Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 06. studenoga 2017.

Dječje zarazne bolesti: simptomi i liječenje

bolesno dijete, temperatura
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vodene kozice, infekciozni eritem (peta bolest), ospice, šarlah i trodnevna groznica (šesta bolest) najčešće su zarazne bolesti koje se među djecom u kolektivu šire poprilično brzo. Neke od njih, zbog sličnih simptoma je ponekad u početku teško razlikovati

Vodene kozice

Vodene kozice su dječja osipna bolest koju karakterizira velika zaraznost. Kozice uzrokuje virus varicela-zoster i bolest se širi kapljičnim putem.  Inkubacija je između 10 i 20 dana, a  bolest započinje s pojavom povišene tjelesne temperature, malaksalosti i karakterističnog osipa u obliku malih crvenih točkica koje se ubrzo napune tekućinom stvarajući mjehuriće (vezikule). U liječenju se koriste kupke s dodatkom kalijeva permanganata ili losiona koji sadrže kamfor, mentol ili fenol.

Ospice

Virus ospica u organizam ulazi preko dišnog sustava i to kapljičnim putem iz nosa, usta ili grla zaražene osobe. Nakon tjedan do dva od izloženosti virusu dolazi do pojave prvih simptoma bolesti poput povišene temperature, gubitka apetita, malaksalosti te hunjavice, kašlja i grlobolje. Tijekom petog dana bolesti pojavljuje se karakterističan osip i to prvo iza ušiju i na čelu. Osip je sitno crven. Kod ove bolesti ne postoji specifična terapija osim u slučaju  eventualne bakterijske komplikacije koja se  liječi antibiotikom.

bolesno dijete Možda te zanima... Najčešće bolesti u vrtiću: Što očekivati i kako pomoći djetetu? Vrtić

Šarlah

Šarlah je bakterijska osipna bolest koju uzrokuje bakterija Streptococcus pyogenes odnosno  beta-hemolitički streptokok grupe A. Osip se obično pojavljuje nakon inkubacije od 3 do 5 dana i može trajati do tjedan dana. Osip zahvaća vrat, trup i ekstremitete. Infekcija šarlahom se dokazuje  mikrobiološkom obradom, a bolest se liječi odabranim antibioticima

Infekciozni eritem (peta bolest)

Peta bolest ili infektivni eritem  je infekcija humanim parvovirusom B19, koja uzrokuje blage opće simptome i mrljasti osip koji se prvo javlja na obrazima.  Peta bolest se širi kapljičnim putem, a inkubacija traje od 4 do 14 dana. Prvi simptomi sliče prehladi, blaga temperatura i lagana malaksalost. Nakon par dana na obrazima se pojavljuje vidno crveni eritem, a može trajati i do 10 dana. Liječenje Pete bolesti je simptomatsko i bolest najčešće prolazi bez ikakvih komplikacija. 

Možda te zanima... 7 savjeta kako poboljšati imunitet djeteta, ali i cijele obitelji Vrtić

Trodnevna groznica (šesta bolest)

Šesta bolest ili trodnevna groznica javlja se kod djece u dobi od 6 mjeseci do 3 godine,  a uzročnik joj je virus iz porodice Herpes virusa te ulazi u organizam preko sluznica gornjih dišnih putova. Razdoblje inkubacije traje 9 dana, a bolest počinje naglom visokom temperatura. Osim ovog, bolest nema drugih specifičnih simptoma. Visoka temperatura traje 3 do 4 dana, a zatim  pada nakon čega se pojavljuje osip po vratu i trupu koji se širi na lice, ruke i noge. Kod ove bolesti glavni lijek su sirupi za skidanje temperature, a treba voditi računa o tome da dijete ne dehidrira.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.