Trudnoća Planiranje trudnoće 07. veljače 2019.

Kako odrediti plodne dane uz neredovit ciklus?

plodni dani ovulacija kalendar
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ginekologinja Petra Podobnik Brlečić odgovara čitateljici koji način je najbolji za točno predviđanje ovulacije te nakon koliko vremena je poželjno javiti se ginekologu na daljnju obradu

Muž i ja planiramo bebu, no problem je u tome što su mi ciklusi bili otprilike u dan točni dok mi prije dva mjeseca nije dijagnosticiran dobroćudni tumor dojke. Od tada mi ciklus zna trajati od 28 do 35 ili 36 dana. Naravno, sada mi je teško točno odrediti plodne dane. Oboje imamo 26 godina, i iako radimo na bebi tek tri mjeseca, ne znam kako dalje. 

ginekolog, plodnost, liječnik Možda te zanima... Kako duljina menstrualnog ciklusa utječe na plodnost? Trudnoća

Ne znam o kakvom se tumoru dojke radi i jeste li ga operativno odstranili nakon otkrića ili ne. U svakom slučaju, vjerujem da taj tumor dojke imate već više mjeseci (a možda i duže), za vrijeme kojih ste imali potpuno pravilne cikluse. Stoga, ovo neznatno produženje ciklusa nije povezano s dobroćudnim tumorom dojke, niti je razlog za zabrinutost. Normalan menstruacijski ciklus ne mora trajati isključivo 28 dana, od 24 do 35 dana je potpuno normalna varijanta ciklusa te ne predstavlja obično nikakav poremećaj.

Kako odrediti plodne dane uz ciklus od 25 do 45 dana?

menstruacija, kalendar, ovulacija | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

S obzirom da ste mladi, ne trebate se preuranjeno brinuti jer zdravom mlađem paru u prosjeku treba oko osam mjeseci da ostvare spontanu trudnoću. Ako želite točno predvidjeti ovulaciju preporučujem vam da u sljedećem ciklusu idete na serijske preglede ultrazvukom ili pratite porast LH trakicama iz urina. Na taj način možete planirati odnose i time povećati šansu za začeće. Ako do trudnoće ne dođe spontano za šest do devet mjeseci, preporučujem vam da se javite ginekologu radi daljnje obrade (hormonska obrada, prohodnost jajovoda, spermiogram supruga…).

Što se tijekom plodnih dana događa u tijelu žene?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.