Trudnoća Planiranje trudnoće 06. lipnja 2018.

Po ovim znakovima ćete prepoznati plodne dane

Ženski trbuh
Foto: Thinkstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako biste lakše prepoznali plodno razdoblje, pratite znakove koje vam daje vaše tijelo, a to uključuje praćenje promjena u cervikalnoj sluzi, tj. vaginalnog iscjetka

Menstrualni ciklus kod većine žena traje od 28 do 32 dana, a neke žene mogu imati i kraći i dulji ciklus, od 24 do 35 dana. Kod žena koje imaju 28-dnevni ciklus, do ovulacije dolazi 14 dana prije prvog dana sljedećeg menstrualnog krvarenja. 

Ovulacija je proces kojim tijelo otpušta jedno ili više zrelih jajnih stanica iz jajnika prema jajovodu, u kojem se može dogoditi oplodnja spermijem. Postoje neke metode za predviđanje ovulacije, ali i tijelo vam daje neke znakove pomoću kojih možete prepoznati plodno razdoblje.

Fizički simptomi koji mogu ukazivati na ovulaciju su: osjetljivost dojki, grčevi u trbuhu, nadutost, pojačan vaginalni iscjedak, promjena položaja i čvrstoća vrata maternice te povišena tjelesna (bazalna) temperatura.

Praćenje cervikalne sluzi

Vaginalni sekret ili cervikalna sluz, koju proizvodi grlić maternice, zbog hormona se tijekom menstrualnog ciklusa mijenja i može vam pomoći u predviđanju plodnosti.

U razdoblju prije ovulacije, odnosno netom nakon menstruacije, tijelo proizvodi vrlo malo ili nimalo sluzi. Tada je gusta, ljepljiva, bijele ili neprozirne boje, a rodnica je vrlo suha. Budući da sluz olakšava spermijima put do jajne stanice, u ovoj su fazi šanse za začeće male.

Približavanje ovulacije proizvodnja sluzi se povećava i ona postaje bjelkasta ili žućkasta, a vagina vlažna. U ovom su razdoblju šanse za začeće veće.

U razdoblju oko ovulacije sluz postaje rijetka, prozirna i vrlo rastezljiva (poput sirovog bjelanjka jajeta), a rodnica vrlo vlažna. U ovom su razdoblju šanse za začeće najveće.

Nakon ovulacije sluz ponovno postaje gusta i ljepljiva, a rodnica vrlo suha. Vaše će se šanse za začeće u ovoj fazi početi smanjivati.

No važno je napomenuti da na izgled i količinu vaginalnog iscjetka mogu utjecati faktori kao što su vaginalna infekcija, spolno prenosiva bolest, seksualno uzbuđenje i korištenje lubrikanta tijekom spolnog odnosa, ali i ispiranje rodnice, dojenje, perimenopauza i operacija vrata maternice. 

Saznajte sve o trudnoći na jednom mjestu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.