Trudnoća Vodič kroz prehranu u trudnoći 20. ožujka 2017.

Bebe mogu okusiti jedete li slatko, gorko ili kiselo

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Beba već u trbuhu ima razvijeno osjetilo okusa, a najviše joj se sviđa sladak okus. Stručnjaci vjeruju da se oko 14. tjedna trudnoće javlja osjetilo okusa

Istraživanja pokazuju da fetus češće guta slatko, a broj gutanja će se smanjiti uz gorak i kiseo okus.

Zašto djeca vole slatko?

Ljudi imaju preko 20 receptora za gorko, ali samo jedan receptor za slatko. Sklonost slatkom vodi ljudska bića prema izvorima ugljikohidrata, odnosno energije. Prelaskom iz djetinjstva u odraslu dob ta sklonost slabi te se pretpostavlja da se ovo događa paralelno sa završetkom perioda intenzivnog rasta i razvoja itd.

Ipak, u trudnoći treba izbjegavati konzumaciju šećera i rafiniranih proizvoda ili barem njihov unos svesti na minimum. Puno je bolje jesti crnu umjesto obične čokolada jer u trudnoći doprinosi zdravlju krvožilnog sustava fetusa. Komadić tamne čokolade dnevno može smanjiti rizik za nastanak preklampsije, stanja kod kojeg se kod trudnica s normalnim krvnim tlakom naglo pojavi opasan visoki krvni tlak.

Znanstvena studija pokazala kako djeca razviju okus

U studiji koja je rađena na Sveučilištu u Floridi dokazano je da se okusi prenose s majke na bebu preko amnionske tekućine

'Okusi kao što su vanilija, mrkva, češnjak, anis ili mentol dokazano se prenose preko amnionske tekućine ili majčinog mlijeka', tvrdi autorica studije Julie Mennella.

beba hrana | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Trudnice koje su sudjelovale u istraživanju bile su podijeljene u tri grupe. Jedna grupa budućih mama pila je sok od mrkve svaki dan tijekom trudnoće, druga je činila isto za vrijeme dojenja, a treća je izbjegavala u potpunosti jesti mrkvu ili piti njezin sok.

Kada su njihove bebe počeli jesti krutu hranu, znanstvenici su mališanima davali žitarice napravljene s vodom ili mrkvinim sokom. Rezultati su pokazali da bebe koje su dobivale mrkvu preko amnionske tekućine ili majčina mlijeka, više jedu žitarice s mrkvinim sokom od beba koje nisu imale prilike okusiti mrkvicu preko mame.

Beba već u trbuhu uči voljeti hranu

U trudnoći se često pojavi neopisiva žudnja za određenom hranom. Znači li to da će beba obožavati kiselo ako je mama tijekom trudnoće jela krastavce i zelje? Hranjive tvari iz hrane kroz amnionsku tekućinu dolaze do fetusa koji oko 20. tjedna počinje osjećati okuse, ali i mirise poput dima cigareta.

Nakon što se dijete rodi, mame uglavnom hrane bebe onime što i same jedu, pa govorimo o prirodnom načinu upoznavanja beba s hranom i okusima s kojima će se susretati tijekom života. Najvažnija su prva četiri mjeseca života jer je u ovom periodu mozak, koji se i dalje razvija, pojačano osjetljiv na okolišne čimbenike te se osnovnim okusima dodjeljuje hedonistička ocjena.

To ne znači da je potrebno što ranije započeti s uvođenjem krute hrane u prehranu dojenčadi – dojenčad se upoznaje s okusima i aromama preko majčina mlijeka odnosno hrane za dojenčad. Ipak, od samog okusa hrane puno ja važnije da trudnice i dojilje unose hranjive tvari za razvoj i rast djeteta, a Almagea PRENATAL OMEGA3+ kao dodatak prehrani sadrži iznimno važne omega-3 masne kiseline, željezo i folnu kiselinu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.