Trudnoća Planiranje trudnoće 19. studenoga 2017.

Želite što brže zatrudnjeti? Ovih 5 trikova će vam pomoći

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Za sve koji rade na bebi, evo nekoliko savjeta i prirodnih stvari koji mogu potaknuti proces začeća

1. Prestanite pušiti

Kao prvo, vi i vaš partner morate prestanite pušiti. Istraživanja pokazuju da muškarci koji puše imaju 17 posto manje spermija u odnosu na nepušače. Pušenje ne smanjuje samo broj spermija, već i njihovu kvalitetu. I za žene je pušenje štetno, produljuje vrijeme začeća, ali povećava i šanse za potpunu neplodnost. Dokazano je da pušači za vrijeme liječenja neplodnosti moraju uzimati veće doze lijekova od nepušača.

I pasivno pušenje štetno za žene koje pokušavaju zatrudnjeti. Ako vi ili vaš partner već godinama pušite, ne brinite, nije sve izgubljeno. Istraživanja su pokazala da se muškarcima koji prestanu pušiti količina spermija povećala osam puta. Prestanite pušiti i izbjegavajte dim cigarete i lakše ćete zatrudnjeti.

pušenje cigareta Možda te zanima... Pušenje u trudnoći mijenja DNK beba Trudnoća

2. Smanjite stres

Još jedan važan faktor koji negativno utječe na plodnost je stres. Mnoga istraživanja su pokazala da metode rješavanja stresa povećavaju plodnost. Mnogo žena je lakše zanijelo samo zato što su se naučile kako se pravilno opustiti. Iako je neplodnost vrlo stresna, pokušajte vrijeme u kojem pokušavate začeti doživljavati kao radosno iskustvo za koje treba vremena. Naučite se nositi sa svakodnevnim stresom.

seks, ovulacija, začeće Možda te zanima... Najčešće greške dok pokušavate zatrudnjeti Trudnoća

3. Prehrana je vrlo važna

Mnogi parovi imaju teškoća sa začećem jer se ne hrane pravilno. Istraživanja su pokazala da čak 79 posto neplodnih parova ne uzima dovoljno antioksidansa, stoga jedite više svježeg voća i povrća. Muškarci bi trebali povećati unos vitamina C i E te cinka i folne kiseline jer oni pomažu povećati broj spermija, kvalitetu te njihovu pokretljivost. L-karnitin i L-acetil-karnitin također pomažu kvalitetu sperme.

žena mlijeko Možda te zanima... Obavezno na jelovniku kada želite zatrudnjeti Trudnoća

4. Vodite računa o menstrualnom ciklusu

Tako ćete najlakše izračunati plodne dane. Nabavite kalendar u kojem ćete bilježiti bazalnu temperaturu. Kad vam se temperatura lagano podigne, tada ovulirate. Temperaturu je najbolje mjeriti svakog jutra, prije nego što ustanete.

5. Više sna može povećati plodnost

Mnoge žene koje pate od manjka sna imaju manje hormona leptina u organizmu, koji igra važnu ulogu u plodnosti. Pokušajte se naspavati jer ćete time djelomično riješiti i druge probleme - tijelo će biti odmornije, a snizit će se i razina stresa.

dr. Phil Možda te zanima... Četiri pitanja dr. Phila za sve koji žele postati roditelji Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.