Beba Dohrana 20. travnja 2018.

Bebe više vole slatku hranu?

beba jede prehrana dohrana
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad dijete navrši šest mjeseci počinje novo razdoblje u njegovoj prehrani, intenzivno se razvija osjet okusa pa je bitno pustiti dijete da se navikne na prirodne okuse hrane

U periodu od 6 do 12 mjeseci intenzivno se razvija osjet okusa vaše bebe, pa je jako važno da dobiva kvalitetnu i raznovrsnu hranu. Namirnice koje mu sada počnete davati u velikoj mjeri utjecat će na njegovu prehranu u budućnosti. Kratko rečeno, već sada možete naučiti dijete da zavoli zdrave namirnice. Kako znati kad je dijete spremno za uvođenje krute hrane?

Prehrana pomoću žličice posebno je iskustvo za vašeg mališana (ali i za vas). Nemojte žuriti, već polako počnite s uvođenjem novih okusa: prvo mu ponudite mliječne kašice, a onda prijeđite na one od pasiranog voća i povrća. S obzirom na to da sve bebe više vole slatko od slanog, vjerojatno ćete imati problema s uvođenjem kašica od povrća u njegovu prehranu. Zato vam savjetujemo da počnete s povrćem slatkastog okusa (mrkva, krumpir, slatka bundeva). Treba li hrana za bebe uvijek biti svježe pripremljena?

beba dohrana Možda te zanima... S čime započeti dohranu i kako dalje uvoditi namirnice? Beba

Treba li dodavati sol i šećer u hranu?

U ovom uzrastu gubi se “refleks guranja hrane”, tako da vaša beba neće više jezikom gurati hranu van, već će biti sposobna progutati ju. A da bi se bebin osjet okusa pravilno razvijao, nemojte u njezinu hranu dodavati sol i šećer. Pustite je da se navikne na prirodne okuse hrane.

Čim vaše dijete počne puzati, bit će mu potrebno više energije, pa je to vrijeme da mu počnete davati raznovrsniju hranu (voće, povrće, meso, žitarice). Međutim, sve do uzrasta od godinu dana, beba i dalje treba dnevno dobivati najmanje 500 ml mlijeka (adaptiranog ili majčinog), raspoređenog u tri obroka (ujutro, poslijepodne, pred spavanje). 

beba jede dohrana Možda te zanima... Hrana koju ne smijete davati djeci mlađoj od godinu dana Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.