Trudnoća 40 tjedana trudnoće: Pratite razvoj svog djeteta 29. ožujka 2021.

2. tjedan trudnoće: Počinju plodni dani!

trudnoća 2 tjedan seks
Foto: Thinkstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Do kraja drugog tjedna, prema službenom računanju, još uvijek nisi stvarno trudna, no sada bi trebalo doći do ovulacije. U to vrijeme vaginalni iscjedak obično postane obilniji, vlažniji i prozirniji, nalik sirovom bjelanjku, a mogla bi osjetiti i laganu bol u donjem dijelu trbuha.

Jajnici ispuštaju zrelu jajnu stanicu u jajovod. Tu će biti oplođena, ukoliko jedan od oko 250 milijuna spermija, koliko ih sadrži prosječni ejakulat, uspije prijeći put dug 10 sati, od vagine kroz vrat maternice i maternicu do jajovoda, te probiti vanjsku membranu jajne stanice.

menstruacija, kalendar, ovulacija Možda te zanima... Kakve su vam šanse da zatrudnite u svim fazama menstrualnog ciklusa Trudnoća

Do višeplodne trudnoće doći će ukoliko su jajnici izbacili, a spermiji oplodili više od jedne jajne stanice. Ako se pak jedna oplođena jajna stanica prilikom diobe podjeli u dvije odvojene cjeline, razvit će se identični blizanci.

ovulacija - ženski trbuh | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Prepoznaj plodne dane

Ovulacija je proces kojim tijelo otpušta jedno ili više zrelih jajnih stanica iz jajnika prema jajovodu, u kojem se može dogoditi oplodnja spermijem. I tvoje tijelo daje ti znakove koji ti mogu pomoći da predvidiš plodne dane. Pročitaj koji su to simptomi i prepoznaj znakove ovulacije

ovulacija - ženski trbuh Možda te zanima... Prepoznajte znakove ovulacije Trudnoća

Ključan je odabir pravog trenutka

Da bi uopće došlo do oplodnje, mora se poklopiti puno stvari, a najvažniji je odabir pravog trenutka. Budući da je životni vijek jajne stanice oko 24 sata od trenutka ovulacije, a spermija oko 72 sata od ejakulacije, da biste povećali vjerojatnost začeća, preporučuje se seks dan ili dva prije i opet na sam dan očekivane ovulacije.

Nakon uspješne oplodnje, tijekom sljedećih 10 do 30 sati miješaju se stanične jezgre spermija i jajašca, odnosno genetski materijal roditelja. Oplođena jajna stanica, koja se zove zigota, ima ukupno 46 kromosoma: 23 od majke i 23 od oca. Na taj su način već sada definirane mnoge buduće osobine, kao i spol djeteta: ako je spermij donio Y kromosom, rodit će se dječak, a ako je donio X kromosom, dobit ćeš djevojčicu.   

par, seks Možda te zanima... Kako najbolje iskoristiti plodne dane? Trudnoća

Ako planiraš trudnoću, važno je pripremiti tijelo čemu pomaže uzimanje prenatalnih vitamina i minerala, koji se preporučaju, osim trudnicama, i ženama koje tek planiraju trudnoću.

Tvoj termin bit će izračunat ovisno o prvom danu tvoje posljednje menstruacije. Začeće se događa oko dva tjedna od tog dana i tada se se uistinu možeš smatrati trudnom. U samo 40 kratkih tjedana, tvoja beba će narasti od veličine sićušnog makova zrna do veličine ogromne lubenice. 

MultiPlusCard Dječji klub namijenjen je trudnicama i roditeljima mališana. Za dobrodošlicu u MultiPlusCard Dječji klub dobivate KUPON s kojim u nekoj od prodavaonica Konzuma možete odabrati pakiranje Lumpi Premium pelena GRATIS te kupon s 15 % popusta na jedan Lumpi proizvod po izboru. Ostvarite super pogodnosti, popust za rođendanski poklon Vašeg mališana i štedite novac. Učlanite se u MultiPlusCard Dječji klub! Tu su najbolji proizvodi za malene, po cijenama koje donose uštede za velike.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.