Trudnoća Planiranje trudnoće 16. studenoga 2021.

Želiš bebu? 5 znakova da si plodna baš sada

Foto: Guliver ; 5 znakova da si plodna
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Majka priroda je prilično pametna. Tvoje tijelo šalje ti nekoliko različitih znakova koji ti govore jesi li spremna za trudnoću.

Odlučila si da si spremna za dijete. No, je li tvoje tijelo spremno? U nastavku teksta donosimo ti 5 znakova koji govore da je najbolje vrijeme za pokušati na bebi baš sada!

Znak 1 - pojačan osjet mirisa

Smeta li ti miris tvog partnera nakon što završi s vježbanjem više nego inače? Možda nije njegova krivica. Nedavno istraživanje otkrilo je da se ženski osjet mirisa izoštri kada je vrijeme ovulacije. U plodnoj fazi privlači ih muški feromon androsteron.

ovulacija - ženski trbuh Možda te zanima... Prepoznajte znakove ovulacije Trudnoća

Znak 2 - cervikalna sluz promijenila je konzistenciju

Kad ne ovuliraš, tvoj iscjedak može biti ljepljiv, zamućen ili čak može skroz izostati, ali kako si sve bliže ovulaciji, tvoje tijelo proizvodi više estrogena, zbog čega tvoja cervikalna sluz postaje rastezljiva i bistra, poput bjelanjka. Navedena promjena konzistencije dobar je indikator da si na vrhuncu plodnosti.

Najbolji seksualni položaji uz koje imaš najveću šansu zatrudnjeti

Znak 3 - osjećaš se i izgledaš seksi

Majka priroda je prilično pametna. Otprilike u vrijeme kad ovuliraš, primijetit ćeš da su ti usne punije zahvaljujući povećanom estrogenu, zjenice proširene i koža mekša. Ovi suptilni, ali primjetni simptomi dovoljni su da se ti osjećaš više seksi, ali i da te partner više zamijeti. Rezultati nedavna istraživanja prikazali su da su žene koje su u stadiju ovulacije privlačnije muškarcima.

Možda te zanima... Kako rade LH trakice i ovulacijski testovi za utvrđivanje plodnih dana? Trudnoća

 | Author: Gettyimages Foto: Gettyimages

Znak 4 - promijenila ti se slina

Možda se čini čudnim, ali za vrijeme ovulacije, u slini se može vidjeti fenomen paprati ili kristalizacija sline. To je znak da je tvoje tijelo ima mnogo luteinizirajućih hormona, što se događa neposredno prije ovulacije. To najbolje možeš vidjeti pod mikroskopom na uzorku sline.

menstruacija, kalendar, ovulacija Možda te zanima... Kakve su vam šanse da zatrudnite u svim fazama menstrualnog ciklusa Trudnoća

Znak 5 - grudi su ti osjetljive

Znaš onaj osjećaj kada su ti grudi teške i osjetljive i sve što čekaš je da dođeš doma i sa sebe skineš grudnjak? Svakog mjeseca dođe period kada su grudi i bradavice osjetljive zbog hormona koji se nalaze u tvojem tijelu prije i nakon ovulacije. Nelagoda u dojkama, koju uzrokuju hormoni i povezana je s tvojim ciklusom, poznata je i kao ciklička mastalgija.

Nekoliko općenitih znakova da si spremna za rad na bebi:

  • Pravilan menstrualni ciklus - neredoviti ciklusi mogu trudnoću učiniti izazovnom, te mogu dodatno otežati praćenje plodnih dana.
  • Zdravi desni - neka istraživanja pokazala su da ženama koje imaju bolesti desni treba duže vremena za začeti. Dobra zubna higijena dakle ne znači samo korak bliže trudnoći, već može umanjiti i rizik od pobačaja, prenosi The Bump.
  • Uravnotežena prehrana - određeno voće i povrće puno je vitamina i hranjivih sastojaka poput cinka, vlakana, folata i kalcija. Svi oni mogu ti pomoći u bržem začeću. 
  • Normalan indeks tjelesne mase - pothranjenost ili pretilost mogu smanjiti tvoje šanse za začeće. Zdrav BMI (Body Mass Index) u rasponu je od 18,5 dp 24,9.

Koliko seksa zapravo treba da bi došlo do trudnoće?

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • wadoran

    My companion is making $77 hourly at the PC. He has been laid off from work 5 months prior, yet a month ago he rounded up $10258 by simply telecommuting with program he uncovered on the web. This is the thing that he does... Give it a shot yourself... Visit Now... https://bit.ly/39JrDqt

  • Mellisa

    Hey... Nakon 4 mjeseca pokušavanja, ali nista jos😔 svaki put se nadam, i puff periodi dođu. Pitam se kad ce upali

  • Mellisa

    Hey... Ne 4 mjeseca pokušavanja, ali nista jos😔 svaki put se nadam, i puff periodu dođu. Ima koja slicnu situaciju

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.