Školarci Zdravlje osnovnoškolca 04. srpnja 2016.

Prekomjeran unos soli i šećera teme su o kojima treba educirati djecu

vrtim
Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vrtim Zdravi Film projekt je s ciljem edukacije sedmaša o važnosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti te stvaranje zdravih navika koje su ključne za prevenciju najraširenijih bolesti današnjice poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i astme

Peta sezona edukativnog projekta Vrtim Zdravi Film, u kojoj je sudjelovalo preko 4.200 djece iz 89 osnovnih škola diljem Hrvatske, uspješno je privedena kraju. Projekt su u školama provodili profesori tjelesne i zdravstvene kulture, koji su učenicima prenijeli osnovna znanja o pravilnoj prehrani, planiranju prehrane, utjecaju hrane na zdravlje te savjete kako praktično primijeniti stečena znanja. Učenici su nakon edukacije unaprijedili znanje za ukupno 13,35%.

Deset savjeta za pravilnu prehranu djece

Važnost pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti

Vrtim Zdravi Film projekt je kojeg zajedno provode Hrvatski školski sportski savez i tvrtka Nestlé. Glavni cilj projekta je edukacija sedmaša o važnosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti te stvaranje zdravih navika, a koje su ključne za prevenciju najraširenijih bolesti današnjice poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i astme

vrtim | Author: Promo Foto: Promo

"Hrvatski program Vrtim Zdravi Film dio je globalne Nestlé inicijative Healthy Kids (Zdrava djeca), koja se provodi u 80 zemalja i uključuje više od 300 partnera – sportskih udruženja, nutricionista, javno-zdravstvenih institucija, koji ulažu značajne napore kako bi educirali 7,5 milijuna djece godišnje o ovim važnim temama. Vrtim Zdravi Film je do sada u Hrvatskoj obuhvatio više od 12.500 učenika iz svih županija. Projekt se, također, provodi i u Srbiji te Bosni i Hercegovini, a ukupan broj djece iz regije koja su imala koristi od edukacije danas je veći od 30.000. Posebnost ovog projekta je u tome što isključuje bilo kakvu promociju proizvoda kompanije te je, promatrano na uzorku, najopsežniji program takve vrste u regiji'', poručila je Irena Kurtanjek, voditeljica projekta za regiju - Nestlé Adriatic.  

'Svi zajedno trebamo utjecati na stvaranje pozitivnih životnih navika'

U sklopu projekta Hrvatski zavod za javno zdravstvo i ove je sezone proveo Istraživanje o znanju, stavovima i navikama učenika sedmih razreda prije i nakon edukacije.

Zašto nije dobro djeci davati flips i paštetu?

"Rezultati istraživanja pokazali su kako je ukupna razina znanja učenika o prehrani i tjelesnoj aktivnosti prije edukacije bila nezadovoljavajuća te kako su učenici u velikoj mjeri opterećeni i nezadovoljni svojom tjelesnom težinom. Prehrambene navike, neadekvatna tjelesna aktivnost i svijest o vlastitom tijelu područja su u kojima su utvrđeni brojni problemi i odstupanja od preporuka stručnjaka. Dodatno, pokazalo se kako se više trebamo posvetiti temama kao što su prekomjeran unos soli i šećera - gotovo polovica testiranih učenika nije dala točne odgovore na pitanja vezana uz tu tematiku“, izjavila je dr. sc. Dijana Mayer, dr. med., spec. epidemiologije iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te je dodala da "daljnje zajedničko djelovanje javnog i privatnog sektora nužno je kako bismo svi zajedno utjecali na stvaranje pozitivnih životnih navika i prevenciju pretilosti, koja je jedan od vodećih javno-zdravstvenih problema današnjice.“

Sedam najvećih grešaka zbog kojih nam se djeca debljaju

Aktivni su manje od preporučenih 60 minuta dnevno

Nakon edukacije 77% učenika znalo je da tanjur pravilne prehrane treba sadržavati voće, povrće, žitarice, proteine, mlijeko, vodu i masti te je njih preko 80% znalo zašto su cjelovite žitarice bolje od prerađenih. Kada je riječ o tjelesnoj aktivnosti rezultati su pokazali kako je više od 80% sedmaša nedovoljno tjelesno aktivno odnosno aktivni su manje od preporučenih 60 minuta dnevno. S druge strane, njih preko 53% nekom vrstom tjelesne aktivnosti bavi se tri ili manje puta tjedno, što je nedovoljno za djecu u toj fazi razvoja. Dodatno, manje o 50% učenika zadovoljno je svojom trenutnom tjelesnom težinom dok njih oko 29% smatra da je debelo i da bi trebalo smršaviti. 

Aktivna djeca su zdravija, uspješnija i popularnija

Nakon edukacije 77% učenika znalo je da tanjur pravilne prehrane treba sadržavati voće, povrće, žitarice, proteine, mlijeko, vodu i masti te je njih preko 80% znalo zašto su cjelovite žitarice bolje od prerađenih.

U sklopu projekta značajna postignuća ostvarili su učenici OŠ Čista Velika, koji su nagrađeni za najveći pomak u znanju od čak 44.10% te učenici OŠ A. Mihanovića iz Klanjca, koji su nagrađeni za najbolji kreativni uradak na temu zdravih recepata. Učenice osnovne škole B. Tonija iz Samobora te učenici osnovne škole Rakitje iz Svete Nedelje nagrađeni su za najbolja ostvarenja u sportu. 

Dobrobiti vježbanja u predškolskoj dobi

Važnost projekta Vrtim Zdravi Film prepoznali su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje te Hrvatski zavod za javno zdravstvo,

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.