Vrtić Prehrana djeteta 26. travnja 2018.

Znate li koje sve sastojke međuobrok treba sadržavati?

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Osmišljavajući i prateći određeni režim prehrane, i svoj i svoga djeteta, česta nam je greška što zaboravljamo međuobroke. Iako količinom manji, velik su čimbenik u regulaciji metabolizma.

Međuobroci nam pomažu održati razinu šećera u krvi i tako sprečavaju pad energije, uz njihovu pomoć izbjegavamo prejedanje (što se često dogodi nakon pregladnjivanja) i oni su prilika da konzumiramo nutrijente koje nismo u dovoljnoj količini unijeli u glavnim obrocima. Pravila o pet obroka dnevno posebno se valja držati u prehrani djeteta jer njegov organizam nije u stanju odjednom primiti i iskoristiti veću količinu hrane, a i energetske potrebe su mu specifične ovisno o aktivnosti i dobi.

Što dječji međuobrok (užina) treba sadržavati

Kao i kod odraslih, glavno pravilo je raznolikost. Kad se dijete polako prestaje hraniti isključivo (majčinim) mlijekom, polako i ravnomjerno uvodimo osnovne grupe namirnica. Koje u početku najčešće kombiniramo baš s mlijekom, namirnicom koja je djetetu najpoznatija, ali i međusobno.

Američka pedijatrijska akademija tako preporučuje kao zdrav međuobrok za dijete nakon godine dana ove sastojke:

  • Svježe voće: jabuke, banane, breskve, nektarine, kruške – izrezane na male komade; trešnje, grožđe, šljive – očišćene, sitno narezane ili zdrobljene; naranče i grejp – mekši dijelovi, u komadićima; jagode
  • Sušeno voće: jabuke, marelice, breskve – otkoštene, narezane; datulje, šljive – otkoštene, narezane; grožđice i brusnice;jagode
  • Povrće: mrkva, mahune – dobro kuhani, usitnjeni; karfiol, brokula – kuhani na pari; slatki krumpir (batat); grašak – zgnječen; špinat – kao pire; avokado – izrezan na male kockice
  • Mliječni proizvodi sir – izrezan na kockice ili nariban; svježi sir; jogurt, mliječni deserti, kravlje mlijeko i zamjene (bademovo, rižino itd.)
  • Kruh i žitarice: pšenični kruh cjelovitog zrna; krekeri – graham, punozrnati; žitarice punog zrna
  • Nemasni proteini: riba: tuna, losos, bijela riba; maslac od kikirikija ili nekog drugog orašastog voća; slanutak – kuhan na pari i zgnječen; tofu – u kockicama ili kao namaz; tvrdo kuhana jaja

via GIPHY

Kako stvoriti naviku

Uz odabir hranjivih sastojaka i količine, za djecu je jako važno da užinu imaju uvijek u isto vrijeme u danu, tako će im taj važan obrok postati dio dnevne rutine. Također je poželjno da taj obrok konzumiraju sjedeći, po mogućnosti za stolom, da bi ga dobro probavili. Kako biste ih nagovorili na taj obrok koji smatrate nutritivno vrijednim, dajte im da sami biraju između nekoliko opcija, kao što to čini mama Ivana. Međuobroke sam uvijek posluživala i nudila, a isto je i u vrtiću, tako da su oni mojoj djeci lako postali navika, oduvijek im je to normalno. Stariji sin dobro prihvaća voćne međuobroke, a mlađi ih odbija, ali rado uzme krekere od cjelovitog brašna ili pira. Međuobroke biraju sami, ali unutar okvira koji im je ponuđen, rekla nam je Ivana O. iz Zagreba. Također, dobra je taktika da djeci date primjer, tj. da zajedno s njima pojedete svoj međuobrok. 

Međuobrok za van

Idealna je situacija pripremiti međuobrok netom prije konzumacije. No,što kad nemamo vremena za pripremu dječjeg međuobroka ili smo na putovanju? Ako govorimo malom djetetu, priprema hrane za putovanje zahtjevan je zadatak. Osim samog kuhanja moramo voditi računa i o posudi za pakiranje, njenoj kvaliteti i zapremini. Naravno, doziranje je lakše kad imate više malih doza.

Najveći je izazov osigurati da vaša brižno pripremljena hrana na putu bude sigurna od kvarenja jer svi znamo za onu preporuku o hladnom i tamnom mjestu za čuvanje hrane. Što osobito vrijedi za mliječne proizvode, koji su vrlo kvarljivi na višim temperaturama. Nije praktično uokolo nositi prijenosni hladnjak, osobito ako ne putujete autom, stoga po gotovu mliječnu kašicu možemo samo u trgovinu u mjestu gdje se trenutno nalazimo ili smo na proputovanju. Pri izboru proizvoda jedino nam može biti problem ako smo u inozemstvu, jer tamo možda nećemo pronaći hrvatski brend kojem vjerujemo.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.