Trudnoća Planiranje trudnoće 09. ožujka 2024.

Kakve su ti šanse roditi blizance, trojke ili četvorke?

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Saznaj koliko su uobičajene višeplodne trudnoće i što sve utječe na tvoju vjerojatnost da postaneš mama blizanaca, trojki ili četvorki

Koliko su uobičajene višeplodne trudnoće?

Između 1980. godine i 2009. godine, stopa nataliteta blizanaca porasla je za oko 76 posto i otada ostala više manje ista. Stopa trojki i četvorki učetverostručila se do 1998. godine, ali otada je pala za više od jedne trećine.

Kako nastaju blizanci i što utječe na višeplodnu trudnoću?

S druge strane, vjerojatnost identičnih blizanaca, koji se događaju kada se jedno oplođeno jajašce prepolovi - stabilno se drži na oko tri do pet u 1000 porođaja. Ta stopa nije se promijenila već desetljećima diljem svijeta. 

Što uzrokuje povećanje višeplodnih trudnoća?

Djelomično zbog toga što više žena čeka dulje na majčinstvo. Hormonalne promjene u starijoj dobi čine vjerojatnijim da će vaše tijelo otpustiti više jajašca odjednom - i više od jednog oplođenog jajašca često znači više od jednog djeteta.

blizanci Možda te zanima... Zanimljivosti o blizanačkoj trudnoći koje nisi znala Trudnoća

No porast višeplodnih trudnoća najviše se dogodio zbog sve veće upotrebe lijekova za plodnost i medicinski potpomognute oplodnje koja pomaže parovima u začeću.

Ako prolazim kroz medicinski potpomognutu oplodnju, kolika je vjerojatnost za višeplodnu trudnoću?

Ovisi o vrsti liječenja neplodnosti. Lijekovi stimuliraju jajnike, povećavajući vjerojatnost da ćete istovremeno otpustiti nekoliko jajašaca.

neplodnost Možda te zanima... Najuspješnije metode liječenja neplodnosti Trudnoća

blizanci, trudnoca | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ako prolaziš kroz medicinski potpomognutu oplodnju (IVF), šanse za višeplodnu trudnoću ovise o tvojoj dobi, o tome koliko embrija je smješteno u maternicu, ali i o drugim faktorima. Prema statističkim podacima, postotak višeplodnih trudnoća zbog medicinski potpomognute oplodnje je sljedeći: 

 • 29.1 posto za žene koje su mlađe od 35 godina
 • 26.5 posto za žene u dobi od 35 do 37 godina
 • 20.9 posto za žene u dobi od 38 do 40 godina
 • 13.6 posto za žene u dobi od 41. do 42. godine
 • 8.8 posto za žene u dobi od 43 godine i više

Primjerice, inseminacija (vrsta medicinski potpomognute oplodnje), postupak u kojem se proces oplodnje događa prirodno unutar tijela žene, a zahtjeva ejakulat partnera koji se potom unese u tijelo žene, jedina je vrsta medicinski potpomognute oplodnje koja ne povećava vjerojatnost za višeplodnu trudnoću. Ipak, većina žena koja prolazi kroz inseminaciju, također uzima i lijekove koji povećavaju tu vjerojatnost.

par tuga Možda te zanima... Tri godine radimo na bebi, ali bez uspjeha. Koji nam je sljedeći korak? Trudnoća

Koji drugi faktori utječu na vjerojatnost višeplodne trudnoće?

 • Nasljeđivanje: Ako si blizanka, ili ima blizanaca u tvojoj obitelji, veće su šanse da ćeš i sama imati višeplodnu trudnoću.
 • Dob: Što si starija, to su veće šanse za višeplodnu trudnoću. Žene starije od 35 godina proizvode više folikulostimulirajući hormon od mlađih žena. Taj hormon također uzrokuje zrelost jajašca u pripremi ovulacije svaki mjesec, a žene koje imaju dodatni folikulostimulirajući hormon - mogu otpustiti više od jednog jajašca u jednom ciklusu. Zbog toga starije žene statistički imaju manju vjerojatnost za trudnoću, ali veću za višeplodnu trudnoću ukoliko dođe do začeća.
 • Povijest višeplodne trudnoće: Jednom kada rodiš blizance, imaš dva puta veće šanse za višeplodnu trudnoću u budućnosti.
 • Broj trudnoća: Što si više trudnoća imala, to su veće šanse za blizancima.
 • Rasa: Blizanci su uobičajeniji kod bijelaca i crnaca, a manje uobičajeni kod Azijata ili Latinoamerikanaca.
 • Oblik tijela: Višeplodna trudnoća je vjerojatnija kod visokih i većih žena nego kod niskih i sitnih.

U 40-ima je veća mogućnost za blizanačku trudnoću

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.