Trudnoća Planiranje trudnoće 27. travnja 2020.

Kako rade LH trakice i ovulacijski testovi za utvrđivanje plodnih dana?

Foto: Guliver ; 5 znakova da si plodna
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tijekom ovulacije koncentracija hormona raste te između 24 i 48 sati prije ovulacije dostiže maksimum, a LH trakicama određuje se početak ovulacijskog procesa

Ako želiš zatrudnjeti, postoje brojne metode koje ti mogu pomoći u utvrđivanju plodnih dana. Jedna od njih su ovulacijski testovi. U ženskom se tijelu tijekom ovulacije aktivira hormon LH (luteinizirajući hormon). LH trakicama se utvrđuje koncentracija hormona te je li i kada došlo do ovulacije. Tijekom ovulacije koncentracija hormona raste te između 24 i 48 sati prije ovulacije dostiže maksimum.

Plodni dani: Kako točno izračunati plodne i neplodne dane?

Pouzdanije su trakice s manjom osjetljivošću

LH trakice služe za određivanje početka ovulacijskog procesa. Na tržištu postoji velik broj proizvođača i vrsta različite osjetljivosti, ali se u većini slučajeva svode na osjetljivosti od 20 i 40IU. "Ova razlika je bitna, jer u žena koje imaju povišen LH tonus, osjetljivije trakice će biti stalno pozitivne i prije stvarne ovulacije,a u tom je slučaju mudrije uzeti one s manjom osjetljivošću. U praksi i u našim uvjetima populacijske genetike, savjet je da se koriste uvijek trakice s manjom osjetljivošću", objašnjava ginekolog Erden Radončić, dr. med, specijalist ginekologije i porodništva.

bazalna temperatura Možda te zanima... Kako se mjeri bazalna temperatura? Trudnoća

Kako najbolje iskoristiti plodne dane?

Testna pruga izraženija - realnija šansa za ovulacijski ciklus

Dr. sc. Erden Radončić objasnio je princip rada LH testova: "Radi se od semikvantitativnom određivanju hormona LH, koji neposredno uoči ovulacije naglo počne rasti. To je tipično oko 12.-13. dana idealnog ciklusa od 28 dana. Ona sadrži uvijek tzv. testnu traku i kontrolnu trakicu, koja u svakom slučaju potamni, i u odnosu na koju se testni dio trake u biti i referira po jačini (intenzitetu) crte. Što je testna pruga jače izraženija - to je realnija šansa za ovulacijski ciklus. Neki proizvođači umjesto ovog pristupa, radije postave smajliće, čime se postupak procjene daleko pojednostavljuje."

Kakve su vam šanse da zatrudnite u svim fazama menstrualnog ciklusa?

Možda te zanima... Koliko seksa zapravo treba da bi došlo do trudnoće? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.