Vrtić Prehrana djeteta 18. srpnja 2018.

Američki dvogodišnjaci jedu više šećera nego što smiju odrasli

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nedavno američko istraživanje otkrilo je zabrinjavajuće podatke - dodani šećer postao je glavni sastojak u prehrani velike većine djece, gotovo pa od samog rođenja. Pitali smo nutricionisticu Hrvojku Becker kakvo je stanje u Hrvatskoj

Šećer je postao glavni sastojak u prehrani prosječnog Amerikanca, čak i prije navršene prve godine života. Do vremena kada su bebe stare između 19 i 24 mjeseca - prosječno konzumiraju više od sedam žličica dodanog šećera - što prelazi preporučenu dnevnu dozu za odrasle osobe. 

slatkiši Možda te zanima... Znate li koliko šećera jede vaše dijete? Vrtić

Nedavno istraživanje proučavalo je više od 800 djece između šest i 24 mjeseca starosti, čiji su roditelji bilježili sve što je njihovo dijete jelo tijekom dana. Otkrili su: 

  • 85 posto djece konzumiralo je dodani šećer svaki dan
  • oko 60 posto beba između 6 i 11 mjeseci na dan prosječno konzumira gotovo jednu žličicu dodanog šećera
  • 98 posto beba između 12 i 18 mjeseci dnevno prosječno konzumira 5.5 žličica dodanog šećera
  • 99 posto beba između 19 i 24 mjeseca svakodnevno prosječno konzumira više od sedam žličica dodanog šećera 

Što kažu mame na forumu Klokanice: Kada je vrijeme za prve slatkiše?

dijete slatkiši čokolada | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Američka udruga za srce preporučuje ne više od šest žličica (25 grama) za odrasle žene i djecu između dvije i 19 godina te ne više od devet žličica za odrasle muškarce. "Ovo je prvi puta da smo gledali konzumaciju dodanog šećera među dvogodišnjacima i djecom mlađom od dvije godine", rekla je nutricionistica i autorica istraživanja Kirsten Herrick. Istraživači su proučavali namirnice koje sadrže dodani šećer: šećernu trsku, kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze, med i druge oblike šećera, ali ne i prirodni šećer poput voća, povrća i mlijeka.

beba hrana dohrana Možda te zanima... Treba li dodavati sol ili šećer u bebinu hranu? Beba

Istraživači ističu kako je prehrana koja sadrži visoki udio dodanog šećera povezana je s astmom, zubnim karijesom i debljinom, kao i sa bolestima srca, visokim kolesterolom i visokim krvnim tlakom. Iako ne postoji značajna razlika između prirodnog i dodanog šećera - nutricionisti vjeruju kako je dodani šećer štetniji jer je najčešće bez nutritivnih vrijednosti, poput vlakana i vitamina, kojih u prirodnom šećeru ima. 

"Najjednostavniji način da smanjite dodani šećer u svojoj i dječjoj prehrani je da izabirete hranu za koju znate da ga nema - poput svježeg voća i povrća", dodaje nutricionistica. 

Što kaže naša nutricionistica?

Hrvojka Becker, nutricionistica i inženjerka prehrambene tehnologije, ističe kako Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u novim smjernicama iz 2015. godine predlaže da, i odraslima i djeci, dnevni unos slobodnih šećera bude manji od 10 posto od ukupnog unosa energije. Čak se preporučuje i dodatno smanjenje ispod 5 posto od ukupnog unosa energije. Slobodni šećeri u navedenim smjernicama odnose se na monosaharide (kao što su glukoza i fruktoza) i disaharide (kao što je sukroza ili stolni šećer), koje proizvođač, kuhar-ica, potrošač, dodaje hrani i pićima, kao i šećeri koji se prirodno nalaze u medu, sirupima, voćnim sokovima i koncentratima voćnih sokova.

Dijete jede hrana Možda te zanima... 6 namirnica koje djeca ne smiju jesti često Vrtić

Također dodaje kako se smjernice WHO-a ne odnose se na šećere u svježem voću i povrću, i šećerima u mlijeku, jer nema prikupljenih dokaza koji bi govorili o uzgrednim učincima u konzumaciji takvih vrsta šećera.

"2010. godine EFSA je objavila znanstveno mišljenje o referentnim vrijednostima za ugljikohidrate i prehrambena vlakna, koje je obuhvaćalo i šećere. U to vrijeme nije bilo dovoljno znanstvenih dokaza da bi se postavila gornja granica dnevnog unosa ukupnih i dodanih šećera. No, kako u zadnje vrijeme sve više raste interes javnosti za utjecaj konzumacije šećera iz hrane i pića na javno zdravlje, te na zahtjev Danske, Finske, Islanda, Norveške i Švedske, EFSA je započela izradu znanstvenog mišljenja o dnevnom unosu dodanih šećera u hrani koje bi trebalo biti završeno početkom 2020. godine", objašnjava.

Kakvo je stanje u Hrvatskoj?

"U Republici Hrvatskoj se prehrana djece u vrtićima još uvijek temelji na programu iz 2007.godine pod službenim nazivom Izmjene i dopune Programa zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima NN 121/2007. Prema njemu, jednostavni šećeri kod djece od 1-3 godine trebaju sačinjavati <10% ukupnog dnevnog energetskog unosa ili biti zastupljeni u prehrani u količini manjoj od 30 g/dan. Pritom se misli na jednostavne šećere koji su dodani hrani i pićima, a nisu porijeklom iz mlijeka i mliječnih proizvoda", objašnjava nutricionistica Hrvojka Becker.

djeca slatkiši Možda te zanima... Kada je vrijeme za prve slatkiše? Vrtić

Ona naglašava kako se kod djece do jedne godine ne preporučuje dodatak jednostavnih šećera u hranu i pića. "Djeca do 6 mjeseci starosti potrebe za ugljikohidratima (uglavnom laktoza) zadovoljavaju iz majčinog mlijeka (6,8g/100g mlijeka) ili mliječnih formula (4 – 7 g/100mL). Djeca iznad 6 mjeseci starosti ove potrebe zadovoljavaju uvođenjem dohrane i to iz prirodno prisutnih šećera u žitaricama, voću, povrću i mlijeku i mliječnim proizvodima", govori i dodaje kako se dodatak šećera kod dohrane ne preporučuje, kao ni dodatak meda, zbog rizika razvoja pretilosti, kardiovaskularnih bolesti i oštećenja zubiju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci