Beba Dojenje 04. rujna 2014.

Savjeti za izdajanje i pohranjivanje majčinog mlijeka

izdajalica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Za izdajanje potrebno je osigurati odgovarajuće uvjete: majka treba pronaći mirno mjesto, udobno se smjestiti te odvojiti vrijeme, jer izdajanje može potrajati, a prikupljanje zalihe najvrednijeg prirodnog nutrijenta, majčinog mlijeka, ulaganje je u buduću prehranu i zdravlje vašeg djeteta

Proces dojenja odvija se prema načelu ponude i potražnje. Mnoge majke koje doje nađu se u situaciji kada je potrebno izdajanje majčinog mlijeka:

  • Usklađivanje procesa stvaranja mlijeka i pražnjenja dojki kroz sam proces dojenja. U slučaju tvrdih i prepunjenih dojki izdajanje male količine mlijeka smanjit će prepunjenost dojki i donijeti osjećaj olakšanja. U toj situaciji majka treba izdojiti samo onoliko mlijeka koliko je potrebno da u dojci popusti napetost.  
  • Kada dijete odbija dojku zbog bolesti, grčeva i slično, tada se taj obrok može izdojiti i ponuditi mu mlijeko na žličicu ili šalicu
  • U situacijama kada dojilja želi zadržati laktaciju, a odvojena je od djeteta (npr. hospitalizacija)
  • Kod zastoja mlijeka i upale dojke (mastitis) 
  • Povećavanje ili održavanje stvaranja odgovarajuće količine mlijeka
  • Skupljanje mlijeka za hranjenja u razdoblju dok je majka odsutna od kuće
  • Hranjenje pomoću šalice ili žličice kada je dijete (prerano rođeno ili zbog drugih razloga) preslabo da bi sisalo, ili mu nepravilnost usne šupljine onemogućava sisanje
  • Sprječavanje prepunjenosti i održavanje produkcije mlijeka kad je dojenje privremeno prekinuto zbog bolesti (majčine ili djetetove)

Osigurati odgovarajuće uvjete

Ručno izdajanje je najstariji, najekološkiji i najjeftiniji oblik izdajanja koji ne zahtijeva nikakvu dodatnu opremu. Ručno izdajanje mlijeka najčešće je dojiljama i najpraktičniji način izdajanja u odnosu na izdajalice. Majci je često ovakav način puno ugodniji i učinkovitiji od izdajanja pumpicom, pogotovo u slučaju kada majka ima problema s refleksom otpuštanja mlijeka ili ako su bradavice oštećene. Kontakt kože na kožu potiče refleks izlučivanja mlijeka. Ručno izdajanje je nježno i ne uzrokuje bol ili modrice na dojci. Pojava modrica ukazuje na neispravnu tehniku izdajanja. 

Za izdajanje potrebno je osigurati odgovarajuće uvjete: majka treba pronaći mirno mjesto, udobno se smjestiti te odvojiti vrijeme, jer izdajanje može potrajati. Prije izdajanja preporučuje se zagrijati dojke, može tuširanjem, uranjanjem u toplu vodu ili umatanjem dojke u ugrijani ručnik. Iznimno je važno da majka ima čiste ruke te ako se izdojeno mlijeko želi pohraniti, da upotrijebi čistu posudu širokog otvora. Nekim majkama olakšava izdajanje ako je dijete pored njih, a nekim majkama je dovoljno zamisliti svoje dijete.

Izdajanje je najučinkovitije kada se radi u uvjetima koji su prilagođeni majki. Majka svojim emocijama može pomoći otpuštanju mlijeka ili ga otežati, zato je važno da je majka opuštena. Tijekom izdajanja refleks otpuštanja mlijeka se pojavi nakon par minuta i onda još nekoliko puta. Dakle, kad mlijeko prvi puta prestane teći, dojke još nisu prazne. Postupak izdajanja se može ponavljati, do osjećaja olakšanja u dojkama ili do potpunog ispražnjenja dojki, ovisno o tome koja je svrha izdajanja. Važno je imati na umu da količina izdojenog mlijeka nije pokazatelj količine mlijeka koju dijete dobije tijekom samog podoja.

Tehnika ručnog izdajanja

Postavite ruku na dojku, na rub areole, tako da vam palac bude nasuprot drugim prstima. Pritisnite dlanom, laganim pritiskom spajajući palac i kažiprst. Neka vam prsti budu samo na areoli; pazite da vam ne skliznu na bradavicu. Ritmički ponavljajte taj postupak da biste potaknuli istjecanje mlijeka, rotirajući prste kako biste zahvatili sve kanale. Postupak ponovite na drugoj dojci, masirajući između istiskivanja, ako je potrebno. Ponovite postupak na prvoj dojci, a zatim se ponovno vratite na drugu. Nemojte stiskati dojku jer mogu nastati masnice. Nemojte izvlačiti bradavicu i dojku jer može doći do oštećenja tkiva. Nemojte vući prste po dojci jer mogu nastati opekline. Ako želite spremiti izdojeno mlijeko ispod dojke postavite steriliziranu posudu širokoga otvora. Izdojeno mlijeko treba odmah izliti u sterilizirane bočice (spremnike) i što prije staviti u hladnjak. Ako za izdajanje upotrebljavate ručnu ili električnu crpku (izdajalicu) slijedite upute za uporabu crpke (izdajalice)

Pohranjivanje majčinog mlijeka

Prikupljanje zalihe najvrednijeg prirodnog nutrijenta ulaganje je u buduću prehranu i zdravlje vašeg djeteta. Evo uputa kako se brinuti o tom vrijednom proizvodu.

Predmeti koji služe za prikupljanje i pohranu majčina mlijeka moraju se oprati i sterilizirati. Isperite hladnom vodom sve spremnike za mlijeko, bočice i pribor pa ih dobro operite toplom vodom i sapunom. Majčino mlijeko je bolje pohranjivati u hladnjaku nego u zamrzivaču te u plastičnim posudicama ili u vrećicama koje su za to namijenjene. Mlijeko koje je bilo pohranjeno u hladnjaku ima više antiinfektivnih svojstava od onog pohranjenog u zamrzivaču. Plastični spremnici bolji su od staklenih jer leukociti iz mlijeka prianjanju na staklene stijenke i gube svoju djelotvornost. Za skladištenje majčinog mlijeka ne preporučuju se jednokratne plastične boce. Na svaku porciju upišite datum kada je izdojena, a one najstarije smjestite naprijed kako bi se prve upotrijebile.

Majčino mlijeko može stajati na sobnoj temperaturi oko 4 sata, u hladnjaku do 8 dana, a u dubokom zamrzivaču 6 mjeseci. Mlijeko iz hladnjaka zagrijava se pod mlazom tople vode uz povremeno tresenje bočice ili u kupelji s toplom vodom čija temperatura ne prelazi 37 ̊C. Ne zagrijavati do vrenja jer se prokuhavanjem mlijeka gube ili smanjuju zaštitne tvari i neki enzimi, čime se smanjuje njegova vrijednost. Nikako ne zagrijavati mlijeko u mikrovalnoj pećnici jer visoka temperatura razara neke vrijedne sastojke, a moguće su i opekline djeteta zbog nejednoliko ugrijanog mlijeka. Prije provjeravanja temperature mlijeka potrebno je protresti ga da se izjednači sastav.

Ako je mlijeko bilo zamrznuto, potrebno ga je staviti u hladnjak na 24 sata kako bi se postupno odmrznulo. Nakon odmrzavanja treba ga zagrijati kao i mlijeko koje je bilo pohranjeno u hladnjaku. Ako odmrznuto i zagrijano mlijeko nije u cijelosti potrošeno u jednom obroku, ostatak treba baciti, a ponovno zamrzavanje je zabranjeno

Moguće je da će se u pohranjenom mlijeku razviti puno lipaze (enzima koji razgrađuju mast u mlijeku) koja mu onda daje gorak okus. Ako to primijetite te dijete odbija jesti takvo mlijeko, prije pohrane mlijeka potrebno ga je zagrijati gotovo do vrenja i onda ga naglo ohladiti zamrzavanjem te ga takvog pohraniti. Zagrijavanje sprečava aktiviranje lipaze.   

Dojenje je vještina koja se uči, kao i izdajanje, stoga si dajte vremena da usavršite te vještine.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.