Trudnoća Planiranje trudnoće 25. rujna 2018.

Znače li skraćeni ciklusi smanjenu plodnost?

kalendar, ovulacija
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

32-godišnju čitateljicu koja ima skraćene cikluse zanima hoće li moći zatrudnjeti

Imam 32 godine i uslijed preintenzivnih treninga prije tri godine imala sam povišeni prolaktin i anovulacijske cikluse. Smanjenjem intenziteta treninga došlo je do pada prolaktina unutar referentnih vrijednosti i ovulacijskih ciklusa. Ipak, od tada sam na Duphastonu od 12.-26. dana ciklusa jednom dnevno. Svaka kontrola UZV-om mi je pokazala da sam već 8. ili 9. dan ciklusa u ovulaciji, i do 10. dana u pravilu je završena priča. Zanima me bih li trebala napraviti štogod od specifičnih pretraga, osim klasičnih (UZV, papa), budući da planiramo bebu, zbog navedenog?

plodni dani ovulacija kalendar Možda te zanima... Kako odrediti plodne dane uz neredovit ciklus? Trudnoća

Što se skraćenja ciklusa (odnosno skraćenja I. faze) tiče, suptilne promjene u ciklusu mogu se dokazati već nakon navršene 30. godine žene. Radi se o tome da su jajašca naprosto osjetljivija na FSH te time brže dolazi do rasta i sazrijevanja – odnosno ovulacije.

Stoga su plodni dani ponešto i pomaknuti unaprijed, i to ne znači smanjenu plodnost ako je sve drugo u redu. Do suptilnog povećanja FSH nakon tridesete godine života dolazi zbog postupnog smanjenja ovarijalne rezerve (manji broj folikula), čime se smanji stvaranje inhibina, najvažnijeg hormona koji u biti regulira razinu FSH. 

menstruacija, kalendar, ovulacija Možda te zanima... Kakve su vam šanse da zatrudnite u svim fazama menstrualnog ciklusa Trudnoća

Od pretraga možete napraviti prošireni hormonski profil (FSH; LH, prolaktin, TSH, te ovisno o ovim inicijalnim rpetragama, dalje proširiti na specifične androgene, kortizol iitd), ali vam savjetujem da to ipak napravite u suradnji sa specijalistom za medicinski potpomognutu oplodnju, koji će na temelju prvih nalaza znati treba li još detaljnije analizirati.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.