno zdravi i ne uzimate lijekove protiv bolova koji bi mogli utjecati na rezultat, poželjno je da noć prije spavate barem šest sati i da je počnete mjeriti od prvog dana menstruacije.

Saznajte sve o trudnoći na jednom mjestu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.