Beba Mama poslije poroda 07. prosinca 2017.

Kako patronažna sestra može pomoći mami nakon poroda?

mama, beba, novorođenče, patronažna
Foto: Thinkstock :Patronažna sestra u posjeti
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nakon dolaska kući iz rodilišta svaka će majka pozvati patronažnu sestru koja tada važe i pregledava dijete te daje savjete o higijeni i njezi te dojenju. Iako većina žena to ne zna, patronažna sestra u kućni posjet dolazi i ako ju pozovete tijekom trudnoće i tada vas može savjetovati o zdravoj trudnoći i pripremama za porod

Djelokrug rada patronažne sestre u skrbi za majku i dijete počinje prije začeća, nastavlja se kroz trudnoću te nakon poroda i dolaska kući iz rodilišta. Patronažna skrb se obavlja u obitelji ili zajednici uz sudjelovanje korisnika. Na osnovu prijave iz ginekološke ambulante ili poziva same trudnice, patronažna sestra će posjetiti dom budućih roditelja.

Prvi posjet provodi se jednom u drugom ili trećem tromjesečju (ne prije 12. tjedna trudnoće). Treba ga iskoristiti za upoznavanje trudnice, educiranje o pravilnoj prehrani, tjelesnoj aktivnosti, psihofizičkoj pripremi za porod, informiranju o općim higijenskim uvjetima i osobnoj higijeni. Također, bitno je, buduću majku pripremiti  za boravak u rodilištu, informirati o dojenju te ju adekvatno savjetovati o opremanju prostora i nabavci opreme za dolazak prinove. Vrlo je važno upozoriti trudnicu na štetno djelovanje pušenja, konzumiranja alkoholnih pića i upotrebu droga. 

beba mama mijenjanje pelena Možda te zanima... Iskustva mama s patronažnim sestrama Beba

Najvažniji posjet nakon dolaska iz rodilišta

Ne tako davno, mlade majke su se za dolazak novorođenčeta pripremale slušajući savjete svojih mama i baka. Bez obzira na razinu pripremljenosti za dolazak prinove, svakoj ženi mnogo znači posjet patronažne sestre koja unutar 24 sata od otpusta iz rodilišta dolazi u kućnu posjetu.

pelene pelena mijenjanje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock ; pelenski osip

Patronažna sestra obavlja pregled novorođenčeta, provodi toaletu kože i sluznica, vrši toaletu pupčanog bataljka, demonstrira suho prebrisavanje novorođenčeta kao i kupanje (kada pupčana ranica u potpunosti zacijeli). Sastavni dio rada patronažne sestre jest i podučavanje roditelja o održavanju prohodnosti dišnih putova, educiranje o pravilnom držanju i nošenju novorođenčeta te podučavanju o položajima i ritmu spavanja. Iznimno je bitno da roditeljima prenese osnovne informacije o pravilnom presvlačenju, stavljanju djeteta u adekvatan položaj za dojenje, kao i samim tehnikama dojenja te prevenciji mastitisa.

Možda te zanima... Uloga patronažne sestre u poticanju dojenja Beba

Savjeti i podrška dojenju

Dojenje je za majku i dijete najlijepši oblik povezivanja. Velikoj većini žena priroda je dala mogućnost da uspješno doji, ali nije sve uvijek jednostavno pa se ponekad znaju pojaviti prolazne poteškoće za koje postoje rješenja. Jedna od stvari koje je važno znati je činjenica da je dojenje vještina koju zajedno trebaju svladati majka i dijete. Savjeti o dojenju, dolasku prinove kao i o roditeljstvu, mogu se dobiti u sklopu trudničkih tečajeva te grupa za potporu dojenja koje vode patronažne sestre, a buduće majke se mogu uključiti pred kraj trudnoće. 

Broj posjeta patronažne sestre rodilji i novorođenčetu je individualan te ovisi o situaciji koju zatekne u kući. Ako majka ima većih problema oko dojenja, njege djeteta ili nečeg drugog, patronažna sestra može dolaziti svakodnevno tj. dok sama ne procijeni da je majka usvojila vještinu dojenja ili otklonila problem vezan za njegu novorođenčeta.        

Ako se na početku problemi i pojave bitno je znati da su oni uobičajeni, najčešće kratkotrajni i prolazni te da mladoj majci u većini slučajeva treba samo razgovor s kvalificiranom osobom koja će svojim znanjem, stručnošću i profesionalnošću zadobiti njeno povjerenje uz, podrazumjeva se, podršku njezine obitelji.

Možda te zanima... Poruka babice koju bi sve nove mame trebale izvjesiti na vrata Beba
 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar Tinchyca
  Tinchyca

  I mojoj prijateljici je bila pred kraj trudnoće i poslije kad se vratila iz bolnice.

 • Marija997

  Meni je patronažna bila u trudnoći :)

 • ivanavanda

  Šta pričate vi? Kome je patronažna došla dok je bila trudna? Molim vas..... Puno nebuloza nalazim ne samo ovdje već i u drugim tekstovima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.