Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 25. studenoga 2023.

Što sve djeca trebaju vidjeti da bi se osjećala voljena?

Foto: Freepik stvari koje djeca trebaju vidjeti od roditelja
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Psihologinja Lynee Jordan je podijelila šest stvari koje djeca trebaju vidjeti da roditelji rade kako bi se osjećala voljena

Volite svoje dijete bezuvjetno. Ipak, kao što svaki zauzeti roditelj zna, ponekad zna biti teško pronaći vremena za disanje, a kamoli pokazati djetetu koliko ga obožavate.

Možda te zanima... 7 stvari koje će djeca pamtiti o roditeljima kad odrastu Roditelji

Srećom, postoje neke jednostavne stvari koje možete uključiti u svoju dnevnu rutinu, a koje će utješiti vaše dijete i uvjeriti ga u vaše osjećaje prema njoj/njemu. Pročitajte koje je stvari izdvojila psihologinja Lynee Jordan:

1. Pospremi svoj mobitel

U današnje vrijeme, život bez pametnih telefona bio bi jednostavno čudan. Ipak, važno je odvojiti vrijeme koje provodite na društvenim mrežama ili provjeravate svoj mail kako biste se u potpunosti fokusirali na svoje dijete. "S vremena na vrijeme, važno je dati potpunu, nepodijeljenu pažnju djetetu. No, isto tako je važno balansirate to s time da dijete nauči kako pažnju često mora dijeliti s drugima, uključujući i mobitele i tablete", objašnjava dr. Jordan. 

tata sin mobitel Možda te zanima... Dok su roditelji na mobitelu, djeca se osjećaju nebitno Roditelji

2. Provedi kvalitetno vrijeme sa svakim djetetom 

Ovo se odnosi na roditelje koji imaju više od jednog djeteta. Važno je posvetiti kvalitetno vrijeme svakom djetetu posebno, čak i ako se radi o 15 minuta dnevno: tih 15 minuta djetetu puno znači i zbog toga zna koliko vam je važno. "Budite specifični kako bi vaše dijete bilo svjesno da ste odvojili vrijeme samo za nju/njega", govori dr. Jordan. To mogu biti jednostavne stvari, poput čitanja priče za laku noć ili zajedničkog cjelodnevnog izleta, ako imate vremena. 

3. Odredi granice

Možda će zvučati čudno, ali kućna pravila i granice zapravo pomažu djetetu da se osjeća sigurno i utješeno...čak i onda kad se žali oko toga da mora ići na spavanje prerano ili zbog toga jer mora ostati za stolom dok svi ne završe s jelom. Dr. Jordan objašnjava: "Važno je imati neki sistem i pravila kako bi svi znali što se očekuje od njih. Ravnoteža između fleksibilnosti i granica zapravo znači sretnije i sigurnije djetinjstvo."

mama, kći Možda te zanima... Važnost granica u odgoju djece Roditelji

4. Igraj se s djetetom

igra, djeca, tata, igračke | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Od bojanja do modeliranja, vaše će dijete još više uživati u svojim aktivnostima ako se i vi pridružite. "Igra s djetetom pomaže vam da se još više povežete s djetetom, ali i da potvrdite djetetu da ga volite", govori dr. Jordan i dodaje kako je najbolje sudjelovati u onoj igri u kojoj i sami uživate jer će samim time biti zabavnije i za vas i za dijete. 

5. Nemoj prekidati dijete

Ponekad djeca puno govore. PUNO. No, čak i ako vas vaše dijete po stoti put pita isto pitanje - važno je da ga ne prekidate. "Pozorno slušanje je jako važno za dijete. U redu je ako prekinete dijete dok raspravljate o nekoj temi, ali svejedno dopustite djetetu da završi s onime što govori", objašnjava dr. Jordan. 

Možda te zanima... 3 stvari koje trebaš zapamtiti kad slušaš svoje dijete Vrtić

6. Potrudi se upoznati djetetove prijatelje

Neki od prijatelja vašeg djeteta mogu biti 'pomalo' iritantni (posebno oni koji jednostavno odbijaju dijeliti). No, ako organizirate igre i druženja i pokazujete interes za prijatelje svog djeteta - pokazujete djetetu i koliko vam je stalo. "Djetetu puno znači ako pozivate njezine/njegove prijatelje na igru i ako se trudite upoznati ih. Sve je to dio naše uključenosti u živote naše djece", zaključuje dr. Jordan. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.