Vrtić Prehrana djeteta 28. srpnja 2023.

Ljeto je i svi se slade, ali kad je pravo vrijeme za djetetov prvi sladoled?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sladoled je prava ljetna slastica koju svi obožavaju, mnogi roditelji se pitaju kad je vrijeme za prvi sladoled

Neizostavni je dio ljetne prehrane i sladoled pa je često pitanje kad se on može dati i onima najmanjima. Naime, točne preporuke nema, no zbog većeg sadržaja šećera i temperature proizvoda ne savjetuje se davati ga djetetu prije navršenih godinu dana, pa čak i nešto kasnije, objašnjava nutricionistica Tena Niseteo.

beba lizalica slatkiši Možda te zanima... Kada bebi ponuditi slatkiše? Roditelji

U prvoj godini prehranu treba bazirati na prirodnim namirnicama te izbjegavati industrijsku hranu, poput slatkiša i grickalica.

"U industrijskim sladoledima naći će se aditiva i šećera, no za starije dijete ovo može biti kvalitetniji izbor deserta. Domaći sladoled se može ponuditi već od godinu dana jer kombinacija voća i mlijeka ili jogurt može biti dobar međuobrok", objašnjava nutricionistica. 

Veća ga djeca, pak, slobodno mogu konzumirati jer on može biti dobar mliječni obrok. U konačnici, riječ je o mliječnom proizvodu, odnosno desertu visoke hranjivosti, zbog čega se može smatrati i međuobrokom, naravno nutricionistički gledano uvijek ga je dobro obogatiti komadićima svježeg voća (borovnice, marelice, breskve, jagode i sl.).

Sedam slasnih sladoleda koje možete napraviti kod kuće

Važno je napomenuti da se u tom razdoblju namirnice puno brže i lakše kvare, zbog čega je dobro slijediti jednostavne upute: uvijek dobro pregledajte namirnicu, kupujte manje količine lako kvarljivih namirnica, pravilno ih skladištite i pripremajte neposredno prije hranjenja. 

breskve Možda te zanima... Šest ljetnih supernamirnica za djecu Vrtić

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.