Trudnoća Trudnica 24. prosinca 2023.

Danas je riba na meniju? Evo koju trudnice i djeca smiju jesti, a koju moraju izbjegavati

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U novim smjernicama za prehranu trudnica riba je podijeljena u tri kategorije, a trudnicama i maloj djeci savjetuje se izbjegavanje ribe s visokim udjelom žive

Zagađenje živom pretvorilo je neke vrste ribe u potencijalno opasne namirnice koje mogu imati negativan utjecaj na živčani sustav djeteta i stoga se ne preporučuju tijekom trudnoće i dojenja. Živa je teški metal prirodno prisutan u okolišu. Glavni izvori uključuju izgaranje fosilnih goriva (posebno ugljena) i bacanje pepela u komunalne vode. Živa se javlja u nekoliko oblika, od kojih je najopasnija metil-živa. U morima, jezerima i rijekama živa se pretvara u metil-živu koja dospijeva u ribu, posebno u velike predatore. Riba i proizvodi od ribe su glavni, ako ne i jedini izvor metil-žive prisutne u ljudskom tijelu.

Važnost folne kiseline u trudnoći

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) i Agencija za zaštitu okoliša izdali su još 2004. godine zajedničko upozorenje koje se odnosi na trudnice, dojilje, žene koje nastoje zanijeti te djecu. U upozorenju je stajalo kako te rizične skupine trebaju izbjegavati ribu i plodove mora koji sadrže povišenu koncentraciju žive. Poglavito se mislilo na velike ribe koje dugo žive, poput morskog psa, sabljarke, skuše, tune.

trudnica losos Možda te zanima... Losos u trudnoći smanjuje rizik od astme? Trudnoća

Ove je godine krovna američka organizacija za hranu i lijekove, FDA, objavila dugo očekivane smjernice za siguran unos ribe u trudnoći. Naime, upozorenje za trudnice i malu djecu da u prehrani izbjegavaju ribu s visokim udjelom žive na snazi je već više od deset godina, međutim, nove američke smjernice daju konkretne preporuke za konzumaciju ribe.

Plan prehrane za zdravu trudnoću

Možda te zanima... 6 najvažnijih nutrijenata za rast i razvoj bebe u trbuhu Trudnoća

Podjela ribe u tri kategorije

Novitet u američkim smjernicama jest podjela vrsta riba na tri kategorije: najbolji izbor, dobar izbor i vrste koje valja izbjegavati u trudnoći.

Na popisu riba koje valja izbjegavati nalazi se sedam ribljih vrsta: kraljevska skuša (Scomberomorus cavalla; king mackerel), ribe iz porodice Istiophoridae (marlin), atlantski zrcalar (Hoplostethus atlanticus; orange roughy), morski pas, sabljarka, tuna (Thunnus  obesus) i ribe iz porodice Malacanthidae (eng tilefish). 

Zašto trudnice ne smiju jesti pršut i sir?

Na popisu najboljeg ribljeg izbora, odnosno ribe koju se savjetuje unositi 2 do 3 serviranja tjedno, nalaze se srdele, inćuni, bakalar, oslić, losos, pastrva, škampi, ali i određene vrste tune poput tune latinskog naziva Katsuwonus pelamis (eng skipjack).

Tune poput Thunnus alalunga te kod nas popularne tune sa žutom perajom na popisu su dobrih odabira i njihova se konzumacija preporučuje jednom tjedno. 

tuna, tunjevina, konzerva Možda te zanima... Smiju li trudnice jesti tunjevinu? Trudnoća