Beba Dojenje 22. veljače 2017.

Uloga patronažne sestre u poticanju dojenja

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jedna od najvažnijih uloga patronažne sestre je informirati majku o dojenju

Prema podacima registra Hrvatske komore medicinskih sestara, u patronažnoj djelatnosti zdravstvenog sustava zaposleno je 877 medicinskih sestara. Standardi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje nalažu kako bi patronažne sestre na određenom području trebale skrbiti za 5 100 stanovnika.

Podaci iz Hrvatskog zdravstveno – statističkog ljetopisa pak pokazuju kako je u 2012. godini rođeno ukupno 41 771 djeca, a patronažne sestre su novorođenčad posjetile 207 468 puta. To govori da je prosječni broj posjeta po novorođenčetu bio 4,97 što ukazuju na vrlo dobru pokrivenost.

Briga patronažne sestre o majci, a kasnije i o djetetu, u principu bi trebala početi i prije začeća, zatim se nastaviti kroz trudnoću te nakon poroda i dolaska majke i bebe kući iz rodilišta.

beba mama mijenjanje pelena Možda te zanima... Iskustva mama s patronažnim sestrama Beba

Nakon povratka majke i bebe iz rodilišta, jedna od najvažnijih uloga patronažne sestre je informirati majku o dojenju – kako staviti dijete u adekvatan položaj za dojenje, podučiti samim tehnikama dojenja, kao i prevenciji mastitisa. Koliko će često patronažna sestra posjećivati rodilju vrlo je individualna stvar i ovisi o situaciji koju sestra zatekne u kući. Ako rodilja ima većih poteškoća s dojenjem ili njegom djeteta, posjeti mogu biti češći. 

U znanstvenom časopisu Acta clinica Croatica objavljen je rad koji je za cilj imao procijeniti utjecaj koji patronažne sestre imaju na dojenje. U istraživanju je sudjelovalo 25 ispitanica, a provedeno je putem telefonske ankete. 

Rezultati su pokazali kako 28 posto majki prethodno nije imalo iskustvo s dojenjem. Zbog teškoća s dojenjem patronažne sestre su kod 72 posto majki promatrale tehniku dojenja, a kod njih 52 posto obavile su pregled dojki. Nadalje, 84 posto majki je od patronažne sestre dobilo preporuku o isključivo dojenju, dok je u 16 posto slučajeva preporučeno dodavanje vode ili čaja.

Možda te zanima... Sedam zabluda zbog kojih majke odustaju od dojenja Beba

Patronažne sestre su u 56 posto slučajeva preporučile dojenje na zahtjev bebe, a dojenje prema određenom rasporedu u 16 posto slučajeva. Također, 48 posto ispitanica je prijavilo kako im je patronažna sestra pomogla u dojenju, za 36 posto ispitanica patronažna sestra nije imala utjecaja na dojenje, dok je 16 posto njih objasnilo kako im je patronažna sestra odmogla u dojenju.

Autorice istraživanja su zaključile kako patronažna služba zauzima važno mjesto u preventivnom radu i naglasile potrebu za boljom povezanošću rodilišne i pedijatrijske skrbi te suvremenom izobrazbom kako bi patronažne sestre mogle pružiti stručnu pomoć pri dojenju.

Cor IS, Zakanj Z.The influence of patronage nurses on breastfeeding. Acta Clin Croat. 2014 Jun;53(2):204-9.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.