Trudnoća Planiranje trudnoće 05. travnja 2016.

Je li krvarenje usred ciklusa opasno i utječe li na plodnost?

menstruacija mjesečnica uložak
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Žene ponekad u vrijeme ovulacije primijete blago krvarenje i imaju bolove u donjem dijelu trbuha. Je li to opasno i može li se zatrudnjeti za vrijeme krvarenja?

Ginekologinja Ulla Marton objašnjava kako bol u vrijeme ovulacije ili tzv. mittelschmerzen, ima mali broj žena te one jasno mogu odrediti jajnik na kojem se dešava ovulacija. Navodi kako bol nastaje kao posljedica podražaja potrbušnice folikularnom tekućinom, traje kratko te može biti različitog intenziteta. Također naglašava kako se pojačana bol u vrijeme nastupanja ovulacije češće javlja ženama koje su imale operativne zahvate u području male zdjelice i onima koje boluju od endometrioze.

Što se tijekom plodnih dana događa u tijelu žene?

Razlog je nagli pad hormona estrogena 

"Do ovulacijskog krvarenja dolazi zbog naglog pada hormona razine estrogena koji doseže svoju najvišu vrijednost u očekivano vrijeme ovulacije i time uzrokuje blagu nestabilnost sluznice maternice. Krvarenje je obično kratko, u trajanju od nekoliko sati do najviše 3 dana, oskudnijeg intenziteta i smećkaste boje i ne sprečava zanošenje. Ako se ponavlja i traje duže od 3 dana savjetuje se opsežnija obrada koja uključuje papa test, ciljano uzimanje bakteriološki briseva, ginekološki i ultrazvučni pregled s ciljem isključivanja mogućih drugih organskih poremećaja (miom, endometrioza, funkcionalne ciste jajnika) i naravno određivanje razine hormona iz krvi", rekla je doktorica Ulla Marton.

Utječe li krvarenje unutar ciklusa na plodnost?

Normalna pojava kod velikog broja žena

Fitoterapeutkinja, dr. med. Ksenija Krajina Pokupec navodi kako je krvarenje unutar plodnih dana ili tzv. spotting, više manje normalna pojava koja je prisutna kod velikog broja djevojaka i žena. Pad estrogena je u ovom slučaju normalna pojava, no za neki organizam je možda malo preveliki pad pa osjetljiviji organizam može odreagirati blagim točkastim krvarenjem u sredini ciklusa.

Alat: izračunajte kad su vam plodni dani!

"Ako brojimo dane u ciklusu, onda se krvarenje javlja oko 14-16 dana, ovisno o duljini ciklusa. Spotting se može javiti i u drugoj polovici ciklusa i to pred menstruaciju, a tada je povezan s padom progesterona i propadanjem žutog tijela (corpus luteus). U svakom slučaju treba hormone uravnotežiti i smanjiti stres te se zdravije i kvalitetnije hraniti", savjetuje fitoterapeutkinja.

Cijeli članak pročitajte na Zdrava Krava

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.