Beba Dojenje 29. srpnja 2013.

Deset savjeta za uspješno dojenje

dojenje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ne postoje pravila o tome što je pravilno ili pogrešno kada je riječ o dojenju, već svaka mama treba vidjeti što je najbolje za nju i njezinu bebu, ističu međunarodne stručnjakinje za dojenje Pat Hoddinot i Fiona Dykes, koje su nedavno posjetile Hrvatsku. Saznajte i što savjetuju za "krizne situacije" i probleme s dojenjem

Povodom Međunarodnog tjedna dojenja, koji se obilježava u prvom tjednu kolovoza, donosimo vam savjete za dojenje Fione Dykes i Pat Hoddinot, dviju znanstvenica koje se bave istraživanjima vezanima za prehranu dojenčadi i male djece, a koje su krajem lipnja posjetile Split i održale nekoliko predavanja na Medicinskom fakultetu. 

Fiona Dykes je profesorica iz područja zdravlja majke i djeteta te direktorica Odjela za prehranu i njegu majki i djece na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Central Lancashire. Poseban interes joj je globalni, društveno-kulturološki i politički utjecaji na prehranu dojenčadi i male djece. Pat Hoddinott je profesorica primarne zdravstvene zaštite Sveučilišta u Stirlingu u Škotskoj. Njena istraživanja su usmjerena na oblikovanje i provedbu složenih intervencija za promidžbu zdravog ponašanja, pogotovo u odnosu na porod i prehranu dojenčadi. Trenutno se bavi istraživanjem intervencija kojima se utječe na kvalitetu dojenja, prestanak pušenja i smanjenje pretilosti. 

Od 17. do 21. lipnja njih su dvije na svojim predavanjima u Splitu govorile o svojim istraživanjima te su istaknule važnost provođenja Globalne strategije za prehranu dojenčadi i djece, s naglaskom na UNICEF-ovu inicijativu "Rodilište - prijatelj djece". 

Fiona Dykes; Irena Zakarija Grkovic; Pat Hoddinot; | Author: Tino Jurić/PIXSELL Foto: Tino Jurić/PIXSELL

Uz sudente poslijediplomskog doktorskog studija, predavanjima su prisustvovale i IBCLC savjetnice iz Hrvatske udruge savjetnica za dojenje, predsjednica udruge dr. Irena Zakarija-Grković, Irena Gracin, Zagorka Perić, Barbara Finderle, Željana Tomić i Renata Jelušić, koje su u neformalnom druženju sa znanstvenicama razgovarale o daljnjem promicanju dojenja u Hrvatskoj te za nas izdvojile deset njihovih savjeta za dojenje:

U trudnoći

 • Razgovarajte sa što više drugih roditelja, sa svojom obitelji i prijateljima o njihovim iskustvima s dojenjem. To će vam pomoći razumjeti raznolikost iskustava i pomoći vam da dobijete realnu perspektivu.
 • Ako je moguće, sjednite uz prijateljicu ili rođakinju dok doji svoje dijete, kako biste saznali više o tome.

Nakon poroda (u bolnici i nakon povratka kući)

 • Ne zaboravite da je razvoj posebnog odnosa bliskosti s vašim djetetom najvažniji aspekt dojenja. 
 • Dojenje je praktična vještina, slično kao učenje plivanja – najvažniji su promatranje, iskustvo, praksa i podrška.
 • Ne postoje pravila o tome što je pravilno ili pogrešno. Saznajte što djeluje za vas i vaše dijete u okviru vaše obiteljske situacije.

Kasnije tijekom dojenačke dobi

 • Prepoznajte 'krizne situacije' u kojima ćete biti umorni, preplavljeni emocijama ili osjećati bol; nastojte ne donositi u takvim trenutcima brze odluke o prehrani djeteta i naglo prestati dojiti. Za početak uzmite telefon i potražite pomoć.
 • Imajte na umu koliko je korisno dobiti potporu od nekoga s iskustvom tko će vas saslušati, čuti vaše brige i dati vam podršku.
 • Od obitelji i prijatelja zatražite praktičnu pomoć u pripravljanju jela, brizi za drugu djecu i kućanskim poslovima, kako biste imali vremena za opuštanje sa svojom bebom.
 • Budite realni, biti majka i hraniti bebu velike su novosti u vašem životu.
 • Ako imate poteškoća s dojenjem, pokušajte pronaći nekoga tko će vam pomoći, povećati vam samopouzdanje, uz koga ćete se osjećati opušteno i tko može biti uz vas dok dojite. To može biti zdravstveni djelatnik, rođak ili prijatelj.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.