Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 30. studenoga 2019.

Za zdrave mališane: Trikovi za podizanje imuniteta

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kao i svake jeseni dočekao nas je i velik broj virusa i bakterija kojima su svakodnevno okruženi. Kako bi zaštitila svoje dijete i ojačala njegov imunološki sustav isprobaj nekoliko savjeta stručnjaka koji će ti pomoći zaštititi dijete od raznih mikroba koji negativno utječu na zdravlje

Unos tekućine u organizam

Za početak se pobrini da dijete unosi dovoljno tekućine u organizam, što kroz svakodnevnu prehranu, što u obliku voćnih sokova koji su bogati vitaminima te mlijeka i vode. Obavezno izbjegavaj pića s visokim udjelom šećera ili sladila. Konzumacijom šećera se s druge strane smanjuje broj i funkcija bijelih krvnih stanica koje pomažu kod borbe s raznim infekcijama i na taj se način povećava efikasnost imunološkog sustava. 

Smanji unos šećera

Šećer je odgovoran i za druge bolesti uključujući dijabetes i srčane probleme, pa umjesto proizvoda s visokim udjelom šećera djetetu radije ponudi voće ili voćni jogurt. Na taj način ćeš doprinijeti obrani od raznih infekcija i jačanju imuniteta. Djetetovom tijelu je potrebna određena količina nezasićenih masnih kiselina, kako bi moglo ostati zdravo jer one djeluju na jačanje imuniteta povećanjem aktivnosti bijelih krvnih stanica te štite tijelo za vrijeme reakcije na infekciju. 

slatkiši Možda te zanima... Znate li koliko šećera jede vaše dijete? Vrtić

Omega 3 masne kiseline

Neka dijete konzumira što više tune i lososa koji su prirodno bogati Omega 3 masnim kiselinama, a osim njih preporučuje se i konzumacija lanenog ulja koje se uvijek može dodati u žitarice ili zobenu kašu. Djeca koja konzumiraju pola šalice lanenog ulja na dan, imaju puno manje problema s respiratornim infekcijama. Esencijalne masne kiseline su zastupljene i u orašastim plodovima kao što su orah, pistacije ili lješnjak. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Prirodni preparati

Prirodni preparati koji vam mogu pomoći u jačanju imunološkog sustava djeteta su biljka ehinaceja koja djeluje stimulirajuće na imunološki sustav te ima antivirusno i protuupalno djelovanje. Ova biljka povećava broj leukocita i pojačava fagocitnu bakteriju. Konzumacijom matične mliječi potaknut će se regeneracija svih stanica u tijelu, a najbolji je naravno kolostrum koji se stvara u majčinim prsima. Svi se ti dodaci mogu pronaći u oblicima koji su djeci prihvatljivi zbog čega se preporučuje da ih djeca konzumiraju od najranije dobi. 

djeca zdravlje igra Možda te zanima... 10 savjeta kako jednostavno poboljšati dječji imunitet Vrtić

Jačanje imuniteta od najranije dobi

Rekreacija je isto tako poželjna od najranije dobi jer u velikoj mjeri doprinosi jačanju imuniteta, a umjerena tjelesna aktivnost potiče proizvodnju bijelih stanica. Boravak na svježem zraku je najbolji način za jačanje imuniteta kod djeteta pa pokušajte što više boraviti na otvorenom. 

Na psihički i fizički razvoj djeteta utječe dovoljno sna, a odgovarajuća količina sna pomaže i kod održavanja zdravlja i obrane od infekcija. Loš san s druge strane smanjuje otpornost organizma i povećava pojavu raznih infekcija te utječe na učinkovitost cjepiva.

Svakodnevna prehrana

Namirnice koje svakako trebaš uvrstiti u djetetovu svakodnevnu prehranu su papaja, mango, rajčica, krumpir, tikvice, limun, dinja, grejp, brokula, kelj, jagode, mango, rajčica, mrkva, proizvodi od soje, banane, marelica, luk, špinat i mahunarke. 

Dijete i povrće Možda te zanima... Koje su namirnice najbogatije vitaminima? Vrtić

Sve ove namirnice sadrže visoku razinu antioksidansa, enzima, minerala i vitamina koji jačaju imunitet. Preporučuje se i konzumacija žutog povrća jer sadrži karotenoide koji su prirodna tvar, a koja potiče imunološki sustav kao i proizvodnju bijelih krvnih stanica. 

Probiotici za djecu

Na tržištu se nalaze razni probiotici koji su namijenjeni djeci, a koji doprinose jačanju imuniteta na način da pomažu uspostaviti ravnotežu između dobrih i loših bakterija. Svi ti probiotici povećavaju fagocitozu koju bijele krvne stanice koriste za onesposobljavanje bakterija. Osim probiotika u organizam djeteta se savjetuje još unijeti što više cinka, vitamina E, vitamina D, vitamina C i selena.

vitamini Možda te zanima... Kada su djeci potrebni dodaci prehrani? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci