Trudnoća Planiranje trudnoće 24. travnja 2015.

Sve popularnije prirodne metode kontracepcije

seks
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Određivanje plodnih i neplodnih dana pomoću mjerenja bazalne temperature, praćenja vaginalnog iscjetka te položaja cerviksa, sve više se koristi kao zaštita od neželjene trudnoće

Među ženama u 20-im i 30-im godinama sve su popularnije prirodne metode planiranja obitelji, ali ne samo kada žele zatrudnjeti već te metode koriste i kao zaštitu od neželjene trudnoće. Što se zapravo podrazumijeva pod prirodnom kontracepcijom? Ovakve metode oslanjanju se prvenstveno na fizičke znakove koje nam pokazuje tijelo, a to su bazalna temperatura, vaginalni iscjedak te položaj cerviksa. Na taj način određuju se plodni i neplodni dani, a za vrijeme plodnih dana izbjegavaju se seksualni odnosi.

Ovakvo planiranje obitelji preporučuje se parovima koji žele djecu, no, koliko je pouzdano kao zaštita od neželjene trudnoće? Prema podacima američkog Ministarstva zdravlja, svake godine među 100 parova koji koriste metode prirodnog planiranja obitelji, kod 25 na kraju ipak dolazi do trudnoće. Prema podacima iz Instituta Guttmacher, četiri od pet Amerikanki koristi pilulu kao zaštitu od trudnoće, ali oko 30 posto žena prekine s takvom vrstom kontracepcije zbog nuspojava. Ovi podaci pokazuju da je ženama rizik od trudnoće manji problem nego rizik koji donosi hormonalna kontracepcija.

No prirodno planiranje trudnoće zahtijeva jako dobro poznavanje svog tijela i samo ako se pravilno koristi, učinkovito je za sprečavanje neželjene trudnoće.

Praćenje plodnih dana učinkovita je metoda za planiranje začeća, ali i za sprečavanje neželjene trudnoće, no samo kod žena koje imaju pravilne cikluse.

Provjerite kada su vam plodni dani!

Mjerenje bazalne temperature

No žene koje nemaju pravilne cikluse mogu mjeriti svoju bazalnu temperaturu. Ginekologinja Petra Podobnik Brlečić objašnjava što je bazalna temperatura i kada ju je najbolje mjeriti.  

"Bazalna temperatura označava najnižu temperaturu tijela koja se mjeri tijekom odmora, odnosno spavanja. Za najtočnije vrijednosti potrebno ju je mjeriti odmah ujutro nakon buđenja, prije ustajanja iz kreveta ili bilo kakve aktivnosti", kaže.

"U prvoj, folikularnoj fazi ciklusa temperatura je nešto niža (u prosjeku ispod 36.6 °C), dok je nakon ovulacije, u drugoj, luteralnoj fazi ciklusa temperatura povišena (36.6 °C-37.2°C). To se događa zbog djelovanja hormona progesterona koji je povišen u drugoj fazi ciklusa. Na taj način mjerenje bazalne temperature kod više od 80 posto žena može odrediti točan dan ovulacije. S obzirom da i kod potpuno pravilnih ciklusa veliki broj žena nema ovulaciju točno 14. dan ciklusa, mjerenjem bazalne temperature se puno točnije može predvidjeti ovulacija", objašnjava ginekologinja.

Pročitajte što je još važno kod mjerenja bazalne temperature

Praćenje cervikalne sluzi

Osim mjerenja bazalne temperature, tzv. Billingsova metoda, odnosno praćenje cervikalne sluzi (vaginalnog iscjetka) također je prirodna metoda planiranja obitelji. Dr.sc. Erden Radončić, spec. ginekologije i opstetricije, objašnjava što je cervikalna sluz i kako se prati.

"Na početku svakog ciklusa počne rasti jedan folikul koji će ovulirati. Rjeđe se može desiti da krenu rasti dva folikula, pa od tuda prirodni blizanci koji su u ovom slučaju dvojajčani. Jednom kad se tzv. dominantni folikul utvrdi i krene intenzivno rasti – počinje i intenzivno stvaranje hormona estradiola. Njegov je zadatak pripremiti tijelo za možebitnu trudnoću, ako do oplodnje dođe. Tipični učinak estrogena najbolje se reflektira na najosjetljivijem organu – maternici. S jedne strane, sluznica maternice buja, i podeblja se do kojih 8 do 12 ili katkada više milimetara. Zadatak sluznice jest stvaranje hranljivog medija koji omogućava oplođenom jajašcu preživljavanje od oko 5 do 6 dana nakon fertilizacije", kaže ginekolog te objašnjava da je donji dio maternice (grlić) iznimno je bogat žljezdanim tkivom koje na poticaj estradiola stvara bogatu sluz.

Ona ima dvojni zadatak:

  1. filtraciju samo najsposobnijih spermija
  2. pomoć u preživljavanju spermija, koji uz sluz, tipično iznosi 1-3 dana, a katkada (rijetko) čak i čitavih 5 dana

"Jednom, kada estradiol u krvi naraste iznad određene granice, on pokreće proces ovulacije, putem tzv. pozitivne povratne sprege – kada se iz hipofize masovno otpušta hormon LH, koji dovede do sazrijevanja jajne stanice, njenog otpuštanja i spremnosti za fertilizaciju. U isto vrijeme, počinje se i stvaranje velikih količina progesterona, koji djeluje na sluznicu maternice na spomenuto stvaranje hranljivih tvari koji pomažu zametku preživljavanje u prvih 5 do 6 dana", kaže.

U trenutku pojave progesterona sluz, koja je bila obilna, rastezljiva i bistra, mijenja svoj sastav u gustu i nepropusnu, čime su daljnja "vrata" za spermije u tom ciklusu zatvorena.

seks | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ginekolog objašnjava da je žena fertilna upravo u danima sluzavog iscjetka, a infertilna izvan ovog razdoblja u svakom ciklusu, što je i osnova Billingsove metode planiranja obitelji. No dodaje da joj je pouzdanost relativno slaba kao kontracepcija, ali bolja u smislu zanošenja. 

"Važno je istaknuti da su plodni dani individualni i 'klizni', odnosno ne moraju biti uvijek od jednog te istog dana u svakom ciklusu. Kod žena s dugim razmakom između menstruacija plodni dani počinju kasnije od onih s kraćim", kaže.

Položaj vrata maternice

Sami možete u različitim razdobljima ciklusa provjeravati i položaj cerviksa/vrata maternice te tako odrediti plodne dane.

"U najvećem dijelu vašeg ciklusa vrat maternice je čvrst (često se opisuje kao da se pod prstima osjeća kao vršak nosa), zatvoren i nisko u vašoj rodnici. S približavanjem ovulacije se podiže, blago otvara (zahvaljujući povišenju razine estrogena) i omekša (opisuje se da se pod prstima osjeća kao usne, što je nešto primjerenije). Što je razlog tim promjenama? Mekan, otvoreni vrat maternice omogućuje lakši prolazak spermija na putu prema jajnoj stanici", piše u knjizi 'Što očekivati prije trudnoće'.

Dr. Radončić objašnjava da se položaj cerviksa određuje i kod ginekološkog pregleda, bimanualno ili ultrazvučno.

"Postoje varijacije normalne anatomije u smislu da je maternica prema sprijeda, što je najčešći slučaj ili straga. U svakom slučaju, cerviks je suprotno postavljen, pa se katkada misli da je cerviks sprijeda manje povoljna varijanta za lako ostati u drugom stanju, makar praksa to u realnosti ne potvrđuje – mnogo je žena, posebno nakon jednog ili dva porođaja, kojima je maternica prema straga (a cerviks prema sprijeda), i koje normalno ostanu u drugom stanju", kaže.

Koristite li prirodne metode kontracepcije i koje?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.