Beba Dojenje 08. kolovoza 2016.

S tehnikama dojenja važno je upoznati se već u trudnoći

dojenje
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako se približava termin rođenja vaše bebe, primijetit ćete da vam grudi postaju sve veće i teže, čak možete i primijetiti da vam iz grudi već kaplje mlijeko

Za dojenje je važno tkivo koje proizvodi i pohranjuje mlijeko da nahrani bebu, a ne masti. Vjerojatno ćete na samom početkom trudnoće, već od šestog do osmog tjedna, primijetiti da vam grudi postaju veće i teže. Kako se približava termin rođenja vaše bebe, biti će sve više uočljivo, čak možete i primijetiti da vam iz grudi već kaplje mlijeko.  

Priprema za dojenje počinje u trudnoći

Prva tekućina koja se stvara u dojkama nakon poroda naziva se kolostrum i prvo je naoružavanje obrambenog sustava djeteta. "Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji čak 99% majki može dojiti svoju novorođenčad, samo je pitanje koliko su toga svjesne i uporne te koliko se okolina miješa u proces uspostave dojenja prvih nekoliko dana nakon porođaja", kaže Barbara Finderle.

Sedam zabluda zbog kojih majke odustaju od dojenja

Iznimno je važno da se buduća majka upozna s dobrobitima dojenja i tehnikama već u trudnoći. Adekvatna podrška zdravstvenih djelatnika i savjetnica za dojenje u periodu trudnoće, neposredno nakon porođaja, ali i kasnije, pomaže da početni problemi s dojenjem budu riješeni što uspješnije. 

Pet najčešćih problema s dojenjem

Vrlo mali broj žena neće moći dojiti zbog nekog stvarnog razloga. Većina ih odustaje zbog umora, misle da one to ne mogu, da je beba gladna ili da imaju male grudi ili uvučene bradavice. Ne treba brinuti zbog veličine grudi već se treba dobro educirati te znati gdje ćete potražiti pomoć, ukoliko je to potrebno.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.