Beba Dojenje 10. svibnja 2017.

Najčešći uzroci upale dojke i kako ih riješiti

Dojenje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Majčino mlijeko je najbolja hrana za dojenčad. Većina majki želi dojiti, no ponekad može doći do poteškoća. Ukoliko se pravovremeno ne reagira jedna od mogućih komplikacija je upala dojke ili mastitis

Nakon poroda, uslijed povećanog stvaranja mlijeka nastaje početna punoća dojke. Ako se doji na zahtjev djeteta i bez ograničenog trajanja podoja, osjećaj punoće nestaje. Međutim, ako su podoji neredoviti i ako se dojka ne prazni  dolazi do začepljenja mliječnog kanalića. Dojka je otečena i bolna, a koža napeta, sjajna i topla. Često se mogu napipati  kvržice ispod kože, najčešće na jednoj dojci. Zastojna dojka najčešće je znak da dijete nije dovoljno često hranjeno i da su podoji bili prekratki i neučinkoviti.  Javlja se obično 3-6 dana nakon poroda.  

dojenje beba majka | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Potrebno je provjeriti položaj djeteta na dojci. Pravilan položaj preduvjet je za uspješno hranjenje. Podoji neka budu češći, potrebno je staviti  dijete na prsa svaki put kad ono poželi i koliko dugo želi. Prije hranjenja poželjno je staviti topli vlažni oblog, istuširati se i lagano masirati dojku. Između podoja stavite hladne obloge, to će smanjiti otečenost  i bol. Potrebno je izdajati se, ručno ili uz pomoć pumpice i hraniti dijete na žličicu ili čašu. Ako primijetite da je dio dojke crven i otečen, a koža topla i dolazi do pojačanog bola tada  je prisutna upala dojke ili mastitis. Može doći do pojave povišene tjelesne temperature iznad 38° C, zimice, malaksalosti ili općeg lošeg stanja organizma.

mastitis Možda te zanima... Pet najčešćih problema s dojenjem Beba

Koji su  najčešći uzroci upale dojke?

 • nepravilan položaj kod dojenja zbog kojeg se dojke ne prazne  efikasno
 • dijete je premalo ili prekratko na dojci
 • propušteni i skraćeni podoji 
 • trauma dojke (slučajan udarac u dojku može oštetiti tkivo koje je onda podložno razvoju upale)
 • dohrana  adaptiranim mlijekom i naglo odvikavanje od dojke
 • pritisak na dojku uslijed uskog  grudnjaka ili odjeće
 • oštećenje na bradavici (ragada), koje može biti mjesto ulaska bakterija
 • stres i umor majke

Doris Pinčić Možda te zanima... 'Početak dojenja bio mi je teži od poroda' Roditelji

Kako pomoći kod upale dojke?

 • dijete dojiti što češće, najprije na nezahvaćenoj dojci (da se potakne refleks otpuštanja mlijeka), a zatim na upaljenoj dojci
 • prije podoja staviti na dojku topli oblog  ili primijeniti toplu kupku
 • lagano masirati dojku, iznad zahvaćenog područja, od periferije prema bradavici
 • između podoja staviti na dojku hladni oblog
 • ako je dojenje previše bolno ili dijete odbija dojku, potrebno je izdajanje
 • što više mirujte, uzimajte dovoljno tekućine i  sredstva  protiv bolova (paracetamol ili ibuprofen)

 Ako se simptomi  ne smanje može doći do bakterijske upale dojke. U tom slučaju potrebno je javiti se liječniku koji će propisati antibiotik. Liječenje traje 10-14 dana. Kod povišene temperature važno je uzimati dovoljno tekućine, tuširanje mlakom vodom i odmaranje u krevetu. Povišena temperatura i uzimanje antibiotika nisu zapreka dojenju i može se  normalno nastaviti s dojenjem. Za  vrijeme upale, mlijeko je malo slankasto i neka dojenčad odbijaju dojenje, dok većini to ne smeta. Nagli prestanak dojenja može dovesti do apscesa dojke. Zbog toga je najvažnije redovito pražnjenje dojke s čestim podojima ili izdajanjem.

mama beba Možda te zanima... 'Milijun puta dnevno htjela sam odustati od dojenja' Beba

Apsces dojke

Apsces dojke je lokalizirana upala s razaranjem tkiva dojke i stvaranje šupljine ispunjene gnojem. Najčešće nastaje zbog upale dojke ako se upala zapusti, ili ako se pravovremeno ne koriste antibiotici. Opće stanje majke je loše, povišena je tjelesna temperatura i  može doći do povraćanja, iscrpljenosti i klonulosti. Zahvaćeni dio dojke često  je otečen, bolan, crven i topao.  U početku se na dojci pipa otvrdnuće različite veličine, koje se kasnije povećava.  Ako se ne liječi dolazi do pucanja kože i pražnjenja gnoja prema van. Vrlo rijetko dolazi do pražnjenja  apscesa u mliječne kanale i u tom slučaju u mlijeku se pojavljuje gnoj.  Ako se u mlijeku pojavi gnoj, takvo mlijeko se ne smije davati djetetu

žena majka grudi dojke | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

chichi Možda te zanima... Evo kako grudi izgledaju prije i poslije izdajanja Beba

Liječenje apscesa

Potrebno je obratiti se liječniku radi kirurške obrade. Napravi se mali rez i drenaža (pražnjenje sadržaja). U liječenju se primjenjuju antibiotici i kirurški postupci. Dojenje nije potrebno prekidati jer to obično ubrzava proces liječenja. Majke koje imaju teškoće kod dojenja preporučuju se patronažnoj sestri  koja organizira grupe za potporu dojenja. U grupi za potporu dojenja patronažna sestra i majke sa iskustvom u dojenju pomažu drugim majkama koje doje i na taj način mogu dobiti praktične savjete, imati emocionalnu potporu i lakše razviti povjerenje u vlastitu sposobnost dojenja.

Možda te zanima... Sedam zabluda zbog kojih majke odustaju od dojenja Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.