Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 13. travnja 2016.

Zbog slatkog čaja zubići su puni karijesa!

dječak bočica
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dvogodišnje dijete pije čaj prije spavanja

Moje dijete ima dvije godine i navikao se na slatki čaj! Pije ga do te mjere da se dižemo 3 do 4 puta po noći jer jednostavno iz neke navike pije i, naravno, puno mokri. Međutim njegovi zubići su puni karijesa, iako ih redovito perem i ne znam hoće li se to uspjeti zaliječiti jer su već potamnili, svaki zubić na pola je taman. Sad sam strogo odlučila da ne može više dobivati čaj i on sad ima ispade bijesa, baca bočicu s vodom i ne želi je. Danas je prošlo prvo popodne da je zaspao u kinderbetu nakon 20 minuta vrištanja i plakanja! Što da radim?

Kod vašeg djeteta je nažalost šteta po zdravlje zubića već učinjena, ali nikada nije kasno početi s preventivnim metodama. Poznato je da je kod djece koja često, a pogotovo noću konzumiraju zaslađene napitke, prisutan takozvani "karijes bočice" koji zahvaća sve zubiće i izgleda kao smeđe mrlje koje može pratiti i mrvljenje, odnosno odlamanje komadića zuba, a nastaje zbog neprestanog doticaja zubi sa štetnim bakterijama koje uzrokuju karijes.

Kako točno izgleda karijes bočice?

dječak bočica | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Najvažnije je zato maknuti uzrok problema, što ste već učinili, no to je dugotrajan proces i ne baš ugodan za roditelje jer je kod djece tu naviku teško ukinuti. Savjetujem vam da budete uporni i ne odustanete, djetetu dajte samo vodu umjesto zaslađenih napitaka.

Kako odabrati dječju četkicu za zube?

Što se tiče prevencije karijesa, tu ponovno nastupate vi kao roditelj, a to znači da dijete mora oprati zube minimalno dva puta dnevno, misleći pri tom da vi uzmete četkicu i operete djetetu zube. Dijete bi trebalo prvi puta posjetiti stomatologa između prve i druge godine života i u toj posjeti dijete se upoznaje s novim prostorom, a roditelj dobiva upute o preventivnim metodama.

Kako kod djece nastaje karijes?

Mliječni zubi se popravljaju jednako kao i trajni jer je njihova uloga, osim estetske i fonetske, bitna i za žvakanje, kao i za čuvanje mjesta za trajnog nasljednika. Zato je potrebno postojeće karijese popraviti i redovito dolaziti na kontrolne preglede svaka tri mjeseca.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.