Razvojna faza djeteta: Trudnoća:

Pregledaj
Trudnoća 40 tjedana trudnoće 17. ožujka 2023.

Kako prepoznati plodne dane i 'uloviti' ovulaciju?

Foto: Unsplash, Toa Heftiba

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ovulacija je proces kojim tijelo otpušta jedno ili više zrelih jajnih stanica iz jajnika prema jajovodu, u kojem se može dogoditi oplodnja spermijem. I tvoje tijelo daje ti znakove koji ti mogu pomoći da predvidiš plodne dane.

Do kraja drugog tjedna, prema službenom računanju, još uvijek nisi stvarno trudna, no sada bi trebalo doći do ovulacije. U to vrijeme vaginalni iscjedak obično postane obilniji, vlažniji i prozirniji, nalik sirovom bjelanjku, a mogla bi osjetiti i laganu bol u donjem dijelu trbuha.

Jajnici ispuštaju zrelu jajnu stanicu u jajovod. Tu će biti oplođena, ukoliko jedan od oko 250 milijuna spermija, koliko ih sadrži prosječni ejakulat, uspije prijeći put dug 10 sati, od vagine kroz vrat maternice i maternicu do jajovoda, te probiti vanjsku membranu jajne stanice.

Do višeplodne trudnoće doći će ukoliko su jajnici izbacili, a spermiji oplodili više od jedne jajne stanice. Ako se pak jedna oplođena jajna stanica prilikom diobe podjeli u dvije odvojene cjeline, razvit će se identični blizanci.

Prepoznaj plodne dane

Ovulacija je proces kojim tijelo otpušta jedno ili više zrelih jajnih stanica iz jajnika prema jajovodu, u kojem se može dogoditi oplodnja spermijem. I tvoje tijelo daje ti znakove koji ti mogu pomoći da predvidiš plodne dane. Pročitaj koji su to simptomi i prepoznaj znakove ovulacije

 | Author: Unsplash, Joanna Nix-Walkup Foto: Unsplash, Joanna Nix-Walkup

Ključan je odabir pravog trenutka

Da bi uopće došlo do oplodnje, mora se poklopiti puno stvari, a najvažniji je odabir pravog trenutka. Budući da je životni vijek jajne stanice oko 24 sata od trenutka ovulacije, a spermija oko 72 sata od ejakulacije, da biste povećali vjerojatnost začeća, preporučuje se seks dan ili dva prije i opet na sam dan očekivane ovulacije.

Nakon uspješne oplodnje, tijekom sljedećih 10 do 30 sati miješaju se stanične jezgre spermija i jajašca, odnosno genetski materijal roditelja. Oplođena jajna stanica, koja se zove zigota, ima ukupno 46 kromosoma: 23 od majke i 23 od oca. Na taj su način već sada definirane mnoge buduće osobine, kao i spol djeteta: ako je spermij donio Y kromosom, rodit će se dječak, a ako je donio X kromosom, dobit ćeš djevojčicu.

Ako planiraš trudnoću, važno je pripremiti tijelo čemu pomaže uzimanje prenatalnih vitamina i minerala, koji se preporučaju, osim trudnicama, i ženama koje tek planiraju trudnoću.

Tvoj termin bit će izračunat ovisno o prvom danu tvoje posljednje menstruacije. Začeće se događa oko dva tjedna od tog dana i tada se se uistinu možeš smatrati trudnom. U samo 40 kratkih tjedana, tvoja beba će narasti od veličine sićušnog makova zrna do veličine ogromne lubenice. 

Za najljepši početak

Neprocjenjiva je podrška tijekom prvih dana i mjeseci roditeljstva i upravo zato je dm za sve trudnice i roditelje djece rođene nakon 1.siječnja 2023. pripremio prigodne pakete s pogodnostima i poklonima.

U paketu za trudnice nalazi se savjetnik za buduće majke, BIOBAZA ruksak, Moj prvi dnevnik te knjižica s brojnim pogodnostima. Uz više od 30 bonova mogu se ostvariti višestruki bodovi prilikom kupnje Olival proizvoda za trudnice te proizvoda Biobaza mama. Kupnjom pelena, vlažnih maramica i podloga za previjanje uz bonove u knjižici istovremeno ćete se pripremiti za dolazak bebe, ali i za buduće uštede pri kupnji u dm-u.

dm je također pripremio i poklon paket za bebe koji se može preuzeti u bilo kojoj prodavaonici dm-a, a uz dm active beauty karticu čekaju vas savjetnik za vas i vašu bebu, pelene Pampers Premium Care, vlažne maramice Pampers Sensitive i knjižica s bonovima.

Knjižica će vam omogućiti da ostvarite dodatne i višestruke bodove pri kupnji neophodnih proizvoda. U knjižici vas očekuje bon za 10x više bodova na ukupnu kupnju kao i bonovi za ostvarivanje višestrukih bodova pri kupnji proizvoda brendova kao što su Nivea Baby i Melem Baby te Mustela i Avent.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.