Beba Dojenje 24. svibnja 2022.

Mastitis: Kako izgleda upala dojke, koji su simptomi i kako se liječi?

Upala dojke (mastitis)
Foto: shutterstock :Mastitis: Kako izgleda upala dojke, koji su simptomi i kako se liječi?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mastitis je česta poteškoća s dojenjem s kojom se bore mnoge mame, a često nisu ni svjesne da su njome uopće pogođene. Mastitis je upala tkiva dojke. Iako se ovo stanje najčešće javlja kod dojilja, važno je znati da se upala dojke može javiti i kod žena koje ne doje pa čak i kod muškaraca. Mastitis je obilježen oteklinom, crvenilom, boli i toplinom dojke, a u rijetkim slučajevima zahvaća obje dojke. U nastavku saznaj koji su uzroci i simptomi mastitisa (upale dojke) i kako ga liječiti.

Mame koje doje suočavaju se s raznim izazovima, a mastitis ili upala dojke jedan je od najčešćih problema s dojenjem. Bolna infekcija grudi koja utječe na mnoge žene koje doje može se razviti kao rezultat uvećanja ili blokade mliječnih kanala. Upaljena dojka je crvena, topla i bolna, žena često ima temperaturu i osjeća se vrlo loše. 

Mastitis - upala dojki kod dojenja

Iako je dojenje nešto sasvim prirodno, a majčine dojke pripremaju se za ovu važnu zadaću već u trudnoći, na početku se mogu javiti neki problemi i poteškoće s dojenjem, od kašnjenja mlijeka, ispucalih i bolnih bradavica, tvrdih i bolnih dojki, prejakog refleksa otpuštanja mlijeka, dojenja 24 sata dnevno (tada se javljaju skokovi u razvoju, zbog čega majke mogu posumnjati i da nemaju dovoljno mlijeka, da im mlijeko nije dovoljno kvalitetno pa i odustati od dojenja). Jedan od najčešćih problema je upala dojke, odnosno mastitis. 

Nakon poroda, uslijed povećanog stvaranja mlijeka nastaje početna punoća dojke. Ako se doji na zahtjev djeteta i bez ograničenog trajanja podoja, osjećaj punoće nestaje. Međutim, ako su podoji neredoviti i ako se dojka ne prazni dolazi do začepljenja mliječnog kanalića. Dojka je otečena i bolna, a koža napeta, sjajna i topla. Često se mogu napipati  kvržice ispod kože, najčešće na jednoj dojci. Zastojna dojka najčešće je znak da dijete nije dovoljno često hranjeno i da su podoji bili prekratki i neučinkoviti.  Javlja se obično 3-6 dana nakon poroda.  

Upala dojke (mastitis) | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Što je mastitis?

Tri do šest dana nakon poroda može se pojaviti začepljenje mliječnih kanalića i mastitis, upala dojke s visokom temperaturom. Do toga dolazi ako su podoji neredoviti i ako se dojka ne prazni. Dojka je otečena i bolna, a koža napeta, sjajna i topla. Često se mogu napipati  kvržice ispod kože, najčešće na jednoj dojci.

"Upala mliječne žlijezde ili mliječnog kanala, može biti izuzetno neugodan, a majka se loše osjeća, ima temperaturu i tresavicu i majka se brine smije li dijete jesti takvu dojku. Lijek protiv mastitisa je što češće dojenje, između dojenja hladni oblog, za vrijeme dojenja topli oblog, masaža, a može se uzeti neki analgetik. Sve što traje dulje od tri dana treba potražiti pomoć liječnika", kaže Maja Rečić, primalja, bac.med.techn., IBCLC i članica Hrvatske udruge savjetnica za dojenje.

Simptomi koji prate mastitis su: 

 • otečena dojka (dio ili cijela)
 • toplina dojke 
 • osjetljivost dojke na dodir
 • crvenilo
 • povišena tjelesna temperatura 
 • bol ili osjećaj pečenja prilikom dojenja
 • opće loše stanje ( umor, bolovi cijelog tijela po cijelom tijelu kao kod gripe, glavobolja, mučnina i povraćanje)
 • iscjedak iz bradavice ( može biti bijele boje ili sadržavati tragove krvi)
 • Pravilan položaj preduvjet je za uspješno hranjenje

"Potrebno je provjeriti položaj djeteta na dojci. Podoji neka budu češći, potrebno je staviti  dijete na prsa svaki put kad ono poželi i koliko dugo želi. Prije hranjenja poželjno je staviti topli vlažni oblog, istuširati se i lagano masirati dojku. Između podoja stavite hladne obloge, to će smanjiti otečenost i bol. Potrebno je izdajati se, ručno ili uz pomoć pumpice i hraniti dijete na žličicu ili čašu", savjetuje Nevia Župan, bacc.med.techn.

U knjizi 'Moja trudnoća', koju su napisale hrvatske primalje, savjetuje se kod ovih problema mijenjati položaje tako da je bebina brada okrenuta prema mjestu začepljenja jer tako bolje isprazni taj dio. Prikladan je i položaj u kojem bebu postavite na dekicu na pod, a vi ste četveronoške nagnuti nad nju, jer tako gravitacija pomaže pri pražnjenju kanalića, a možete se okrenuti u bilo kojem smjeru, bebinom bradom prema mjestu začepljenja.  

Upala dojke (mastitis) | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Koji su  najčešći uzroci upale dojke?

 • Nepravilan položaj kod dojenja zbog kojeg se dojke ne prazne efikasno
 • dijete je premalo ili prekratko na dojci propušteni i skraćeni podoji 
 • trauma dojke (slučajan udarac u dojku može oštetiti tkivo koje je onda podložno razvoju upale)
 • dohrana  adaptiranim mlijekom i naglo odvikavanje od dojke
 • pritisak na dojku uslijed uskog  grudnjaka ili odjeće
 • oštećenje na bradavici (ragada), koje može biti mjesto ulaska bakterija
 • stres i umor majke

Kako izgleda mastitis?

Mama iz Velike Britanije, Remi Peers je među tim ženama - i kao i toliko drugih majki, upala dojki je iznenadila Remi. Zbog toga je ona odlučila podijeliti svoju priču kako bi se skrenula dodatna pozornost na mastitis.

 

A post shared by MamaClog (@mamaclog) on

"Sjećam se buđenja u 3 ujutro dršćući, odijevajući svoj kućni ogrtač i pokrivajući se dodatnim dekama, pokušavala sam nahraniti svog sina. Bilo je strašno, boljelo je, tresla sam se i znojila, ali kosti su mi se smrzavale. U 5 ujutro probudila sam svog dečka i rekla mu da trebam u bolnicu. Moj očuh, liječnik, izmjerio mi je temperaturu i rekao da je malo povišena, ali da uzmem paracetamol i da pokušam zaspati. Došlo je 7 sati, nisam ni oka sklopila, a sad sam i povraćala i ponovno su mi izmjerili temperaturu. 40. Preko noći sam razvila sepsu, jer nisam bila u stanju prepoznati znakove mastitisa budući da tog dana nisam primijetila nikakve znakove mastitisa. Bila sam slomljena. Odvojena od svoje bebe dvije noći, na morfiju, i najjačim antibioticima, neprestano sam tražila pumpicu kako se stanje ne bi pogoršalo. Sestrin odgovor je bio: 'Imamo problema s pronalaženjem pumpice budući da nemamo puno majki koje doje ovdje.'"

Dojenje je najbolji način za pobijediti mastitis

Ova majka, koja je priznala kako joj dojenje nije došlo spontano, naglasila je kako mastitis nije samo bolno i strašno stanje, već i problem koji govori o puno većoj borbi roditelja

"Od žena se ne očekuje da se porode same, ali nekako se očekuje da će same dojiti i ne dijeliti svoja iskustva i probleme s drugima, i zbog toga mnoge majke odustanu od dojenja ako imaju problema već na samom početku." Remi nije prva majka koja je podijelila svoju priču o mastitisu, ali ostaje činjenica: Ne postoji dovoljno informacija koje su dostupne novim majkama u vezi s tom komplikacijom dojenja. To je tako čest problem zbog kojeg mnoge majke odustanu od dojenja, iako ironično, dojenje je zapravo najbolji način za pobijediti mastitis. Ali, žene poput Remi Peers donose promjenu na najbolji mogući način - obrazovanjem drugih.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Oprema koja će ti olakšati dojenje

Ako svoju bebu isključivo dojiš, neće ti trebati brojna oprema koju bi trebala nabaviti za hranjenje bočicom, ali postoje proizvodi koji ti mogu olakšati dojenje.

Grudnjak za dojilje - nabavi udobni mekani, pamučni grudnjak koji ima košarice na otkopčavanje, i to nekoliko komada. Takav praktičan grudnjak prilagođen dojiljama znatno će ti olakšati hranjenje, a zbog svoje udobnosti savršen je za bolne i osjetljive grudi. Grudnjaci za dojenje najčešće imaju i široke naramenice koje lakše pridržavaju prsa puna mlijeka.

Jastučići za dojenje - kako bi spriječila curenje mlijeka na grudnjak i odjeću, morat ćeš nositi upijajuće jastučiće za dojenje. Na tržištu postoje jednokratni, ali i višekratni pamučni koji možeš prati i koristiti duže vrijeme. 

Silikonski leptirići - kod oštećenih ili uvučenih bradavica, ali i u situacijama kada su grudi prepune mlijeka pa ih beba ne može obuhvatiti, mogu pomoći silikonski leptirići za bradavice. Na tržištu se mogu kupiti šeširići više različitih proizvođača, a mogu se nabaviti i u više veličina.

Izdajalica - u prvim danima nakon poroda, kada beba zapravo jako malo jede, a mlijeko dolazi u sve većim količinama, izdajanjem možete spriječiti upale. Isto tako, uz pomoć izdajalice možeš i "navući" mlijeko ako je beba preslaba da sama potakne stvaranje mlijeka. Izdajalica (ručna i električna) može koristiti i ako se želiš izdojiti pa bebu nahraniti uz pomoć bočice. 

Jastuk za dojenje - korisno pomagalo kod dojenja jer bebu možeš lakše namjestiti u položaj za hranjenje, a i sebi dojenje učiniti udobnijim. Uz pomoć jastuka bebu možeš podići u visinu bradavice, a i tebi će biti lakše držati glavicu. Jastuk za dojenje koristan je i u trudnoći za spavanje na boku, a i kasnije kao zaštita bebi u krevetiću te oslonac dok uči sjediti.

Upala dojke kod žena koje ne doje 

Mastitis koji nastaje izvan laktacijskog razdoblja povezan je s predisponirajućim čimbenicima kao što su dermatološke promjene na bradavici sa stvaranjem ragada (pukotina).  Kada je bradavica oštećena, bakterije lako ulaze u izvodne kanaliće dojke i nastaje upala bradavice dojke. Najčešći uzročnici upale dojke kod žena koje ne doje su bakterije:

 • Staphylococcus aureus,
 • Streptococcus pyogenes – rjeđe.

Dakle za bakterijsku upalu dojke potrebna je prisutnost bakterija koje su našle svoj put u dojku, npr. kroz napuknute bradavice, ili u trenutku kad je imunološki sustav žene dovoljno oslabljen da ne može spriječiti razmnožavanje bakterija. Za oslabljen obrambeni sustav kriv je jedan ili više sljedećih uzroka: stres, umor, manjak željeza, pušenje. Simptomi su kao i kod nebakterijskog mastitisa, ali dolaze naglije, ili traju dulje i nikako ne prolaze. 

Povišen rizik za nastanak bakterijske upale dojke imaju:

 • žene koje doje,
 • žene s kroničnim bolestima,
 • žene s imunološkim deficitom,
 • žene s dijabetesom (šećerna bolest),
 • žene s ozljedom dojke i bradavice – piercing, tetovaže,
 • žene koje nose tijesne grudnjake,
 • žene koje su dobile udarac u grudi,
 • žene koje su već preboljele mastitis,
 • žene koje puše.
 • Upala dojke u menopauzi češća je u žena koje boluju od kroničnih bolesti, npr. šećernom bolesti.

Kako se liječi mastitis? 

Mastitis se liječi analgeticima (lijekovima protiv bolova) i antibioticima, koje će Vam prepisati nadležni liječnik. Iako primjena antibiotika tijekom dojenja zabrinjava mnoge žene, njihova korist nadmašuje moguće rizike, stoga antibiotici u odgovarajućim količinama ne predstavljaju opasnost za vas i vaše dijete.

Kako si pomoći kod upale dojke?

 • dijete dojiti što češće, najprije na nezahvaćenoj dojci (da se potakne refleks otpuštanja mlijeka), a zatim na upaljenoj dojci prije podoja staviti na dojku topli oblog  ili primijeniti toplu kupku
 • lagano masirati dojku, iznad zahvaćenog područja, od periferije prema bradavici
 • između podoja staviti na dojku hladni oblog
 • ako je dojenje previše bolno ili dijete odbija dojku, potrebno je izdajanje što više mirujte, uzimajte dovoljno tekućine i  sredstva  protiv bolova (paracetamol ili ibuprofen)  

Ako se simptomi  ne smanje može doći do bakterijske upale dojke. U tom slučaju potrebno je javiti se liječniku koji će propisati antibiotik.

Upala dojke - postoji li prirodni lijek?

Postoje i prirodni lijekovi, a u narodu je dobro poznat kupus. Kupus je slavan po svojem antiupalnom i antibakterijskom djelovanju pa se, primjerice, često koristi za ublažavanje bolnih, upaljenih zglobova, glavobolje i sličnih tegoba. Oblozi od listova kupusa mogu se koristiti kod prepunjenosti dojki, prevelike proizvodnje mlijeka kad ne pomažu uobičajene mjere za smanjenje proizvodnje, kvrga uzrokovanih zastojem mlijeka i prestanka dojenja.

Za obloge se koristi svježe unutarnje listovi glavice zelenog kupusa (crveni kupus će isto djelovati, ali može zaprljati tvoju kožu dok se zagrijava). Mogu se koristiti ohlađeni ili sobne temperature, što god je majci ugodnije.

 • Ukloni tvrde vanjske listove, a zatim oguli dva unutarnja lista kupusa - oni bi trebali biti u obliku čašice.
 • Operi lišće i osuši ih.
 • Listovima se prvo odstrani tvrda srednja žila i izreže rupa za bradavicu, zatim ih se ovije oko grudi i pričvrsti grudnjakom. 
 • Drži lišće oko 20 minuta ili dok ne postane toplo. Možda će ti curiti mlijeko kako dojke postaju mekše - to je potpuno normalno.
 • Ponovi 2-3 puta dnevno koristeći svježe lišće svaki put.

Listove kupusa ne smiješ koristiti duže od ukupno 8 sati, što je i otprilike vrijeme u kojem dolazi do smanjenja prepunjenosti iosjećaja olakšanja. Čim se otok smanji i prepunjenost popusti, treba prestati s oblozima.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

mastitis Možda te zanima... Pet najčešćih problema s dojenjem Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.