Trudnoća Planiranje trudnoće 17. travnja 2013.

Prepoznajte znakove ovulacije

ovulacija - ženski trbuh
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Simptomi poput grčeva u trbuhu, pojačanog vaginalnog iscjetka i lagano povišene tjelesne temperature mogu vam pomoći u predviđanju plodnih dana

Ovulacija je proces kojim tijelo otpušta jedno ili više zrelih jajnih stanica iz jajnika prema jajovodu, u kojem se može dogoditi oplodnja spermijem. Želite li zatrudnjeti, najbolje vrijeme za spolni odnos je nekoliko dana prije ovulacije i na dan ovulacije jer tada je plodnost najveća. Ako sada zatrudnite, to će biti kraj drugog tjedna trudnoće jer se trudnoća počinje računati od prvog dana zadnje menstruacije. 

Kakve su vam šanse da zatrudnite u svim fazama menstrualnog ciklusa?

Menstrualni ciklus kod većine žena traje od 28 do 32 dana, a neke žene mogu imati i kraći i dulji ciklus, od 24 do 35 dana, što sve se smatra normalnim. Kod žena koje imaju 28-dnevni ciklus, do ovulacije dolazi 14 dana prije prvog dana sljedećeg menstrualnog krvarenja. To može varirati od 12 do 16 dana, ovisno o duljini ciklusa. Kako biste izračunali svoje plodne dane, morate znati koliko traje vaš ciklus.

Provjerite kada su vam plodni dani!

Promjene na tijelu

I vaše tijelo daje vam neke znakove koji pokazuju da ovulirate i da upravo tada imate najveće šanse da zatrudnite. Fizički simptomi koji mogu ukazivati na ovulaciju uključuju osjetljivost dojki, grčeve u trbuhu, pojačan vaginalni iscjedak te promjenu položaja i čvrstoće vrata maternice. Približavanjem ovulacije, vrat maternice postaje mekši i otvoreniji, a u razgovoru s liječnikom možete saznati kako pratiti znakove promjene na vlastitom tijelu.

Američki zbor opstetričara i ginekologa (ACOG) upozorava da većina žena u vrijeme ovulacije ima lagano povišenu tjelesnu temperaturu. Kako biste znali kada imate ovulaciju, trebali biste mjeriti bazalnu tjelesnu temperaturu svako jutro prije ustajanja tijekom nekoliko mjeseci. Međutim, točnost ove metode mogu poremetiti stanja kao što su vrućica, nemiran san i neki posebni napori.

Vaginalni iscjedak mijenja se tijekom menstrualnog ciklusa

Mogućnost za prepoznavanje ovulacije daje vam i praćenje vaginalnog sekreta ili cervikalne sluzi na ulazu rodnice. Na kraju menstrualnog ciklusa rodnica proizvodi najmanju količinu vaginalnog iscjetka, a količina i dosljednost iscjetka ovisi o menstrualnom ciklusu. Odmah nakon ciklusa iscjedak je ljepljiv. Približavanjem ovulacije, većina žena primjećuje pojačan vaginalni iscjedak koji je viskozan i rastezljiv, najsličniji bjelanjku jajeta. Na dan ovulacije, tijelo proizvodi najveću količinu ove vrste vaginalnog iscjetka, a on postaje gušći.

Međutim, na izgled i količinu vaginalnog iscjetka mogu utjecati faktori kao što su vaginalna infekcija, spolno prenosiva bolest, seksualno uzbuđenje i korištenje lubrikanta tijekom spolnog odnosa. Na vaginalni iscjedak mogu utjecati i faktori kao što su ispiranje rodnice, dojenje, perimenopauza i operacija vrata maternice. 

Pročitajte što se još s vašim tijelom događa u drugom tjednu trudnoće

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.