Beba Dojenje 07. srpnja 2024.

Iskustvo mame: 'Trik za dojenje koji mi je promijenio život'

Foto: Pexels
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Blogerica i mama troje djece, Gretchen Bossio, podijelila je svoju priču i otkrila trik koji joj je uvelike olakšao dojenje

Nakon što je prošla kroz sve uspone i padove s dojenjem svoje troje mališana, mama Gretchen na blogu je podijelila svoju priču o dojenju i objasnila koji joj položaj za dojenje promijenio život:

Uvijek sam se nadala kako ću dojiti svoju djecu. Zamišljala sam to kao jedno čarobno iskustvo, prekrasan i jednostavan način s kojim ću se povezati s bebom i hraniti je. Tijekom trudnoće puno sam čitala o dojenju, zamišljala sam kako ću ljuljati i maziti svoju bebu, a ona će onda zaspati u mom naručju dok ću je dojiti.

laylaygibson Možda te zanima... 'Ne priča se dovoljno koliko dojenje može biti teško' Beba

Ali, onda sam tek zapravo postala mama i ubrzo naučila da dojenje nije tako jednostavno kao što sam ja to zamišljala. U tim prvim danima, bila sam često 'natopljena' mlijekom s bebom koja se mučila kako bi zahvatila moju nabreknutu bradavicu. Bilo je to poprilično zahtjevno putovanje puno uspona i padova koje smo zajedno, ipak, uspješno prošle. No, sada, nakon sveukupno 50 mjeseci dojenja svoje troje djece, prikupila sam neke trikove koji su mi olakšali cijeli proces

mastitis Možda te zanima... Pet najčešćih problema s dojenjem Beba

Mogla bih o dojenju pričati satima i satima. Bezbroj je muka koje sam prošla i pobjeda koje sam odnijela sa svakim djetetom. I to je u potpunosti razumljivo, s obzirom na ono što je savjetnica za dojenje, Andrea Eastman u svojoj knjizi 'The Mother-Baby Dance' piše: "Za pravila i odredbe nema mjesta u odnosu između majke i bebe. Svaka majka i svaka beba su različite i što funkcionira za jednu majku i bebu ne mora funkcionirati za drugu. Najvažnija stvar je gledati na mamu i bebu individualno."

spavanje dojenje Možda te zanima... Da se pita dijete, ono bi izabralo uspavljivanje dojenjem Beba

Znate li koja je najveća pobjeda koju sam odnijela sa svoje troje djece? Naučila sam kako dojiti u ležećem položaju. Zaboravite na zastrašujući grbavi položaj od ljuljanja i vjerujte mi, nema potrebe za osloncem ili bilo kakvim podupiranjem bebe u vašem naručju s hrpom jastuka. Dojenje u bočnom ležećem položaju je najbolja stvar koju sam ispraksirala, a ovo su brzi i jednostavni koraci kojim ćete to postići: 

1. Preklopite ručnik na pola i položite ga na krevet. Time ćete zaštiti posteljinu od nepredvidljivog kapanja mlijeka. 

2. Legnite u bočni položaj na krevet tako da je dojka s kojom planirate dojiti najbliže krevetu.

3. Podignite dojku prema gore kako bi vaša bradavica bila 2-5 cm udaljena od madraca.

4. Polegnite bebu u bočni položaj i privucite ju što bliže vašoj dojci. Beba će najvjerojatnije sama dohvatiti bradavicu i početi sisati.

5. Nježno povucite bebu bliže k sebi. Ja ju najčešće prigrlim bliže svom trbuhu pomicanjem njezine guze. 

Kako bi mi bilo udobno i kako bi beba bila sigurna, uvijek sam držala ruku koja je bila najbliže krevetu ispruženu, a iza sebe imala jastuk kao podršku za leđa. Nikakve dekice ili jastuci oko bebe. Na taj način, kada je beba gotova, može slobodno okrenuti svoju glavicu.

Možda te zanima... Kako 'preživjeti' česte noćne podoje: 4 praktična savjeta Beba

Naravno, potrebno je malo vježbe, kao i kod svakog uspješnog položaja za dojenje, ali kunem se - dojenje u ležećem položaju promijenilo nam je život. Bila sam više odmornija, doslovno sam odmarala tijekom noćnog hranjenja i nisam pokvarila svoje držanje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.