Beba Zdravlje i njega bebe 05. veljače 2018.

Probiotici: Zašto ih davati djeci od najranije dobi i zašto uz antibiotik

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Linex Baby je OTC lijek koji ima klinički dokazan učinak u liječenju proljeva i ostalih probavnih tegoba nastalih uslijed poremećaja ravnoteže crijevne mikrobiote

Ako novorođenim bebama tijekom prva tri mjeseca njihova života dajete probiotik one, prema tvrdnjama talijanskih znanstvenika, mogu imati manje problema s grčevima, regurgitacijom i zatvorom. Naime, upravo su to najčešći gastrointestinalni problemi kod tek rođenih beba do kojih dolazi zbog promjena načina i vrste prehrane, eventualno uzimanja nekih lijekova, a sve to posljedično može dovesti i do gubitka radnih dana za roditelje. 

U crijevima imamo oko 1000 vrsta bakterija, a jedna od najčešćih je Lactobacillus. U talijanskom se istraživanju koristio upravo soj iz roda Lactobacillus.

Bebe koje su koristile probiotik plakale su u prosjeku 38 minuta, dok su one bez probiotika plakale 71 minutu. Djeca koja su uzimala probiotike imala su regurgitaciju (vraćanje sadržaja) oko tri puta na dan za razliku od onih bez probiotika kod kojih se to događalo oko pet puta dnevno. 

Ravnoteža crijevne mikroflore

U prvim danima nakon rođenja jedan od najvažnijih koraka koji možete poduzeti, a koji će utjecati na zdravlje i što dugoročno može učiniti dobro vašoj bebi, jest osigurati pravilan razvoj i održavanje njezinog unutarnjeg ekosustava. Zdrav unutarnji ekosustav znači da beba ima odgovarajući sastav odnosno ravnotežu crijevne mikrobiote (mikroflore). Osim što drži patogene bakterije pod kontrolom, crijevna mikrobiota igra važnu ulogu kod probave majčinog mlijeka. 

Zbog mnogobrojnih nutrijenata kojima obiluje, majčino mlijeko je najbolja hrana za kvalitetan razvoj novorođenčeta, a jedna od njegovih bitnih sastavnica su i probiotici. Bebina crijeva tako postepeno postaju dom mnogobrojnim mikroorganizmima, a do odrasle dobi mogu sadržavati oko tisuću vrsta bakterija. Važnost raznolikosti sastava crijevne mikrobiote dokazana je u ispitivanjima. Mnoga su pokazala da poremećaj u ravnoteži bakterija može učiniti dijete podložnijim nekim bolestima i infekcijama.

Pri terapiji antibioticima gotovo uvijek dolazi do disbalansa u crijevnoj mikrobioti pa je stoga poželjno od prvog dana uzimanja antibiotika uzimati i probiotike, kako kod odraslih tako i kod djece. Antibiotici, naime, ubijaju i dobre i loše bakterije, pa se kao posljedica mogu javiti proljev, nadutost i zatvor. Probiotici mogu doprinijeti liječenju navedenih probavnih tegoba, ali mogu djelovati i preventivno ako ih se počne uzimati od prvog dana korištenja antibiotika. 

Linex Baby - klinički dokazan učinak u liječenju proljeva i ostalih probavnih tegoba

Iako se mnogi proizvodi danas deklariraju kao bogati probioticima, na hrvatskom tržištu postoji samo jedan probiotički proizvod za bebe koji ima status OTC lijeka te kao takav provjeren i strogo kontroliran sastav i kvalitetu sve do isteka roka trajanja. Linex Baby je OTC lijek koji ima klinički dokazan učinak u liječenju proljeva i ostalih probavnih tegoba nastalih uslijed poremećaja ravnoteže crijevne mikrobiote. Namijenjen je bebama i djeci, a bogat je bakterijama Bifidobacterium animalis subsp. lactis koje su i uobičajeno prisutne u tankom i debelom crijevu dojenčadi te se smatraju značajnim u ranom djetinjstvu. Probiotičke bakterije sprječavaju razmnožavanje štetnih bakterija, pomažu u održavanju normalne probave te pokretljivosti crijeva, kao i funkcije imunološkog sustava

Pati li dijete od proljeva, izuzetno je važno voditi računa i o nadoknadi tekućine i elektrolita, kako ne bi došlo do dehidracije. Linex Baby djeci se daje u obroku (umiješa se u dječju hranu) ili u napitku koji ne smije biti vruć (rastapa se u soku, vodi ili mlijeku) te se na taj način osim probiotika nadoknađuje i tekućina. 

Bifidobacterium animalis subsp. lactis najistraživaniji je probiotik u pedijatriji te su temeljito testirani njegovi učinci na modifikaciju crijevne mikrobiote, u prevenciji i kao dodatna terapija kod proljeva, te na funkciju imunosnog sustava. Dokazano je koristan kod smanjenja učestalosti i trajanja proljeva, infektivnog ili onog izazvanog antibioticima. 

Uz Linex Baby crijevna mikrobiota djece može vratiti ravnotežu ili ju zadržati, te spriječiti antibiotike da prouzrokuju probavne poteškoće.

Više o Linex proizvodima pročitajte ovdje

Plaćeni oglas o lijeku

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.