Beba 01. travnja 2024.

Dijete odbija tvoje izdojeno mlijeko? Možda ima previše lipaza!

Foto: Freepik ; Isključivo izdajanje
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako se od beba očekuje da prihvate majčino mlijeko uvijek i bez iznimke, nije neobično da ga dijete u određenim okolnostima ipak odbije. No, za to uvijek postoji razlog i treba ga pronaći, što nije uvijek lako. Jedan od uzroka može biti i previše lipaza u mlijeku. O čemu se zapravo radi?

Dojenje mnogim mamama predstavlja nešto najlakše i najljepše na svijetu, najdraži dio majčinstva, i s tim se u potpunosti slažemo, ali problemi s dojenjem uvijek se mogu javiti. Često se javljaju na samim početcima, ali nije neobično da negdje „zapne“ i nakon što imaš već dosta staža iza sebe. Na primjer, kad počneš raditi ili poželiš nekamo otići, pa ranije izdojiš mlijeko i prepustiš hranjenje tati, čini ti se da je sve pod kontrolom. Tada ne želiš da ti telefon zazvoni i da čuješ „Hej, ona ne želi jesti mlijeko!“

Možda te zanima... Čuvanje izdojenog mlijeka: Koliko može stajati i kako ga pravilno pohraniti? Beba

Odbijanje bočice može biti nevjerojatno frustrirajuće i porazno iskustvo za mame koje moraju biti odvojene od svoje bebe iz bilo kojeg razloga, na svakodnevnom poslu ili na dulje vrijeme. Svaka mama želi biti sigurna da dijete neće biti gladno kad nas nema u blizini, a kada beba koja još uvijek doji ne želi uzeti bočicu, to može dovesti mamu do ludila od brige. Zamisli da je tvoj partner s bebom, ti si na drugom kraju grada, a onda čuješ kako tvoje dijete kuša mlijeko, ali ga zatim odbije jesti. I gladno je. Iako razlozi mogu biti brojni, jedan od njih može biti i ovaj o kojem govorimo – tvoje mlijeko ima previše lipaza.

O čemu se, zapravo radi?

U ovakvom slučaju mnoge će mame najprije pokušati promijeniti bočicu, pa zatim pokušati hranjenje čašicom ili na bilo koji drugi način. No, što ako ništa od toga ne riješi problem? Što ako je problem – u mlijeku? Ako želiš riješiti ovaj misterij i otkriti u čemu je problem, možda je najbolje da kušaš svoje mlijeko. Možda će ti ta misao biti pomalo odbojna, ali ako malo bolje promisliš, nema previše razloga za to. Pa tvoje dijete to pije!

Možda će te iznenaditi okus tvog mlijeka. Ako ti je okus odbojan, nemoj pomisliti da je to normalno i da jednostavno, za razliku od svoje bebe, nisi navikla na to. Ako ti se učini da tvoje mlijeko ima okus kao da je pokvareno, možda je uzrok tome visoka koncentracija lipaza u mlijeku. I vjerojatno se sad, kao i na početku ovog teksta, pitaš: što je zaboga lipaza? I zašto to imam? Pomoći ćemo ti objasniti.

Što je mlijeko s visokim koncentracijom lipaze?

Lipaza je enzim koji je normalno prisutan u ljudskom mlijeku, a njegova je funkcija razgrađivanje masti u mlijeku. Razgradnjom mliječne masti, vitamini topivi u mastima postaju dostupniji dojenčetu. Kad se kod neke mame javi višak lipaze, mliječna se mast počinje razgrađivati ​​prije i brže nakon izdajanja.

Možda te zanima... Isključivo izdajanje - opcija o kojoj se rijetko govori Beba

Iako je proces koji lipaze obavljaju normalan, ako je lipaza previše, to može dovesti do promjene okusa mlijeka, zbog čega mlijeko postaje neprivlačno novorođenčetu – a da ne spominjemo ostale. Okus može biti i pomalo metalan, ali i nalik na sapun. Promjena okusa ne događa se odmah, ali se može dogoditi u roku od nekoliko sati do dana od izdajanja.

Je li takvo mlijeko opasno za bebu?

Iako višak lipaze može promijeniti okus mlijeka i učiniti da ono djeluje kao da je pokvareno, to ne znači da je uistinu i pokvareno, te da je štetno za bebu. Takvo mlijeko može se najnormalnije konzumirati, bez ikakvih posljedica, čak je ono čak i više zaštićeno od kvarenja, ali je činjenica da će dijete zbog okusa najvjerojatnije odbiti takvo mlijeko.

Što uzrokuje visoku lipazu?

Stručnjacima zapravo još uvijek nije jasno zašto se kod nekih žena u mlijeku javlja visoka koncentracija lipaze, a ne zna se točno ni u kojem postotku se to javlja. No, činjenica je da kad se jednom javi, onda to ostaje tako, odnosno ne može se napraviti ništa što bi to spriječilo. Barem ništa poznato. Može se dogoditi i da se u jednoj trudnoći ne javi višak lipaze (ili da djetetu to ne smeta), a u drugoj javi. Ključno je reći da ako djetetu ne smeta mlijeko i ne buni se, slobodno nastavi davati to mlijeko.

Kako spriječiti neobičan okus mlijeka?

Ako beba odbija mlijeko i primijetiš da je problem u okusu, pa posumnjaš na višak lipaza u mlijeku, možeš pokušati riješiti to postupkom nakon izdajanja. Najprije zamrzni nekoliko vrećica mlijeka, pa jednu od njih nakon tjedan dana izvadi i provjeri je li okus u redu. Ako okus nije dobar, onda moraš postupiti drukčije. Odmah nakon izdajanja zagrij mlijeko do vrenja, odnosno dok se ne pojave mjehurići na rubovima. Nakon toga treba ga naglo ohladiti zamrzavanjem. Naime, zagrijavanjem se sprječava djelovanje lipaze, pa mlijeko neće poprimiti čudan okus. Moguće je i da odmrznuto mlijeko poprimi sapunast okus, ali to ćeš tek ustanoviti.

Možda te zanima... Vrijeme izdajanja može utjecati na bebin san zbog razine kortizola u majčinu mlijeku Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.