Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 25. veljače 2020.

7 savjeta kako poboljšati imunitet djeteta, ali i cijele obitelji

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bolesti su sastavni dio dječjeg života i u nekim slučajevima ne postoji način da ih izbjegnete. Iako djeca jačaju imunitet kada se bore protiv uzročnika bolesti i prema mišljenju pedijatara sasvim je normalno da dijete šest do osam puta godišnje oboli od viroze, prehlade ili upale uha, ipak možete nešto učiniti da dijete bude što rjeđe bolesno. Donosimo sedam savjeta kako poboljšati dječji imunitet

1. Serviraj što više voća i povrća

"Mrkva, grašak, naranče, grejp, jagode – to su sve namirnice bogate vitaminom C i karotenoidima, važnim nutrijentima za jačanje imuniteta", objašnjava dr. William Sears u knjizi "The Family Nutrition". Fitonutrijenti mogu povećati proizvodnju leukocita i antitijela interferona koji organizmu pomažu u borbi protiv virusa i bakterija. Istraživanja su pokazala da prehrana bogata fitonutrijentima može organizmu pomoći u borbi protiv kroničnih bolesti poput raka ili bolesti srca. Pokušajte svom djetetu servirati pet porcija voća i povrća dnevno.

Ako imate sasvim malo dijete, koje još dojite, u tom razdoblju jedite mnogo raznovrsnog povrća i voća. Poznato je da dijete preko mlijeka može osjetiti razne okuse pa ako se tijekom razdoblja dojenja upozna s okusom brokule i cvjetače, vjerojatnije je da će to povrće prihvatiti i kada krenete s dohranom. Ako vaše dijete ne prihvaća neko voće i povrće, odnosno ne sviđa mu se okus, nastavite mu nuditi tu namirnicu. Nakon što nekoliko dana uzastopno proba po žlicu graška, nakon tjedan dana sigurno će htjeti pojesti dvije žlice.   

Koje su namirnice najbogatije vitaminima?

2. Osiguraj dovoljno sna

spavanje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Istraživanja su pokazala da manjak sna odrasle osobe može učiniti manje otpornima na bolesti, a isto vrijedi i za djecu", objašnjava dr. Kathi Kemper, direktorica Centra za holističku pedijatrijsku edukaciju i istraživanja u Bostonskoj dječjoj bolnici. Djeci u vrtiću može nedostajati sna jer im brojne aktivnosti mogu otežati spavanje. Novorođenčad treba 18 sati sna dnevno, manja djeca 12-13 sati, a predškolci oko 10 sati. Ako vaše dijete ne želi spavati tijekom dana, neka navečer ide ranije spavati.

Koliko je djetetu potrebno sna?

3. Doji dijete

Majčino mlijeko može u velikoj mjeri poboljšati djetetov imunitet i dijete zaštiti od upala grla, alergija, proljeva, urinarnih infekcija... Istraživanja su pokazala da dojenjem možete poboljšati rad mozga djeteta i zaštititi ga od dijabetesa, Chronove bolesti i kasnije u životu od nekih oblika raka. Gusta žućkasta tekućina kolostrum, koje se izlučuje prvih dana nakon poroda, izuzetno je bogata proteinima, sadrži vitamin A, vitamin E, karoten, mliječni šećer, a veoma važan sastojak kolostruma su imunoglobulini, leukociti i antitijela protiv virusa i bakterija koje novorođenče štiti od infekcija. Pedijatri preporučuju dojenje kroz cijelu prvu godinu, no ako to nije moguće, pokušajte dojiti dijete barem prva dva do tri mjeseca kako biste ojačali njegov imunitet.

Majčino mlijeko: najbolja hrana za vašu bebu

4. Vježbajte zajedno

tata, dijete, nogomet | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Istraživanja pokazuju da vježbanje kod odraslih povećava broj leukocitnih stanica čija je uloga regulacija upale, prepoznavanje i uništavanje stranih tijela – antigena i onesposobljavanje bakterija, a redovita tjelesna aktivnost može isto djelovati i na djecu. Kako bi vaše dijete steklo naviku redovnog vježbanja, budite im dobar uzor. Vježbajte s djecom umjesto da ih samo tjerate van da se igraju, a možete skupa voziti bicikl, planinariti, igrati košarku ili tenis.

Aktivna djeca su zdravija, uspješnija i popularnija

5. Bori se protiv mikroba

Iako borba protiv mikroba zapravo ne jača imunitet, u velikoj mjeri može ojačati dječju otpornost. Neka vaša djeca često peru ruke i to sapunom. Trebali biste posebno obratiti pažnju na higijenu prije i poslije svakog obroka, nakon igranja vani, puhanja nosa, nakon što su dirali životinje, bili na WC-u i nakon što su došli iz vrtića. Kada s djecom idete van, ponesite vlažne maramice za dezinfekciju. Kako biste djecu navikli da redovito peru ruke, nabavite im šarene ručnike vedrih boja i sapune zabavnih boja i mirisa. Pripazite i na četkice za zube.

"Ako vam se dijete razboli, odmah bacite četkicu. Dijete se ne može istim virusom zaraziti dva puta, ali virus može 'skakati' od četkice do četkice te tako zaraziti druge članove obitelji. Ako oboli od bakterijske infekcije, kao što je streptokok, može se ponovo zaraziti istom bakterijom. U tom slučaju, bacanjem četkice štitite i svoje dijete i svoju obitelj", kaže doktorica dentalne medicine Barbara Rich.

Naučite dijete kako prati zube

6. Ne izlaži dijete pasivnom pušenju

"Ako vi ili vaš suprug pušite, probajte prestati. Dim cigarete sadrži više od 4.000 toksina", objašnjava dr. sc. Beverly Kingsley, epidemiologinja u Uredu za pušenje i zdravlje u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti. Djeca su osjetljivija od odraslih na štetne učinke pasivnog pušenja jer brže dišu, a i dječji detoksikacijski sustav je manje razvijen.

pušenje dijete | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Pasivno pušenje kod djece povećava rizik od SIDS-a (sindroma iznenadne smrti dojenčeta), bronhitisa, upala uha i astme. Može negativno utjecati na inteligenciju i neurološki razvoj. Ako ne možete prestati pušiti, trudite se da pušite samo izvan kuće", kaže dr. Beverly Kingsley.

Je li vaše dijete pasivni pušač?

7. Nemoj bez razloga tražiti antibiotik

Antibiotici liječe samo bolesti uzrokovane bakterijama pa ne tražite od pedijatra da vašem djetetu propiše antibiotik za svaku prehladu i grlobolju. Većina dječjih bolesti uzrokovana je virusima. Neka istraživanja pokazala su da mnogi pedijatri pod pritiskom roditelja, koji misle da uzimanje tog lijeka neće djetetu štetiti, propisuju antibiotike i time zapravo naprave veću štetu nego korist. Rezultat toga jest da bakterije postaju otporne na antibiotike pa je primjerice mnogo teže izliječiti upalu uha jer bakterija više ne reagira na standardnu terapiju.

Postoji li alternativa antibioticima?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.