Vrtić Prehrana djeteta 22. rujna 2016.

3 omiljene dječje namirnice u kojima se skrivaju šećeri

dijete jede smijeh
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca najčešće jedu žitarice za doručak. Proizvodi od njih, raznovrsni po obliku, okusu i boji, pripremaju se brzo. Ali neke žitarice za djecu sadrže više šećera nego one za odrasle

Gazirani sokovi i druga zaslađena pića odavno su poznati izvori šećera, ali jedno novo američko istraživanje otkriva da ga dosta ima i u hrani koju jedu mala djeca. Mnogi roditelji ne shvaćaju da se u hranu bez masnoća stavlja šećer i da ne trebaju kupovati niskomasne proizvode.

Ovi proizvodi su vam možda promaknuli:

1. Niskomasni maslac od kikirikija

Proizvođači uklanjaju masnoću iz maslaca, a kako bi nadoknadili gubitak okusa, ubacuju u njega šećer. Mast koja se prirodno nalazi u maslacu je zdrava, pa se držite regularnih varijanti maslaca. Zdrav maslac od kikirikija sadrži kikiriki i malo soli.

Koje su dobre, a koje loše kalorije na dječjem jelovniku?

2. Žitarice za djecu

Djeca najčešće jedu žitarice za doručak. Proizvodi od njih, raznovrsni po obliku, okusu i boji, pripremaju se jednostavno i brzo. Ali neke žitarice za djecu sadrže više šećera nego one za odrasle, a posebno one čokoladne. Trebali biste kupovati žitarice s najviše pet grama šećera po obroku.

Znate li iz koje hrane djeca pojedu najviše šećera?

3. Zamrznuto i konzervirano voće

Šećer koji unesete jedući svježe voće je dobra stvar, jer sa sobom nosi i hranjive tvari i vlakna, zbog čega se osjećate sito. Konzervirano voće ima više šećera – osobito ako kupujete varijantu sa sirupom.

Deset savjeta za pravilnu prehranu djece

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.