Trudnoća Planiranje trudnoće 26. srpnja 2016.

Što za plodnost znači manjak progesterona?

žena, doktor
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ginekolog Erden Radončić objašnjava čitateljici da sukrvica koju ima prije menstruacije znači manjak stvaranja progesterona te koju terapiju treba uzimati kako bi povećala šansu za začeće

Otkad sam prestala piti kontracepcijske pilule (prije pet godina) imam sukrvicu prije mjesečnice. Ciklusi su inače redoviti, svakih 28 dana. Ispočetka je trajala dva dana prije očekivane mjesečnice. Bez problema sam zatrudnjela iz prvog pokušaja, ali sam zbog hematoma pila progesteron do 12. tjedna. Nakon poroda se vrijeme trajanja sukrvice produžilo i zna početi čak deset dana prije mjesečnice (tako da sve zajedno traje po 15 dana). Ginekolog mi je par puta prepisao progesteron 2x1 od 15. do 25. dana ciklusa i malo se smiri, ali za dva, tri mjeseca se vrati na staro. Sada pokušavam ostati trudna s drugim djetetom, pa me zanima je li mi potrebna nekakva terapija jer mi je ginekolog rekao da se sukrvica javlja zbog pada progesterona?

Sukrvica prije menstruacije je znak brzog propadanja žutog tijela i/ili manjka stvaranja progesterona. Davanje progesterona u II. fazi umnogome pomaže u ovakvim slučajevima, međutim kod želje za zanošenjem - primjena progesterona bi trebala početi nekoliko dana nakon potvrđene ovulacije. U suprotnom, koincidiranje primjene progesterona s vremenom ovulacije (LH skok), zaustavit će istu, pa prema tome neće niti doći do trudnoće.

žena, doktor | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Valja imati na umu da je smanjena razina progesterona (što je neizravni znak i slabije kvalitetne ovulacije) česta refleksija problema u ovulacije, pa i tu treba učiniti određene pretrage, za koju je u pravilu nadležan subspecijalist iz područja humane reprodukcije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.